Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

MALINIK A JEHO UCINKY !!!!

Autor: Gabcik+Žofka/02+Amálka/05 , 13.2.2005

Lenny+Adam*29.8.03+33tt.


  MALINÍK
13.2.2005 19:22:33
kopíruju pár informací z netu ohledně maliníku:



Chtela jsem se zeptat, zda ma nekdo s cajem zkusenosti a jesli pomaha k usnadneni porodu, popr. kde se da sehnat . V lekarnach..o nem nic nevedi. Dekuji Katka



Milá Katko, čaj z malinového listí již použilo mnoho mých klientek, není ale přímo k usnadnění porodu, pít jeden šálek denně od 36 týdne těhotenství a dále pak v šestinedělí, podporuje dobré prokrvení dělohy a a také pozdější laktaci. Bývá k dostání také v prodejnách se zdravou výživou. Milena Dvořáková



Maliník
Upravuje hormonální sekreci zejména u mladých žen, působí při gynekologických problémech a poruchách menstruace



Pomoc při porodu?
Dnes je užívání čaje z listů maliníku populárním prostředkem k usnadnění porodu a zmírnění porodních bolestí. Extrakt z listů maliníku zřejmě obsahuje složku, která stimuluje stahy hladkých svalů děložní stěny.
Australští vědci analyzovali spolehlivost a účinnost užívání tablet s výtažky z listů z maliníku při porodu. Ve studii na těhotných ženách se jim nepodařilo přijít na žádné nežádoucí vedlejší účinky, to platilo jak pro matky, tak pro jejich děti. Zjistili, že ty ženy, které užívaly tablety s výtažky z listů maliníku měly nižší riziko císařského řezu a o 35% nižší pravděpodobnost užití kleští při porodu.
V další dvojitě slepé studii (kdy ani pacient, ani lékař neví, zda pacient užívá účinnou látku či placebo) bylo užívání tablet s výtažky z listů maliníku v posledním měsíci těhotenství spojeno s významným zkrácením druhé doby porodní (vlastní porod dítěte), nikoliv však se zkrácením první doby porodní (otevírání a příprava k porodu).
Nedávný výzkum na 500 certifikovaných porodních asistentkách měl za úkol určit, jaké bylinné přípravky užívají při stimulaci porodu. Mezi těmi porodními asistentkami, které užívaly bylinky, používalo 63% listy maliníku, 93% ricinový olej a 60% olej z večerní prvosenky.
Ty z nich, které doporučovaly bylinné přípravky jako prostředek k vyvolání porodu, tak činily, protože byly přesvědčeny, že se jedná o přirozený přírodní léčebný prostředek. Nejobvyklejším uváděným důvodem pro neužívání bylinných přípravků byl nedostatek poznatků či zkušeností s jejich spolehlivostí.
Praxe používání čaje z maliníku pro usnadnění porodu není dosud přijata odbornou veřejností. Je ještě třeba dalšího vědeckého výzkumu, který by zhodnotil spolehlivost a účinnost výtažků z listu maliníku. List maliníku by měl být užíván v těhotenství pouze pod lékařským dohledem.
List maliníku, společně s mátou či heřmánkem, je často doporučován i při ranní nevolnosti. Je však nedostatek informací ohledně bezpečnosti užívání těchto bylin v těhotenství, mělo by se tak tedy činit pouze s velkou opatrností.
List maliníku je běžně pokládán za bezpečný prostředek, je-li užíván v bezpečné dávce. Bezpečnou dávkou jsou asi čtyři až šest tabletek (0,5 gramu každá) obsahujících výtažky z listu maliníku denně.
 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2334 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.