Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Složení mateřského mléka II.

Autor: misapoho , 23.1.2007

Cukrů je v MM zhruba dvakrát tolik, co v mléce krávy. Cukry hradí dítěti 40% celkové potřeby energie. Mléčná laktóza je štěpena enzymem laktázou na glukózu a hlavně galaktózu, která je nutná pro správnou funkci centrální nervové soustavy a pomáhá vstřebávat vápník a železo ve střevech. Dalšími důležitými cukry mateřského mléka jsou oligosacharidy. Je jich přes 100 druhů a mají za úkol chránit dítě před infekcí, vázat bakterie, bakteriální toxiny a viry. Příznivě tak ovlivňují složení střevní mikroflóry. Malé množství se jich vylučuje i močí, z čehož plyne, že jejich blahodárné působení se zřejmě neomezuje pouze na zažívací trakt, ale mají i celkově protizánětlivé působení.


Tuky jsou zdrojem energie. MM obsahuje 57% nenasycených a 42%nasycených mastných kyselin. Z těch nenasycených jsou důležité kyseliny esenciální- linolová, linolenová, arachinidová dokosahexaenová, které jsou pro život nezbytné. Působí na zužitkování tuků, brání jejich nadměrnému ukládání, podporují využití bílkovin a imunitu. Tělo malého človíčka stráví tuky MM z 90%, zatímco tuky kravského mléka pouze z 50%.


Cholesterol potřebuje vyvíjející se organismus k tvorbě buněčných obalů, vývoji mozku, produkci trávicích šťáv a hormonů. Pokud dítě nedostane cholesterol v mateřském mléce, začne si jej v těle syntetizovat samo, vytvoří si mechanismy, které, jak se vědci domnívají, zůstávají v činnosti i v dospělosti a vytváří tak nadbytek cholesterolu, který se nevhodně ukládá.


Minerálních látek obsahuje MM poskrovnu, aby nebyly příliš zatěžovány nezralé ledviny.Vitamínů je v mateřském mléce ideální množství. Dokonce, jak bylo nedávno zjištěno, je v něm i vitamín D ve vodou rozpustné formě.


Stopové prvky jsou také ve vhodném množství, jen je dobré zjistit, zda matka netrpí nedostatkem železa, nebo jodu, což by znamenalo i chudost MM na dané látky.


Zkrátka neexistuje nic, co by bylo v prvních 6 měsících života Vašeho drobečka pro něj lepší a zdravější , než právě Vaše mléko! Prsy samy o sobě jsou opravdu užitečným nástrojem a vhodným obalem této životodárné tekutiny. Pusinka malého miminka předává při dotyku s dvorcem Vašemu tělu informace, které obranné látky človíček právě potřebuje a podmíní tak jejich obsah v další dávce MM. Dokonce jsem někde četla, že když matka nosí své miminko na hrudi- třeba v šátku, reguluje její prsní žláza teplotu dítěte. Když je moc teplo, ochlazuje ho, když zase zima, více se prokrví a je teplejší. To je ale příliš fantastické i na můj vkus. Jenže kdo ví. Příroda je mocná........

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 456 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.