Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

3. část

Autor: ruzenka , 26.3.2003

1)     antifosfolipidové protilátky


Množství literatury potvrzuje, že pacienti, kteří zažívají opakované neúspěchy IVF, často mají zvýšené hladiny APA. Důkazy prokázaly, že až 50% žen s pánevní endometriózou a nevysvětlitelnou neplodností mají APA v krvi. Navzdory této informaci je role APA ve výsledku reprodukce kontroverzní. V roce 1995 jsem navrhli, aby v případech nemužského faktoru neplodnosti, ženy, které jsou testovány na APA, mohly být léčeny malou dávkou heparinu a aspirinu. Následně jsme se přesvědčili, že heparinová (aspirinová) terapie zlepšila výsledky IVF pouze u žen, jejichž testy na APA byly pozitivní na protilátky jiné než přímo proti 2 specifickým fosfolipidům, PE a PS, a pouze ženy, které měly IgG/IgM vztažené na anti PE nebo anti-PS protilátky, zakusily výrazné zlepšení IVF implantace a počtu narození, když byla podána IVIg terapie místo heparin/aspirin- a ta byla zahájena více než 1 týden před transferem.


Naše nedávná pozorování ukazují, že užití heparinu samého je stejně efektivní jako kombinace s aspirinem. Proto už nepředepisujeme samotný aspirin vůbec. Nehledě na výše uvedené, následující nedávná pozorování předpokládají, že APA spíše než kauzální vztah k selhání implantace by mohla sloužit k identifikaci populace v riziku selhání implantace a že Nka díky neregulovanému uvolňování embryotoxinů jsou ve skutečnosti viníky.


Přítomnost APA v mužském faktoru se nezdá být v žádném vztahu k výsledku IVF


Pouze APA pozitivní ženy, které jsou také pozitivní na abnormální NK aktivitu, se zdají těžit ze selektivní terapie IVIg.


Více než 75% APA pozitivních  žen, které mají zvýšenou NK buněčnou aktivitu, také zvyšují PE nebo PS protilátky
 



2)přírodní zabiječi (NK)


 


Po ovulaci a během časného těhotenství obsahují NK buňky více než 70% bílých krvinek v děložní sliznici. NK buňky vyrábějí množství hormonů známých jako TH 1 cytokiny. Zvýšené uvolňování TH 1 cytokinů je vysoce toxické k trofoblastu a endometriálním buňkám, vede k jejich usmrcení a následně k selhání implantace. V následujících situacích se mohou tyto buňky stát abnormálně aktivními, a tím produkovat Th-1 cytokiny:


 


Pokud jak muž, tak žena sdílejí podobnost DNA (DQ- alfa). V takových případech je problém obyčejně těh ztráta spíše než neplodnost.



  • U žen, které mají zánětlivou nemoc pánve a abnormální APA

  • Asi v polovině případů, kdy žena vytváří protilátky proti vlastní štítné žláze

Aktivované buňky NK se mohou dostat z děl sliznice do periferního oběhu, kde může být měřena jejich toxicita. IVIg terapie  započatá více než týden před transferem, může snížit riziko selhání implantace.
 
3)Cytotoxické lymfocyty (CTLs)
CTLs uvolňování “toxiny” a TH-1 cytokiny, vstupují do TH- 1 cytokinové odpovědi, která je nezbytným předpoklade pro B buňky k výrobě protilátek. „Toxiny „ a TH-1 cytokiny ničí nebo zabíjejí buňky, které tvoří vnější povrch embrya (trofoblast).


Pomocí snižování jejich TH-1 odpovědi proti humorálním TH-2 cytokinům, jak CTL tak aktivované NK buňky regulují a kontrolují stupeň, kterým trofoblast vstupuje do děložní stěny stejně jako toleranci a přijetí dělohou cizího fetálního alograftu („transplantu“)


 


 


Studie ukázaly, že ženy, které zažívají opakované potraty mají významně zvýšené hladiny CTL, Nka a TH-a. Cytokiny (Tzv.“embryotoxický faktor“) v jejich sliznici stejně jako v periferním krevním oběhu.




4)Antityroidální portilátky(ATA)
Jasná vazba byla vytvořena mezi ATA a selháním reprodukce (zvláště opakovaný potrat  a neplodnost). Dříve jsme informovali o schopnosti zdvojnásobit IVF počty narozených pomocí nasazení IVIg pacientům s ATA. Ivig terapie by měla být započata před léčbou léky na plodnost,a měla by být provedena ještě jednou v době dg. těh. Asi 50% žen, které mají ATA, se ukazují také jako NK pozitivní. Riziko selhání implantace u ATA poz žen se vztahuje na případy, kdy ATA se vyskytují spolu s Nka. IVIg terapie by měla být v těchto případech provedena.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1715 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.