Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

28. týden těhotenství

Váha miminka se pohybuje mezi 900 a 1000g a jeho délka je přibližně 37 centimetrů.

Autor: Ariadna , 15.9.2006

28. týden těhotenství (26. týden stáří plodu)


Miminko


Váha miminka se pohybuje mezi 900 a 1000g a jeho délka je přibližně 37 centimetrů.


Miminko reaguje na podněty zvenčí. Otevírá a zavírá oči, otáčí hlavu za zdrojem světla, pokud se v okolí ozve veliká rána, může sebou "škubnout" (sluch už je dobře vyvinut). Miminko má velké množství chuťových buněk – dokonce víc, než bude mít po porodu – takže velmi intenzivně vnímá chuť. Také dokáže cítit bolest a reaguje podobně jako donošené dítě.


Miminko začíná řídit teplotu svého těla – i když tato schopnost nebude dokonalá ještě ani po porodu.


I nadále se intenzivně pohybuje – pokud jeho pohyby necítíte, obraťte se na lékaře.


Maminka


Vstupujete do třetího trimestru. To s sebou přináší určité nevýhody. Zvýšení váhy s sebou může přinášet již zmíněné křeče v nohách, problémy s hemeroidy či křečovými žilami. Zůstávají i zažívací problémy, jako pálení žáhy, zácpa, atd. Kromě těchto problémů můžete mít problémy se spánkem – bohužel to bude jen horší.


Díky nárůstu váhy se mohou objevit na bříšku, zadečku (ale i prsou) strie – pečujte o namáhanou pokožku.


Již touto dobou se mohou objevit nepravidelné a nebolestivé kontrakce. Zpravidla je budete lépe snášet v sedě než za chůze. Mohou se projevit i jako ztvrdnutí břicha. Pokud nejsou příliš časté (častěji než 5-10 za den), nejedná se o žádný problém – pokud ale máte pochybnosti, poraďte se s lékařem.


Až do teď jste do těhotenské poradny chodila jednou za měsíc. Nyní pravděpodobně začnete chodit častěji - každých 14 dní.


Průměrný přírůstek váhy je 7,5 kilogramů, ale může se pohybovat od 4 do 12 kilo.


Tatínek


Zapojte tatínka. Dítě se začíná učit, jak zní hlas jeho tatínka (nebo spíše té druhé osoby, která se v maminčině okolí tak často vyskytuje a která si s ním přes břišní stěnu povídá. Pobízejte tatínka, aby si na dítě mluvil. Můžete si pak být jistí, že jeho hlas po porodu pozná a bude na něj pozitivně reagovat. Známý hlas dokáže dítě velmi snadno utišit.


Pokud si přejete, aby byl tatínek u porodu, měli byste být domluveni – v žádném případě jej ale do toho nenuťte.


Pokud není tatínek založen na "citové výlevy", zapojte ho alespoň do přípravy domácnosti – můžete začít připravovat "pokojíček" (později vás to bude stát příliš mnoho úsilí), můžete začít vybírat postýlku a další vybavení.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 480 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.