| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Já mlíko svařím.
Tady jsem našla jak to funguje. Podobně to popisují i v Domácím mlíkaři od Kláry z kopce a Klára z kopce je sýrařská legenda.~:-D

"Těch 5 minut, kdy na začátku výroby necháváte jogurt probublávat, je zásadních. Před výrobou jogurtu musí mléko projít vysokou pasterací, to znamená buď zahřátí na teplotu 90–95 °C po dobu 5 minut, nebo 80–85 °C po dobu 30 minut. Zničí se tak nejen nežádoucí mikroorganizmy a inaktivují inhibiční látky, které by mohly bránit růstu mléčné kultury, ale dochází i k tzv. denaturaci bílkovin, tedy rozrušení jejich struktury. Čerstvé mléko obvykle bývá ošetřeno pouze šetrnou pasterací, která se pohybuje v rozmezí 71,5–74 °C. V případě, že zahřátí na začátku vynecháte, jogurt nebude hustý a bude mít navíc onu nevzhlednou táhlou, téměř slizovitou texturu."

Možná použít trvanlivé mlíko, jak píše Len, to vyzkoušené nemám, chlapa by asi trefil šlak, kdybych ho přinesla domu.~:-D

Ale většinou to lidi neřeší, mlíko pouze zahřejí a naočkují jogurtem.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.