Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Ibalgin apod.

převzato z diskuze

Autor: spravce* , 3.5.2006
Lékaři z nemocnice Queen Elizabeth při univerzitě v Adelaide v Australia poukazují na specifickou skupinu NSAID, která ovlivňuje ovulaci a může mít negativní vliv na plodnost. Studie byly prováděny na lidech i na zvířatech, zkoumala se cesta, jakou inhibitory enzymu COX-2 (v tomto případě léky Celebrex a Vioxx) mohou zhoršit fertilizaci, vývoj embrya, implantaci a pokračování těhotenství.

Např. k tomu, aby vzniklo těhotenství, je základem vývoj endometria (sliznice děložní), což musí být synchronizováno s dělením embrya, takže v okamžiku, kdy je embryo dostatečně vyvinuté k implantaci, je připravené i endometrium. Tyto léky interferují se syntézou prostaglandinů, narušují vývoj endometria - což se podobá zánětlivé odpovědi - a způsobují nemožnost implantace embrya.

A zase odjinud (jiný zdroj, ale výcuc z téhož původního článku):
Norman a Wu varují, že existují spolehlivé důkazy pro to, že analgetika mohou ovlivnit ovulaci, oplodnění a dokonce i porod. Také upozorňují, že starší protizánětlivé léky jako ibuprofen vykazují stejné účinky. Jiný běžný lék proti bolesti, Paralen (paracetamol) nepatří mezi NSAID a proto tyto účinky nemá.

"Ženy, které se snaží otěhotnět, by měli ukončit užívání COX-2 inhibitorů nebo NSAID, a to minimálně 1-2 týdny před snahami o otěhotnění."

Cox-2 inhibotory byly vyrobeny za účelem zmenšení vedlejších účinků (podráždění žaludku, krvácení), spojovaných se staršími NSAID a analgetiky.
Oba typy analgetik blokují produkci cghemických látek znavých prostaglandiny, které způsobují zánět. Prostaglandiny však kromě toho mají také hlavní roli v ovulaci a zrání folikulů.

Norman a Wu uvádějí, že se zvyšuje množství důkazů pro fakt, že COX-2 inhibitory snižují možnost oplodnění, implantace a pokračování těhotenství.
Uvádějí však také, že je potřeba ještě přesně definovat, jaké nežádoucí účinky mají tyto léky v jakém stádiu početí či gravidity.

Ženám, které užívají NSAID, může trvat otěhotnění déle. Pokud se toto oddálení vyskytne, tyto léky by se měly vysadit. "Snažíte-li se otěhotnět, obejděte se bez COX-2 inhibitorů".
____________________________________________________________________________
No, co se týká dávky, teď to nemůžu najít, ale mihlo se tam něco kolem 800mg (dvě 400-ky :-( ). A s časem - minimálně - týden před až týden po ovulaci.

No a v jednom článečku (i když ten byl na léku rofecoxib, ale patří do stejné skupiny) se objevily zajímavé grafíky. Že zatímco bez léků ovulace proběhla cca 1 den po maximu LH (my co už jsme si kdy hrály s ovu-testy jistě známe), tak u skupiny s NSAID to bylo za 4 !!! dni po vrcholu. Vzhledem k tomu, že vajíčko je oplodnitelné asi 24 hodin, pak je možné, že v tomto případě dojde k počátku degenerace ještě před vypuzením z folikulu = prostě tohle už oplodnit nejde. Takže tak...

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2117 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.