Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

sirupy 2

Autor: Datlice Klárka7/04aFilda 9/00 , 30.5.2008
Indiánský nápoj

Ingredience:
100 g mladého jehličí (ze smrku či borovice),
1/2 l vody,
med.

Příprava:
Jehličí vložíme na dvě minuty do horké vody, abychom odstranili nežádoucí látky. Potom vodu slijeme, jehličí posekáme a zalijeme zchlazenou převařenou vodou. Louhujeme asi 2 až 3 hodiny. Následující vodu scedíme a sladíme medem.

Užití:
Používejte při kašli a nachlazení.

Poznámka:
Lektvar pro Vaše zvířecí miláčky:
Hrst smrkového či borovicového jehličí vaříme deset minut v půl litru vody. Nápoj necháme stát a louhovat několik hodin. Zvířatům podáváme asi 100–200 ml do jídla. Obsahuje minerály, vitamíny i stopové prvky, dezinfikuje plíce i další vnitřní orgány a je možné použít ho i na obklady proti bolestem zad.


Jitrocelový sirup

Ingredience:
jitrocel,
1/4 l vody,
1 dl žitné,
1/4 kg pískového cukru.

Příprava:
Omyté listy jitrocele pokrájíme a napěchujeme do litrové sklenice, zalijeme žitnou a horkou převařenou vodou. Necháme stát asi 24 hodiny. Překapanou tekutinu svaříme s cukrem a horkou naplníme do tmavé sklenice. Po vychladnutí uchováme v chladnu a temnu. neotevřený vydrží i několik měsíců.

Užití:
Sirup je vhodný při onemocnění horních cest dýchacích, provázeném suchým kašlem - užívá se 1 lžička 3x denně.

Poznámka:
Natrhané listy jitrocele omyjte, osušte a prosypte cukrem. Napěchujte je do misky nebo do sklenice a nechte stát do druhého dne. Poté uvolněnou šťávu pečlivě vymačkejte. Tento lék proti kašli lze ihned používat. Dávkování stejné - 1 lžička 3x denně.

Aloe Arborascens - příprava léku

Ingredience:
30 dkg čerstvé aloe -rozemeleme na masovém strojku
50 dkg čerstvého pravého včelího medu
7 dcl zaručeně pravého přírodního vína
5 dcl čistého lihu

Příprava:
Rostlina 3-5 let stará je nejúčinnější. Před řezáním rostlinu 9 dní nezalévat.
Vše smícháme, dáme do tmavé sklenice, dobře uzavřeme a uložíme na tmavém chladném místě. Po 5 dnech scedíme pouze část, která postačí na
1 týden užívání. Zbytek ponecháme uložené na chladném místě.

Užívání:
Po dobu 5 dnů užíváme takto:
Prvních 5 dní 3xdenně 2 hodiny před jídlem 1 kávovou lžičku. Potom 1 hodinu před jídlem 1 polévkovou lžíci.
Doba léčení trvá 3 týdny, lépe však 2 měsíce.
Užívá se 1x do roka /max. 2x u rakoviny/.
Užívání tohoto léku velmi zvyšuje chuť k jídlu.

Léčí:
Rakovinu. žaludeční vředy, rychle vyléčí chřipku a angínu, také dlouhodobé chronické nemoci. Dále trvalé bolesti hlavy, cév, astma, zánět kostí a žil, srdce, TBC, ekzémy, sklerózu, zvýšený krevní tlak, ledvinové opuchliny, srážlivost krve, ženské nemoci atd.

Při užívání Aloe se nesmí současně užívat léky!


Perlivá limonáda z černého bezu

Ingredience:
4 litry vody,
500 g cukru,
1 citron,
4 velké polorozvité květy černého bezu

Příprava:
Vodu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a nalejeme do velké sklenice od okurek. Dobře omyjeme citron, nakrájíme jej na kolečka i s kůrou a přidáme do nálevu. Polorozvité květy černého bezu dobře opereme a vložíme do sklenice. Láhev uzavřeme celofánem, převážeme a necháme týden stát v teplejší místnosti. Potom přecedíme, stočíme do lahví, zakápneme korkové zátky parafínem a lahve uložíme na 14 dnů do chladného sklepa.

Lahodná (bílá) perlivá limonáda, kterou získáme, vydrží jen do konce léta. Ne proto, že by se zkazila, ale proto, že jde rychle na odbyt.

Růžový sirup
kategorie: léčivé recepty


Ingredience:
2 hrsti sušených lístků růží,
1/2 l vroucí vody,
1/2 kg cukru.

Příprava:
Do nádoby dáme 2 hrsti růžových sušených lístků a přelijeme půl litrem vroucí vody. Necháme 24 hodin na teplém místě, nejlépe na okraji sporáku. Pak přecedíme a přidáme cukr, povaříme na mírném ohni, dokud obsah nezhoustne.

Použití:
Denně užíváme 2-4 polévkové lžíce na podporu organismu.

Další tipy:
Nálev pro krásu:
Do litru vroucí vody vhodíme půl hrsti růžových sušených lístků, chceme-li koncentrovanější, vhodíme hrst celou. Necháme 1/4 hodiny odstát (místo vody lze použít i bílé víno).

Růžový ocet:
Vezmeme 4 l vinného octa, vhodíme deset hrstí okvětních lístků a necháme tři týdny vystavené na slunci. Poté scedíme. Používáme zevně k masážím.

Růžová voda:
Natrháme si květy nejvoňavějších růží, rychle je přesušíme (ne úplně dosušit!), položíme je na jemnou tkaninu, která bude spočívat na kovové mřížce. Mřížka bude ležet na širokohrdlé nádobě. Když je vše připraveno, květy překryjeme několika listy papíru a navrch položíme květináč, který bude naplněn žhavým uhlím. Vlivem žáru se z květů začne pomalu uvolňovat vzácná růžová voda, která bude pomalu stékat po kapkách do připravené nádobky. Je to nejlepší pleťové tonikum na obličej.


Sirup pěti chutí
kategorie: léčivé recepty

Ingredience:
1 kg hrušek,
1 kg bílé ředkve,
250 g čerstvého zázvoru,
250 g kondenzovaného mléka,
250 g medu,
1 dl rýžového vína (můžeme nahradit bílým vínem).

Příprava:
Z hrušek a bílé ředkve vymačkáme šťávu, chvíli ji povaříme na prudkém ohni, pak oheň zmírníme a šťávu vaříme tak dlouho, dokud nemá konzistenci sirupu. Přidáme šťávu ze zázvoru, med, kondenzované mléko a víno. Vše přivedeme k varu. Necháme vychladnout a uskladníme v láhvi, nejlépe v chladničce.

Užití:
V případě kašle způsobeného vlhkem pacient užívá 1-2 lžíce sirupu 5x denně.

Třezalkový med
kategorie: léčivé recepty

recept je určen pro 0 osob(y)

Ingredience:
Proti únavě, nachlazení a chřipce :))

5hrstí třezalky
1 kg cukru
2 na plátky nakrájené citróny
citrónová šťáva
1/2l studené vody

Příprava:
Třezalku posypemem cukrem a zakapeme citónem. Promícháme a necháme do druhého dne v chladničce odležet. Poté zalijeme 1/2l studené vody a opět necháme do dalšího dne vyluhovat. Poté uvedeme směs do varu a vypneme, necháme zchladit a přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s 1kg cukru a 2 nakrájenými citróny (na plátky). Necháme vychladnout. Poté opět začneme zahřívat, přecedíme přes čisté plátno a zahříváme, až začne tekutina houstnout a vypadat jako med. Horký med plníme do sklenic , které obrátíme dnem vzhůru.

V době chřipek a nachlazení podáváme po lžičkách.


Šťáva z podbělu
kategorie: léčivé recepty

recept je určen pro 0 osob(y)

Ingredience:
200 g podbělových květů,
1 citron,
1 l vody,
1 kg cukru.

Příprava:
Čerstvě otrhané květy přelijeme vroucí vodou a necháme 12 hodin stát. Pak přecedíme, přidáme oloupaný citron a cukr, svaříme do zhoustnutí a plníme do sklenic.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 4 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1096 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.