Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Naučte se uklízet 4

Autor: *S , 14.7.2008

Domácnost si rozdělte na čtyři zóny:


Červená zóna zahrnuje úklid toalet, pisoáru a jejich vybavení a zařízení. Červenou barvou bývají zpravidla označeny i čistící prostředky a mikrovláknové útěrky.

Modrá zóna patří v bytě k nejrozsáhlejším. Zahrnuje pokoje, ložnice, chodby, schodiště, komory. Čistí se chemikáliemi a mikrovláknovými utěrkami označenými modře.

Žlutá zóna zahrnuje umývárny, koupelny, sprchy,
umyvadla, sauny, parní boxy a bazény. Používané čistící prostředky i mikrovláknové utěrkya jsou označeny žlutě.

Zelená zóna je oblast
kuchyně, přípravy a jídelny včetně zařízení a vybavení elekrickými spotřebiči a bílou technikou. Chemikálie a utěrky jsou označeny zeleně.


 


Čistíme kuchyň a pokoje
Uklizeně působí kuchyň jen v tom případě, pokud je umyté, utřené a uložené nádobí, uklizená a čistá pracovní deska, srovnány židle u stolu, narovnaný ubrus zbavený drobečků a nasucho (jedenkrát týdně namokro) vytřená podlaha. V kuchyňské části bytu se již nepoužívají kyseliny, ale alkalické čisticí prostředky, které lépe rozpouštějí mastnoty. Čím větší jsou připáleniny, tím silnější čisticí prostředky budeme používat. Na vyčištění grilu nebo trouby použijeme přípravky s pH až 14. Zacházet s nimi musíme opatrně, proto vždy používám e rukavice. Platí zásada, že při používání silné chemikálie je nutné větrat. Pokoje uklízíme rovněž odshora dolů. Nejdříve poklidíme rozházené oblečení a věci, pak ometákem odstraníme prach z horních částí skříněk. Nakonec vysajeme koberce a nasucho vymopujeme. Nečistoty na koberci čistíme za čerstva vodou. Devadesát devět procent skvrn je totiž vodou ředitelných. Ostatní skvrny čistíme speciálními přípravky na koberce a postupujeme tak, že skvrnu čistíme vždy od jejích okrajů ke středu, který vysušíme viskózovou houbičkou, jež dobře saje. Je-li třeba odstranit z koberce zašlapanou žvýkačku, pak ji „zmrazíme“ speciálním přípravkem a nožem ji „vydloubeme“. Pokud se nám to hned napoprvé nepodaří, celou proceduru zopakujeme.


Nezapomeňte, že byt není uklizen, pokud necháte na stěnách viset cáry pavučin a na okenních parapetech mrtvolky hmyzu. Také zapatlané vypínače nejsou zrovna dobrou vizitkou.


Odpadkové koše se musí vynášet denně. Pokud jsou znečištěné nebo jsou na nich plesnivé skvrny, vyčistěte je kyselým čisticím přípravkem, vypláchněte vodou a vysušte.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1016 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.