Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Dětský časopis KEREKA

Autor: Romčátka , 9.1.2010

Projekt KEREKA-KRUH


Časopis KEREKA -KRUH vydává Demokratická aliance Romů ČR v České republice od roku 1996 s významnou podporou Ministerstva kultury jako jediný romský časopis pro děti a mládež, který oslovuje věkovou skupinu od 5ti do 26ti let, je vydáván se záměrem integračních a resocializačních snah sdružení ve vztahu k dětem a mládeži, jako prevence při řešení negativních jevů romské populace a jako zdroj vzdělávání a poučení, kulturního, všeobecného rozhledu a informovanosti v jazyku českém a romském.


Časopis plní funkci zábavnou, vzdělávací, poučnou a motivační. Může být také pomůckou pro učitele základních, zvláštních i středních škol při výuce romských dětí a mládeže.


Prezentuje romskou kulturu, tradice, způsob života a zvyky Romů. Představuje čtenářům mladé úspěšné Romy, kteří mohou být vzorem a motivací romským dětem a mládeži.
Nastiňuje jim možnosti jejich osobního rozvoje v oblasti vzdělávací, sportovní, kulturní a dalších aktivit. Seznamuje s různými akcemi podporujícími integraci Romů, které probíhají v celé České republice. Časopis buduje společenské uvědomění romské identity od nejmenšího věku. Časopis KEREKA se neomezuje jen na romské etnikum, ale i ostatním dětem a mládeži je přínosem v pochopení mentality a způsobu života romské menšiny, a seznámení se s historií a tradičními hodnotami Romů.


Je také pomůckou pro romské děti a mládež při výuce jak češtiny, tak romštiny. Napomáhá integraci romských dětí a mládeže do společnosti a dodává jim víru ve vlastní schopnosti a možnosti změnit svůj životní styl a hodnoty.


Projekt je zaměřen na překonání jazykových bariér u dětí a mládeže ohrožených sociálním vyloučením.
Nástrojem vzdělávací aktivity s integračním cílem je časopis pro děti a mládež, příslušníky romské menšiny.
V časopise jsou uveřejňovány články jak v jazyce českém, tak i romské překlady českých textů.


Cílovou skupinou jsou romské i neromské děti a mládež, pracovníci dětských domovů, pedagogičtí pracovníci aj.
Časopis je vydáván jako měsíční periodikum, v nákladu 3000 kusů.
Je distribuován formou předplatného a osobním prodejem po celé ČR.


Obsahová stránka časopisu je postavena tak, aby působila poučně, zábavně a výchovně a motivačně na děti a mládež od 5 do 26let.
Záběr na tak široce určenou věkovou skupinu jsme řešili volně vloženou přílohou – KEREČKA /8 barevných stran/, která je určena dětem od 4let do 8let/.
Děti ji mohou vyjmout a pracovat s ní odděleně od samotného časopisu. Je také dobrou pomůckou pro pedagogické pracovníky v mateřských školách, ale i v nižších ročnících základních škol.
Samotný časopis /36 stran, z toho 16 barevných a 20 černobílých/ je zdrojem informací dětem a mládeži, ale také dospělým Romům i neromům zajímajícím se o romskou menšinu, jejich kulturu, zvyky, tradice, historii, romské osobnosti, reportáže a příběhy z romského prostředí.


Časopis je obsahově koncipován také na základě výsledků anket a průzkumů, ve kterých jsme oslovili dětské domovy, výchovné ústavy, škol, instituce zabývající se romskými záležitostmi, a osobními rozhovory s příslušníky romské komunity.


Časopis je obsahově konkrétně koncipován takto:



  • přibližuje život romských dětí a mládeže z běžného života, ale i ze státních zařízení – jako např. kojenecký ústav, dětský domov, zvláštní školy a jiné školská zařízení, výchovné ústavy, krizová centra, diagnostické ústavy …… – a to formou reportáží, rozhovorů

  • představuje formou rozhovorů mladé úspěšné Romy /motivační cíle/

  • vyzdvihuje romské jedince, kteří něco v životě dokázali - autority v regionech a to jak v kulturním, sportovním a společenském životě, tak i v politice /cíl-budovat společenské sebevědomí romské menšiny/

  • romská historie a současnost, zvyky, tradice

  • zpravodajství z domova i ze světa, z činnosti romských souborů, sdružení a škol

  • překlady romských povídek, básní, říkanek, citátů, pohádek a pověstí

  • autorskou povídkovou tvorbu romských dětí a mládeže

  • sport, dospívání

  • tradiční součástí časopisu je romsko-český slovník na pokračování

  • slovník cizích slov

  • informace pro romské dívky, jehož obsahem je dospívání, sexuální výchova, hygiena, těhotenství, porod, péče o dítě, výchova dětí, péče o domácnost, ekonomika domácnosti, manželství, partnerství, sociálně právní pomoc

  • vložená příloha Kerečka – rozvíjení schopností menších dětí hravou formou

  • naučně vzdělávací články

  • aktuality z domova i ze světa

  • miniporadna – odpovědi na dotazy čtenářů

  • rubrika Víte, že..

  • dvoustránkový kreslený komix, který vypráví příběhy skupiny romských dětí, a jeho záměrem je zábavnou formou přispět k prevenci sociálně patologických jevů mezi romskou mládeží a dětmi a motivovat ke zdravému způsobu života

Prodejní cenu výtisku 12,- Kč, volíme záměrně nízkou, neboť naším cílem je, aby se časopis dostal k co největšímu počtu dětí, mládeži a ostatní veřejnosti.
Zároveň se tak snažíme, aby byl časopis dostupný finančním možnostem škol.


Strategickým cílem projektu Kereka-Kruh je budovat systém implementace časopisu do základních a středních škol, dále zvyšovat publicitu a zájem veřejnosti o periodikum veřejnými prezentacemi a podporovat zvýšení atraktivnosti z hlediska obsahové koncepce.


Kontakt: www.darcr.cz


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1219 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.