Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Jsem Cigán a nestydím se za to!

Po několikaměsíční tvrdé práci byl konečně zveřejněn videoklip, kde účinkují klienti pražského nízkoprahového klubu Beztíže. Text a zpěv je práce dětí, které se každý den setkávají s otázkami, jež se týkají jejich identity.

Autor: Romčátka , 1.3.2012

Díky jejich osobní zkušenosti je klip velice věrohodně zpracován a obsahuje jakýsi odkaz společnosti v podobě slov v první sloce: „Jsem Cigán a nestydím se za to“. Klip se stává hitem internetu, na serveru youtube ho za pouhé tři dny zhlédlo již více než deset tisíc lidí.


Klip najdete zde.


Dílo vzniklo v rámci česko-německého projektu Slova místo zbraní, který podpořila Česká národní agentura v rámci programu Youth - mládež v akci. Hnacím motorem pro děti byl téměř půl roku MC Metoděj, který od svých 14 let provozuje freestyle rap (improvizace ve verších). Spolupracoval na projektu Urban Traffic, se kterým vystupoval např. v Bratislavě a Budapešti.Téměř půl roku vedl workshopy s účastníky, motivoval je a pomáhal jim formulovat myšlenky.


V Praze na Žižkově je nízkoprahový klub Beztíže už 11 let. Klub patřící mezi služby Domu dětí a mládeže Ulita v ulici Na Balkáně funguje jako středisko volného času problémových dětí a jako sociální služba pro mládež ze Žižkova.


„Postupně se z myšlenky stal projekt, který si klade za cíl oslovit cílovou skupinu dětí, které to nemají v životě lehké. Ve věku 10 až 21 sem takové děti mohou přijít a stát se tak bezplatně členy klubu. Poskytujeme také pomoc se školou, pomáháme mladým shánět a hledat práci,“ uvedl ředitel DDM Josef Chmel pro TV Metropol.


„Děti v klubu mohou využívat fotbálek, počítač, hudební nástroje nebo sportovní náčiní. Klub je otevřen od 14 do 19 hodin včetně školních prázdnin nebo státního svátku,“ dodal Tomáš Klumpar vedoucí klubu Beztíže. V klubu děti naleznou kromě zábavy i vzdělání a pomoc s úkoly do školy. Chodí sem průměrně 20 lidí denně a návštěvnost stále roste.


brf, metropol.tv

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1060 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.