Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Vchod do domu = brána domova

Myslím, že spousta lidí, kteří řeší rekonstrukci nebo i stavbu domu, se nepozastavuje nad tématem “brány domova” do takové míry, jak by mohli. Určitě je to detail, oproti jiným záležitostem, které se tam řeší.

Autor: Stana62 , 31.8.2017
Ale třeba pro mě to bylo taky jedno z témat, nad kterým jsem dlouho uvažovala už u příprav rekonstrukce.

Vždyť co jiného vidíme jako první, když se vracíme po těžkém dnu domů, nebo co jako první vidí milé návštěvy? Přeci dveře! :-)

Takže při mých přípravách jsem brala v potaz hlavně design dveří. Jenže pak jsem zjistila, že je toho mnohem víc a nebude to zas tak jednoduché. Ale vezmu to postupně.

Dveře do domu totiž musí ze zákona splňovat určité požadavky - zejména tepelně technické vlastnosti. Podle programu Zelená úsporám musí splňovat hodnotu prostupu tepla Ud = 0,95 W/m2K. Zní to jako těžká matematika, že? Ale nebojte, každý dům má svůj “energetický štítek budovy”, podle kterého by vám měl slušný výrobce nebo prodejce dveří poradit.

Vchodové dveře musí být samozřejmě i bezpečné, aby do nich nešlo snadno vniknout. Musí i něco vydržet a odolat povětrnostním vlivům a být mechanicky odolné.

Těch informací bylo nakonec tolik, že jsem usoudila, že bude nejlepší radit se přímo s někým, kdo se dveřmi zabývá profesně. Nejblíž je nám u nás ve městě firma Svět oken, která letos vyměňovala okna i našim známým. A hlavně dělají i dveře, ačkoliv to podle názvu nevypadá :-) Vydala jsem se tedy na pobočku firmy, kde jsem narazila na bezvadného pána, který si se mnou vydržel půl hodiny povídat o dveřích a o tom, co a jak je třeba pro tuhle konkrétní stavbu.

A co jsem se dozvěděla:
- To, že má otvor na dveře nějakou šířku neznamená, že lze do něj umístit dveře se stejně širokým průchodem. Třeba: v projektu je počítáno se šířkou otvoru 90 cm, ale lze do něj osadit dveře s průchodem pouze 75 cm, což je opravdu málo.
- Lze zvolit, jestli se budou dveře otevírat dovnitř nebo ven. Podle toho, kolik je místa v zádvěří nebo jestli je nad dveřmi stříška…
- V našem případě samozřejmě dojde i na výměnu zárubní - tomu jsme se chtěli vyhnout, ale bylo nám to vymluveno jako špatný nápad - technické vlastnosti by pak byli velmi špatné.

Design tedy až na posledním místě :-) U toho jsem se musela opět držet požadavků dcery a zetě: Hlavně ne velké bílé plastové dveře! S tím souhlasím, jedná se o venkovský dům a tohle by byla prostě pěst na oko. Nicméně po prostudování a konzultaci s panem odborníkem-dveřníkem jsem se rozhodla plast jako materiál na dveře úplně nezavrhnout. Jen se ještě koukám po vhodném dekoru, který mi padne do okna. O tom ale zas až příště, kdy bych se chtěla rozepsat celkově o exteriéru domu...

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2284 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.