Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Bolesti zad při porodu

Bolesti zad při porodu při zadním postavení miminka, Autor - Penny Simkin, Partner u porodu

Autor: Lili + 5 :-)) , 26.11.2006

Bolesti zad při porodu při zadním postavení miminka, Autor - Penny Simkin, Partner u porodu


Bolesti v zádech při porodu
"Intentzivní bolest v zádech při porodu je většinou důsledkem postavení miminka v děloze. Děťátko bývá v poloze podélné hlavičkou, obličejem je natočeno kupředu a zádíčky k páteři matky. Hlavička tlačí na křížovou oblast páteře. Říkáme tomu "zadní postavení" a bolest v tomto případě bývá skutečně velká.
...
Velká část dětí se během první doby porodní sama otáčí, takže se dostávají do tzv. "postavení předního". K tomuto přetočení může dojít kdykoli během produ. Porodnická branka se většinou v tomto případě otevírá pomaleji, jako by čekala, až se hlavička miminka správně natočí. Jakmile se miminko otočí, bolest v zádech většinou poněkud ustoupí a porod začne postupovat rychleji


Jak přimět miminko, aby se otočilo
Je třeba zjistit, jak je děťátko v děloze uloženo. Nastávající maminka... označí místo, kde cítí nejvíce drobnjěších pohybů děťátka. Ručky a nožky jsou pravděpodobně přesně na opačné straně než jeho zádíčka. Zrovna tak vám může pomoci porodní asistentka - může e pokusit nahmatat přes břišní stěnu tzv. "malé části plodu" - tj. ručky a nožky miminka. Jestliže víte, že miminko je v tzv. zadním postavením, snažte se matce pomoci zaujmout různé pozice. Užitečné je také pohupování pánví a hlazení břicha (i když nevíte, v jakém je dítě postavení, pohybem a hlazením nic nezkazíte, rozhodně neotočíte miminko, které je v postavení předním do postavení zadního).


Pozice a pohyby doporučované při bolesti v zádech (každou pozici vyzkoušet na 20-30 minut a přejít k jiné):
1) Pozice na všech 4: Matka by měla nějaký čas trávit na všech čtyřech nebo jen klečet a horní polovinu těla mít opřenou třeba o židli, postel, klín partnera.
2) Pohupování pánví: Matka klečí na všech 4 a pohupuje pánví, jakoby ji chtěla podsadit pod sebe a opět uvést do normální pozice. Jinou variantou je vyhrbení a prohnutí zad, účinné bývá také vrtění zadečkem ze strany na stranu nebo opisování koleček.
3) Stání a chůze: Při chůzi dochází v pánvi k pohybům kyčelních kloubů, které mohou přispět ke správnému natočení děťátka."


Hlazení bříška
Pokud víte, jak děťátko v děloze leží, kde má záda, začněte s hlazením od jeho zad tím směrem, kterým chcete miminko dostat. Budete postupovat od boku ke středu břicha. Je to podobné, jako byste se snažili miminko přetlačit ze strany dopředu. Maminka by to měla pociťovat jako velice příjemné. Kdybyste nemohli přijít na správnou techniku a kdyby toto pevné hlazení bylo matce nepříjemné, dále v tom nepokračujte.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1077 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.