Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Novinářská kachna nebo zlý úmysl?

Autor: Romčátka , 27.2.2012

Politický bulvár Parlamentní listy (PL) přinesl ve čtvrtek 9. února zprávu o tom, že v Ústí nad Labem vzniká Evropská romská strana (ERS), která byla okradena svým pokladníkem z Prahy. Ten podle PL čtrnáct dnů před tím sbíral v Ústí podpisy pro tuto novou politickou stranu a „od budoucích členů vybíral stokorunu na členskou legitimaci.“ A na ustavující sněm se již prý nedostavil. PL zveřejnily zprávu pod tímto titulkem: Romové založili stranu a už mají problém: Zmizel jim pokladník i s penězi.


Server ParlamentníListy.cz dnes dementoval zprávu o Evropské romské straně (ERS), kterou měl při jejím zakládání okrást pokladník. Celá zpráva byla vymyšlená. Autorem zprávy byl navíc bývalý lídr Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Václav Prokůpek. Redakce serveru s ním ukončila veškerou spolupráci. Na nepravdivost zprávy upozornil server Romea.cz. Některá média nepravdivou zprávu bez ověření převzala.


"Autor inkriminovaného článku, dnes již bývalý spolupracovník ParlamentníchListů.cz Václav Prokůpek, vedení redakce opakovaně ujišťoval, že z akce jsou pořízeny jak audio, tak fotografické záznamy. Tato slova exredaktor Prokůpek opakoval ještě v úterý večer," uvádí server Parlamentnílisty.cz.


"I přesto, že zpočátku ParlamentníListy.cz slovům redaktora, který byl bezproblémově odzkoušen na několika materiálech, věřily, po informacích zejména ze strany Patrika Bangy a Františka Kostlána, stejně jako vlastní cestou, došla redakce k závěru, že materiál byl vylhaný a autor si téměř vše vymyslel," pokračuje server Parlamentnílisty.cz a dodává: "ParlamentníListy.cz děkují především Patriku Bangovi za upozornění na tuto politováníhodnou záležitost. ParlamentníListy.cz se zároveň omlouvají všem dotčeným osobám a čtenářům."


Vymyšlený článek, který převzaly bez ověření i velké zpravodajské servery, např. iDnes.cz, TN.cz, Týden.cz, Deník.cz atd., se stal senzací internetu. Sdílely ho tisícovky lidí, v diskuzích se objevila řada rasistických protiromských názorů.


Na jasný přešlap reagoval zatím pouze server iDNES.cz, který zveřejnil blog Patrika Bangy, spolupracovníka serveru Romea.cz, v rubrice zprávy. Navíc dnes server zveřejnil i omluvu. "Velmi nás mrzí, že jsme naše čtenáře uvedli v omyl a neodhalili jsme tuto dezinformaci dříve. Od této chvíle bude mít monitorování cizích médií přísnější pravidla, aby se toto už nikdy nemohlo opakovat," řekl šéfredaktor Michal Hanák.


Server TÝDEN.CZ v úterý v noci potichu vymyšlený článek stáhl a dnes zveřejnil na titulní stránce nový článek, kde vše podle informací, které zjistil server Romea.cz, uvádí na pravou míru.


Senátor Jaromír Štětina vyzval představitele Parlamentu ČR, aby se veřejně distancovali od serveru ParlamentníListy.cz, který s touto institucí nemá nic společného.


[zdroj: romea.cz]

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 5 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 612 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.