| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Rodina a jak v ní přežít

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 145943  [Dalších 145923 >>]
Dari79 114243
7.5.2024 10:03:27
Hele, já mám to dítě jenom jedno a jak (i jemu) vždycky říkám - nemohu si dovolit žádné ztráty...

Samozřejmě, že dítěti nepřeříkávám každé ráno všechna bezpečnostní pravidla, ale spoustu jich slyšel od dětství, pak větší část opakovaně, když začal chodit sám ze školy (do školy ho pořád vozím), postupně je upravuji odpovídající věku.

A hlavně reaguji na konkrétní situace - čili - pokud je na internetu článek, že 12ti letého chlapce zabila branka, tam mu to ukážu a připomenu, že se na brance fakt nehoupeme...

Nebo dávají film, že dívku unesl únosce tak, že jí tvrdil, že je policista, ať jde s ním a ona šla... - tak to "nenápadně" pustím ze záznamu, když je v místnosti a při té příležitosti připomenu, že "zlí lidé" si obvykle vymyslí právě něco, co je věrohodné nebo co obecně vzbuzuje důvěru. Že "zlý člověk" neřekne - já jsem zlý člověk a chci ti ublížit, ale právě naopak - "mám malá štěňátka, chceš se na ně jít podívat?" nebo "maminka mě pro tebe posílá, nejde jí nastartovat auto, chce, abych tě za ní přivezl" nebo "já jsem policista, máme tady za rohem zásah a potřebujeme, aby jsi šla ....".

A samozřejmě že časem z toho má pubertální srandu, tak si z toho děláme pubertální srandu společně a rozvíjíme to, co všechno by třeba mohl říct atd. I to je vzdělávání v oblasti bezpečnosti...


A stejně tuhle přinesl z cesty ze školy jakousi láhev čehosi a sám dokonce řekl, že tohle dostal od nějakých cizích kluků tam v parku... Tak jsem mu ji zabavila, vylila, znovu vysvětlila, že od cizích lidí si nic nebereme, udělala přednášku...

Ony ty děti, i když se tváří pubertálně dospěle, tak si to aspoň trochu zapamatují i tak. A třeba jim to někdy pomůže...


Co s tím strachem, to nevím. Holt se s ním musíš naučit žít a pokud ti to opravdu nejde, tak fakt se jít o tom někam poradit. Hlavní motivací by mělo být, že není dobré ty strachy na ty děti přenášet. Opatrnost a rozum ano, ustrašenost ne.
Ropucha + 2 120300
7.5.2024 10:03:10
Pitunie, děti zdánlivě neposlouchají, obracejí oči v sloup a mají z rodičů legraci, ale jsem přesvědčená, že zásady bezpečnosti se jim ukládají v paměti a řídí se jimi.
Děti od určitého věku neuhlídáš, budou studovat, cestovat po světě, bavit se, budou se pohybovat po velkých městech i odlehlých končinách, budou přespávat všude možně, potkají X "divných sousedů"... a v drtivé většině se nikomu nic nestane.
Musíš věřit, moc jiného nezbývá, a pravidla klidně melduj dokola. Já jsem zrovna dceři předváděla, jak zaujímat bezpečnou pozici na perónu metra, i když je jí už přes dvacet, příležitost k projevení rodičovské starostlivosti si nenechám ujít, i když jsem možná legrační :-)
pitunie 28436
7.5.2024 8:30:58
Já moc děkuji za všechny příspěvky. Něco jsem vypátrala ale moc toho není, v tom bytě má bydlet stará paní, co se po 2 letech vrátila z domova pro seniory? Sousedka z druhé strany říkala, že si myslí, že to je dělník, co v tom bytě pracuje ale je jí také divné, že má klíče od všeho a tu paní tam viděla jen jednou...v každém případě souhlasím, že pokud mne můj strach paralyzuje, není to dobré pro mne ani mé děti. Co se týká toho člověka, nejde o to jak vypadá ale o pocit, intuici nebo jak to napsat, prostě to, co lidé vyzařují. Nemyslím tedy vzhled jako takový. A bohužel nechci svoje děti strašit ale dcera má ze všeho srandu, když jí říkám nějaká bezpečnostní pravidla, připadá mi, že mne ani neposlouchá. Hodinky nosit nechce(je jí 11 let, druhé 19, ta má alespoň pepřák)...A já to mám tak, že někdy racionálně zvládám a ten strach udržuji v přijatelné formě asi jako každý rodič ale někdy mne to přepadne a je to zlé. Ale v tomto případě, mám prostě špatný pocit z toho všeho...
Čumča. 160024
5.5.2024 17:33:26
"fakt mi nejvic pomohlo si uvedomit, ze je proti vsemu neuchranim a nemam jejich jednani a jednani nikoho jineho pod kontrolou"

Jerry, ustrašený člověk si tohle uvědomit neumí, strašně rád by, ale ty obavy ho vždycky přečíslí... Zprovoznění těch hodinek je dobrý nápad, pokud to strach umírní

Nick pitunie mi něco říká, ale vůbec nevím, k jakému staršímu příběhu ho přiradit, na tohle nemám paměť
Jerry G. 159407
4.5.2024 14:30:08
Cumco,

mas pravdu, ja to fakt nemyslim zle. Taky mam/mela jsem nejvetsi strach o deti a fakt mi nejvic pomohlo si uvedomit, ze je proti vsemu neuchranim a nemam jejich jednani a jednani nikoho jineho pod kontrolou. Muj strach je neprijemny nejen pro mne, ale i pro vsechny okolo..
Ona popisuje, ze soused divne vypada a jednou slysela divne zvuku. Diky tomu ma takovy strach, az je ji spatne a premysli o vyzvedavani dcery ze skoly.
Ja nevim jestli ma cenu ji tu rikat nejake racionani duvody..~d~
Taky to neni jeji prvni diskuse. Podle mne by to mela resit s odbornikem.
Čumča. 160024
4.5.2024 12:54:53
Jerry, pitunie ví, že je přestrašená, nepopírá to~d~

v těch reakcích, co tu zazněly, přeskakujete fázi toho strachu (a práci s úzkostí) rovnou k vyřešené situaci (např. mít prostor pro manželovy problémy v práci, výchova dětí k neustrašenému chování)

zadání pitunie ale bylo "můj strach ze souseda"

máte ve svém C,D,E,F naprostou pravdu a určitě to myslíte dobře, ale pitunie svou práci se strachem A,B jen tak nepřeskočí - naopak to může působit vyčítavě a ještě ji to ubíjet (myslím naznačování, že se kvůli vlastním úzkostem nevěnuje případným dětským a manželovým starostem)

Opravdu jste nikdy nezažily ne/opodstatněnou obavu ze člověka ve svém okolí? Tohle chtěla pitunie sdílet, přijde mi
Jerry G. 159407
4.5.2024 11:39:30
Cumco,

Jenze okoli ma zase svoje strachy a problemy, na ktere uz neni prostor a energie, protoze se do nekonecna resi …"ze mamince se zda soused divnej".. Tak se maminka zacne chranit, uz se nedovi, ze dite nekdo sikanuje nebo manzel ma problemy v praci..

Je nevim, jestli to tak u Pitunie je. Jeji reakce mi neprijde zdrava podle toho co popisuje. Uzkosti se prenaseji na deti. Pokud ji na jeji rodine fakt zalezi tak by to mela resit..
Čumča. 160024
4.5.2024 11:11:43
Jerry, máš pravdu, ale ten, kdo trpí úzkostí/depresí, je na tom přeci jen o něco hůř než jeho okolí (pro něj je to pochopitelně taky zátěž)~d~
Ropucha + 2 120300
4.5.2024 10:17:23
"Já teda mám taky strach o dítě, byť ho statečně potlačuju..."

To má asi každý rodič, jen se to nesmí zvrhnout v přehnanou úzkost, která brání zdravému fungování rodiče i dítěte.
Ropucha + 2 120300
4.5.2024 10:14:05
"Divný" člověk, který třeba i žije všelijak nestandardně, třeba se i dopouští v životě špatností, nemusí mít zaměr ublížit zrovna tvému dítěti.
Ale chápu pocit obav a nejistoty. Hodinky s GPS klidně pořiď, manžela z toho přece můžeš vynechat, pokud ti to přijde důležité a jemu je to lhostejné.
Děti veď ke zdravé ostražitosti, ale nepěstuj v nich zbytečnou paniku z běžného samostatného pohybu mezi lidmi. Pro osobní bezpečnost je vhodné spíš sebevědomí a duchapřítomnost než ustrašenost.

[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 145943  [Dalších 145923 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.