Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

24. týden těhotenství

Kůže miminka je stále ještě příliš tenká. Navíc je jí podstatně více, než by bylo potřeba na pokrytí těla miminka, takže je velmi zvrásněná.

Autor: Ariadna , 15.9.2006

24. týden těhotenství (22. týden stáří plodu)


Miminko


Kůže miminka je stále ještě příliš tenká. Navíc je jí podstatně více, než by bylo potřeba na pokrytí těla miminka, takže je velmi zvrásněná.


Od minulého týdne přibralo miminko kolem deseti deka. Proporce těla se vyrovnávají a tělíčko vyplňuje stále více prostoru.


Miminko se stále velmi čile pohybuje – zatím má v děloze dostatek prostoru.. Spolu s intenzivními pohyby miminka se mohou vyskytovat i problémy s tvrdnutím dělohy. Je to sice občas velmi nepříjemné, ale pokud se to nestává častěji než pětkrát až desetkrát denně, o nic nejde. I děložní svaly se musí procvičit a připravit. Jde vlastně o reakce na podněty z vnitřku – jak se miminko dotýká děložní stěny (nebo do ní kope).


Maminka


Dbejte dobře o svoji pokožku. Na namáhaných místech se mohou objevovat strie – na prsou, zadečku a pochopitelně na bříšku. Po koupeli si namažte příslušné partie tělovým mlékem (na břiše až do boku). Do případného natírání zapojte tatínka – může si při tom s miminkem povídat a vytvořit základ jejich vzájemného vztahu – ale nenuťte ho. Striím na prsou můžete předejít dobrým prádlem (takže pokud jste doma na rizikovém a nechce se vám po ránu oblékat – budete se muset přemoci).


Váha


Měla byste přibývat přibližně půl kilogramu za týden. Pokud vám někdo řekne, že máte malé bříško, nic si z toho nedělejte. Velikost miminka nezávisí na velikosti bříška, takže je jistě vše v pořádku. Průměrný přírůstek váhy ve 24. týdnu těhotenství je 5,5 kilogramu, ale hranice se pohybuje od 2 do 9 kilogramů.


Pohyb


Zůstaňte aktivní a pohybujte se – i když nemusíte chodit do práce, využívejte procházky předpsané lékařem. Pouze pokud váš 24. týden připadá na "riziková" období (chřipkové epidemie atd., letní alergie), více přemýšlejte o tom, kde se procházíte.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 489 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.