Tak už je to tu + jsem přidala ještě jeden recept, který je pro změnu jednoduchý, moc dobrý a může se připravovat i s mrňatama... raději ještě založím samostatné téma, páč mě škodolibě potěší vědomí, že se s těma dordonetkama netrápím sama
Dordonetky
Těsto:
30 dkg hl. mouky
25 dkg másla (Hera)
10 dkg moučkového cukru
10 dkg mletých vlašských ořechů
Krém:
1 kopnzervu Salka vaříme v papiňáku 1 hodinu, necháme vychladnout a ušleháme s 1 máslem
Žloutková poleva:
2 žloutky, 100g moučkového cukru, 1 lžíce rumu
Žloutky utřeme s cukrem a rumem, až je poleva hladká a lesklá
Postup:
Vyválíme těsto a upečeme malá kolečka, která slepujeme 3 na sebe krémem – prostřední kolečko smočíme v rumu. Hotové „dortíčky“ obalíme v mletých vlašských ořeších. Nakonec povrch potřeme žloutkovou polevou.
Florentinky
70 g kandovaných třešní (sušených brusinek) pokrájených na malé kousky
200 g mandlových hoblin (plátků)
100 ml smetany na šlehání
50 g medu (2 lžíce)
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce hl. mouky
+ čokoládová poleva v pytlíku na ozdobení
Všechny ingredience (vyjma ovoce a mandlí) smícháme a necháme přejít varem, až vznikne tužší hmota. Odsuneme z plotny, necháme trochu vychladnout a poté přimícháme nakrájené ovoce + hobliny.
Lžičkou nebo rukama tvoříme malé hromádky, které pokládáme na pečící papír. Pečeme cca 20min na 170 st.C (až do růžova). Po vychladnutí pocákat čokoládovou polevou.