Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

(prohlížení deníku Přerov) Předcházející článek>>

Zajímavosti v okolí

Autor: Ilčí , 26.3.2005
Lipník nad Bečvou je vzdálen 14 km od Přerova. K významným objektům města patří zámek ze 16. století s parkem obsahujícím vzácné dřeviny a filiální kostel sv. Františka Serafínského ze 17. století. Důležitým prvkem městského panoramatu je farní kostel sv. Jakuba Většího ze 17. století a renesanční zvonice z roku 1609 se slunečními hodinami. Centrum města zdobí renesanční radnice přestavěná ve slohu pozdního empíru, měšťanské domy s mohutnými podloubími na náměstí i v přilehlých ulicích, dvě barokní kašny a mariánský sloup.

Hrad Helfštýn je vzdálen pouhé 4 km od Lipníka nad Bečvou. Ve své nynější podobě má hrad charakter rozsáhlé pevnostní architektury se šesti branami, řadou věží a valy z 18. století. V současnosti se stal kulturním centrem a součástí hradu je i expozice uměleckého kovářství, stálá výstavní síň a stylová restaurace.


Hranice na Moravě se nacházejí necelých 30 km od Přerova, v samém srdci Moravské brány, na pravém břehu řeky Bečvy. Historické jádro města je uzavřeno středověkými hradbami ze 14. a 15. století. Historické centrum je tvořeno hlavním náměstím, s převážně renesančními domy s barokně upraveným průčelím a původním podloubím. Mezi nimi vyniká radnice ze 16. století s tzv. Gotickým sálem, který slouží k výstavám, a barokní farní  kostel. Součástí Hranic je i renesanční zámek ze 16. století s unikátní zastřešenou dvoranou.


Necelý kilometr dělí Hranice od lázeňského střediska Teplice nad Bečvou ležící  v hluboké soutězce, kterou si před dávnými lety prorazila řeka Bečva na své cestě z Beskyd do Moravské brány. Teplice nad Bečvou jsou jedny z nejznámějších moravských lázní, léčí se zde srdeční a cévní choroby a onemocnění pohybového ústrojí.


Dalším lákadlem mohou být Zbrašovské aragonitové jeskyně, které jsou proslulé tzv. gejzírovými krápníky dosahujícími výšky až 2 metrů a Hranická propast, vzniklá zřícením celé soustavy jeskyní, která je nejhlubší v celé České republice, jejíž definitivní hloubka nebyla zatím změřena.


 Město Tovačov proslavil rod Cimburků a Pernštejnů. Chloubou města je renesanční zámek s charakteristickou štíhlou věží zvanou “Spanilá” a portálem z roku 1492, nejstarší renesanční památkou severně od Apl. Výstup na zámeckou věž (96 metrů vysokou) s výhledem do širokého okolí je nezapomenutelným zážitkem. Mimo krásný interiér zámku se schody ve stylu vídeňské opery jsou zde stálé expozice prusko-rakouské bitvy u Tovačova z roku 1866 a Ctibora Tovačovského z Cimburka, obřadní síň a galerie obrazů akademického malíře Vlastimila Kozáka.


Lázně Bochoř leží asi 5 km od Přerova. I přes své prokazatelně pozitivní výsledky u nemocí pohybového ústrojí a revmatického onemocnění nejsou v kategorii lázní léčebných s lékařským dozorem. Vzhledem k působení koupele na organismus není tato léčba vhodná pro osoby trpící nemocemi srdce a tlaku. Celá procedura se skládá z koupele, zábalu a zdravotní masáže. K dosažení léčebného efektu se doporučuje 10 procedur, což je možno provést asi do dvou až tří týdnů. 


Ve vzdálenosti asi 30 km od Přerova je možno navštívit historické město Olomouc, Svatý Kopeček u Olomouce, Svatý Hostýn, rekreační střediska Chvalčov a Tesák, hanácké Athény – Kroměříž, Prostějov a nedalekou Plumlovskou přehradu.


Do 50 km leží město obuvi Zlín, ZOO Lešná a Velehrad.


Do Brna a Ostravy je to asi 80 km.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 409 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.