Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Romské reálie v kostce - CD ROM

Zajímavý projekt realizovalo Gymnázium v Roudnici. Dali dohromady CD-ROM s informacemi o Romech v kostce, které jsou podané stručnou a srozumitelnou formou. Je ke zhlédnutí i na internetu - viz adres an konci článku.

Autor: Romčátka , 28.10.2007
Cílem projektu, jehož vedoucími jsou Mgr. Jitka Kautská a Mgr. Petr Dobeš, bylo vytvořit výukový CD-ROM a přiblížit žákům historii a kulturu Romů, kteří tvoří nejpočetnější etnicko-národnostní skupinu v České republice. CD-ROM mohl vzniknout jen díky finanční dotaci, kterou škola čerpala v rámci SIPVZ. Učitel dnes nemá k dispozici moderní didaktické pomůcky, které by mu umožnily seznámit žáky s romskou historií a kulturou a zároveň vedly k zamyšlení nad problémy soužití většinové společnosti s menšinovými etnicko-národnostními skupinami.
Na projektu se aktivně podílejí i studenti z vyšších ročníků, kteří sami dobře vědí, že gymnázia a základní školy by měly žáky nejen vzdělávat, ale i vychovávat. Výuka týkající se problematiky mezikulturních vztahů bývá zanedbávána, důsledkem čehož je nesnášenlivost ve vztahu ke kulturním a národnostním menšinám. Každá škola do jisté míry ovlivňuje celospolečenské klima. Náš výukový CD-ROM by měl přispět k tomu, aby školy mohly lépe plnit své povinnosti týkající se výchovy žáků k poznání, toleranci a humanismu.
Ukázku projektu je možné vyzkoušet zde: http://www.gym-rce.cz/romove/

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1470 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.