Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Setkání v Muzeu romské kultruy 28.března 2009

Autor: Romčátka , 31.3.2009

„Romský svět, jaký býval dříve“


28.března 2009, Muzeum romské kultury, Brno


 


Lektorky Muzea romské kultury v Brně pro nás připravily zábavný a pro všechny zajímavý výlet do romské historie. Kdo se bál, že v muzeu bude muset stát a mlčky poslouchat nezáživný výklad, byl jistě velmi mile překvapen. Po přivítání jsme hned začali malou módní přehlídkou tradičních romských oděvů, které nám představila paní Helenka Danielová. Každý si mohl osahat nebo vyzkoušet chatrnou záplatovanou zástěrku, ale třeba také překrásné barevné šaty skutečné romské princezny Luminity z Rumunska. Rodiče měli spoustu dotazů také k tomu, jak to chodí v romské rodině, jaké postavení by měly naše děti, které jsou vychovávány v neromském prostředí, kdyby se rozhodly vdát se nebo oženit do tradiční romské rodiny. Dozvěděli jsme se, jak podle jména odhadnout, do které skupiny Romů kdo patří a jaké je asi postavení jeho rodu v komunitě, a další odpovědi na naše všetečné otázky.


Po krátké přestávce se dospělí a starší děti odebrali do prostor sbírky Muzea, kde na ně čekaly hádanky, kvizy a odborná konference ve vlastní režii účastníků. Nejmenší děti mezitím shlédly dva romské večerníčky a s vervou se pustily do dobrodružných her, které pro ně připravila lektorka Margitka Rácová. Svítilo sluníčko, a tak se řádilo i venku, na zahradě Muzea.


Také na oběd jsme chtěli zůstat spolu, a to i za cenu, že se do žádné restaurace nevejdeme a spokojíme se s pizzou a bagetami v nedalekém Tescu.


Po obědě nás čekal polední klid v podobě kouzelné pohádky Zlatý hlas. I z ní jsme se dozvěděli mnohé o tradičních romských řemeslech či o tom, co se stane, když někdo touží být tím, kým není. Když švarný Žigo nakonec osvobodil bratry, smířil se s otcem a dostal svou milovanou Veronku za ženu, nebylo pro nikoho těžké správně odpovědět na otázky v rodinné soutěži. Vítěz se teď může těšit z podepsaného originálního CD známé romské kapely Bengas a všichni ostatní z  česko-romské povídkové knížky „Jak jsem chodila do školy“ od Tery Fabiánové.


Protože setkání bylo první s chystané série, všichni jsme se loučili s tím, že se zase brzy uvidíme. Pokud se chcete k nám přidat, neváhejte! Stojí to za to.


 


Martina Vančáková

Zobrazeno doposud 795 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.