Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Uklízecí plán

Autor: Petra Petra , 28.7.2016

Dnes jsem jako obyčejně vstala, 12 minut a 4 opakované buzení budíkem. Hledám čisté spodní prádlo. Ve skříni poslední kusy z kategorie "Na doma dobrý". Tak to ne, do práce to musí mít trocha fazónu. Hledám v koši s čistým prádlem – nikde nic. Jedna ponožka, druhá jiná, atakdále. Nehledám v špinavém prádle samozřejmě. Nakonec jsem našla založenou kupičku omylem strčenou v dětské skříni. A podobné věci se mi stávají pořád. Nádobí ve dřezu po ránu prosící o umytí. Poprskaná koupelna, zbytky dětské zubní pasty na umyvadle, vlasy v kartáči a všude psí chlupy.

Je načase říct dost a naučit se dodržovat základní pravidla. Ano, i já jsem si se zájmem přečetla Zázračný úklid od Marie Kondo. Koncept je skvělý a má rozhodně pravdu. Moje maminka mi to říká už léta – když si uklidíš v bytě, uklidíš si v hlavě. Zbav se starých polozapomenutých věcí, chyť je do ruky, prohlédni, vyhodnoť a zařaď.

Fajn, buď patříte k lidem, kteří jsou již od malička vedeni udržovat věci více méně uklizeny, nebo jste jako já – zmatené pobíhání, dělání 10 věcí najednou a výsledky sporné. Nemohu se vymlouvat na to, že mám dvě malé děti, psa a manžel se do úklidu zapojuje leda vynesením odpadků z koše. Moje známa má děti tři a kdykoliv přijdu, mohli byste její dům fotit do časopisu. Přísahám, není ji vidět ani prach na podlaze ve slunečním paprsku. (Ono později jsem se dověděla, že jednou týdne ji chodí paní na úklid a žehlení, ale stejně.)

Takže sečteno podtrženo, udělala jsem si tabulku s týdenním rozvrhem pravidelného kolečka denního mini úklidu, co se prostě musí dát zvládnout i v podvečerní špičce mezi nákupem, vyzvedáváním dětí, vařením a rodinnými aktivitami. Nesnáším koncept sobotního VELKÉHO ÚKLIDU. Chápu, že někdy se to lépe nedá, než si vyhradit celý den na šmidlikání podlah a leštění porcelánu po babičce, ale 52 sobot v roce? Ne ne!
Třeba luxovat kuchyň musím každý den, jinak bychom měly chlupy od Alice (naše kolie) všude. Většinou to už deleguji na děti, přiloží ruku k dílu, naučí se, že to není jen tak samo, a mají ze sebe dobrý pocit, že jo.

Takže – začnu víkendem

SOBOTA – koupelny, wc, zrcadla, kliky, podlahy (největší úklid v týdnu, stejně)

NEDĚLE – setřít pořádně linku, spotřebiče, stůl a židle, sem tam okna, podle toho jak jsou průhledná :)

PONDĚLÍ – prach, vysávání

ÚTERÝ – úklid oblečení v ložnici, hlavní praní, případně žehlení. To nesnáším.

STŘEDA - úklid v dětském pokoji

ČTVRTEK – úklid v obýváku a kuchyni

PÁTEK – převlékání ložního prádla, úklid v zádveří, boty

Ostatní pořád dolaďuji, samozřejmě, máme i dvorek a zahrádku, garáž atd.

Každý den je nutné vysávat, plnit a vyprazdňovat myčku, a průběžně – ach jo – uklízet, stírat a dávat na místo…

Jaké triky máte vy?

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1509 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.