Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník _AKTUÁLNĚ
Tipy na zajímavé akce, na právě vydané knížky, na kulturní záležitosti, které můžete využít s celou rodinou.


[<<Předchozích 10] Články 1120 z 167 [Dalších 147 >>] 
 Radek Banga (Gipsy.cz) se tajně oženil_AKTUÁLNĚ
Děvčata, vytáhněte kapesníčky...

Zpěvák a hudebník Radek Gipsy Banga se tajně oženil
Praha, 6.4.2012 9:52, (ROMEA)

FOTO: Kateřina Faltýnková

Svatba se konala 4.4. v konferenčním centru AV ČR - zámku Liblice bez přítomnosti médií, jen v kruhu blízkých rodinných příslušníků a přátel. "Přáli jsme si to tak a jsme rádi, že se nám tenhle důležitý okamžik podařilo prožít v tak krásném prostředí, jen s lidmi, kteří jsou nám blízcí“, uvedl čerstvý novomanžel. Mezi svatebními hosty se objevili například moderátor Dominik Turza, který šel Gipsymu za svědka, či herec a režisér Milan Šteindler. Životní partnerkou se Radkovi stala 22ti letá vysokoškolačka Veronika Konopíková.

Pár se rozhodl říct si své ano po tříletém vztahu. "Víme, že v současné době není moc in uzavírat manželství, ale myslíme si, že je to škoda. Mnozí vrstevníci na nás koukali divně, když jsme říkali, že se chceme vzít a být spolu navždy,“ uvedli novomanželé.

"Když jsem si v salonu Adina vybírala šaty, nechtěli mi věřit, že si jdu opravdu pro svatební. Nevěsta pod 30 let se pomalu stává raritou," říká s úsměvem novomanželka.

Obřad začal v 11 hodin příjezdem nevěsty kočárem taženým párem černých koní. První manželský polibek trval tak dlouho, až se dočkal bouřlivého potlesku svatebčanů. Po hostině na zámku se všichni přemístili na afterparty, kam novomanželům přišla popřát dokonce i smrtka v podání Dj Rockstara, kterou jste mohli vidět například na předávání cen Český Lev.

„Většina známých se mimochodem divila, proč se bereme zrovna ve středu, ale pro nás je 4. dubna šťastné datum. V tento den jsme se před třemi lety dali dohromady, za dva roky jsme se zasnoubili a nyní jsme se 4.dubna i vzali. Pro nás je tohle datum prostě magické, „ dodal zamilovaný a šťastný Radek Banga.

Radek Gipsy Banga, který pár dní před svatbou oslavil také své 30tiny se aktuálně chystá se svou skupinou Gipsy.cz na natáčení nové desky. Věřím, že deskou potěšíme všechny naše fanoušky. Přinese zase něco nového, kromě jiného i proto, že skupina má nové členy - velmi talentované mladé i zkušenější muzikanty.

Od konce loňského roku se Radek Gipsy Banga také rozhodl pomoci s prevencí rizikového chování u dětí a dospívajících. V rámci programu "Když chceš, tak to dokážeš!" se setkává se žáky a studenty základních a středních škol a snaží se je na základě svého autentického životního příběhu a zkušeností motivovat k životu bez násilí, drog, nesnášenlivosti.

"Při těchto setkáních často vidím, že mnoho dětí vyrůstá v nesnadných podmínkách, stejně jako já. Je úplně jedno, jestli jsou to romské děti nebo ne. Sociální problémy nebo domácí násilí se bohužel týká čím dál většího počtu dětí napříč celou populací. Stejně tak chybějící pozornost rodičů," uvedl radek Gipsy Banga.

"Všichni jsme čím dál více zaměstnáni uspokojováním materiálních potřeb a na to, abychom se věnovali jeden druhému nám chybí čas. Vztahy se pak rozpadají, rodiny jsou nefunkční a dětem chybí zázemí. Snad jim i v tomto budu moct být příkladem," uzavřel známý český hudebník Radek Gipsy Banga.

zdroj: [www.romea.cz]

Více ...
Vložil: Romčátka dne 26.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Oslava Mezinárodního Dne Romů_AKTUÁLNĚ

V neděli 8. dubna 2012 oslaví Romové na celém světě Mezinárodní den Romů. Připomenou si tak historicky první světový kongres Mezinárodní romské unie, který se konal poblíž Londýna v roce 1971 především díky iniciativě Grattana Puxona a Donalda Kenricka z Velké Británie, Matéo Maximoffa, zástupce francouzských Romů, takzvaných Manuša, Jarko Jovanoviće z bývalé Jugoslávie a dalších Romů a romistů. Účastníci kongresu, kterých byly necelé tři desítky, se usnesli na podobě romské vlajky a romské mezinárodní hymny. V té době delegáti sjezdu oficiálně ustanovili první Mezinárodní romskou organizaci IRU (International Romani Union), zpočátku známou pod názvem World Romani Union. Dále již tehdy schválili oficiální označení Rom místo Cikán.

Ačkoliv se posléze konaly další dva kongresy IRU, 8. duben byl uznán mezinárodním svátkem až mnohem později, v roce 1990 ve Varšavě, kde se konal čtvrtý kongres. Má připomínat den, kdy se oficiálně zpečetila mezinárodní spolupráce Romů a romské hnutí dostalo mezinárodní a politicko-společenský rozměr. V tento den si mají účastníci oslav každoročně připomenout společný původ, jazyk, kulturu, společné sjednocení a spolupráci a především „romipen“ (přeloženo „romství“).

Zatím nejsilnější tradici mají oslavy 8. dubna v zemích postjugoslávských a vůbec na Balkáně. V České republice není tradice tak silná i proto, že se tu o svátku začalo hovořit až ve druhé polovině 90. let.

Českým Romům letos poblahopřál k jejich svátku i velvyslanec USA v Praze Norman L. Eisen. Připomněl nedávné aktivity ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové — to, že se osobně zasazuje o lepší postavení Romů na celém světě a že se letos v únoru sešla s mladými romskými aktivisty v bulharské Sofii. "Na počest letošního Mezinárodního dne Romů doporučuji Čechům bez ohledu na původ, aby si na chvíli uvědomili důležitou roli různorodosti české společnosti a usilovali o rovná práva pro všechny," uvedl Norman L. Eisen.

Mezinárodni den Romů si připomene společně s Romy 8. dubna i zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková, která tento den vnímá jako příležitost k tomu, aby si Romové připomněli svůj společný původ, jazyk, svébytnou kulturu, sjednocení a sounáležitost a především „romipen“ – svou romskou identitu. "Všem Romům přeje při této příležitosti vše nejlepší," uvedla zmocněnkyně v tiskové zprávě.

"Jednou z priorit zmocněnkyně vlády pro lidská práva je zlepšení společenské pozice Romů a dosažení bezkonfliktního soužití mezi romskou menšinou a většinovou společností v ČR. Proto také vítá veřejné oslavy Mezinárodního dne Romů, které otevírají Romům prostor prezentovat vlastní kulturu a tradice ostatním obyvatelům měst a obcí. Ti mají zároveň jedinečnou možnost dozvědět se více o této menšině. Veřejné oslavy vnímá jako cestu k odstranění bariér mezi oběma skupinami, jako příležitost k navázání dialogu, k dosažení porozumění a k odbourání předsudků a stereotypů, které jsou tradičně s Romy spojovány," uvádí se n závěr v tiskové zprávě zmocněnkyně.

Největší letošní oslavy Mezinárodního dne Romů proběhnou v Praze a v Brně. Pražské oslavy pořádá sdružení ROMEA a klub Cross, v Brně událost organizátorsky zajišťují brněnské organizace: Ratolest Brno, o. s., DROM, romské středisko, IQ Roma servis, o. s., Muzeum romské kultury, Společenství Romů na Moravě, Romodrom, o. s a o. s. Petrov.

Více ...
Vložil: Romčátka dne 6.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mezinárodní den Romů 2012 Brno_AKTUÁLNĚ

Vážení přátelé,

rádi bychom vás společně s našimi partnery (Ratolest Brno o. s., Romodrom o. s., DROM, romské středisko, Společenství Romů na Moravě, o. s. Petrov a IQ Roma servis) pozvali na oslavu Mezinárodního dne Romů.

Vázání stužek u stromu tolerance
8. dubna 2012 ve 14 h, park Lužánky, hlavní budova
V tento den bude Muzeum romské kultury otevřeno pro návštěvníky zdarma.

Ples k Mezinárodnímu dni Romů
13. dubna 2012 od 19 h, Musilka, Lidový dům, Musilova 2, Brno Husovice
Program: EPAŠ, MERCI, PIROŠ ROUŽA, DIVADLO IQRS.
Vstupné: 100,- Kč
 

 

Srdečně zveme!

Muzeum romské kultury

Více ...
Vložil: Romčátka dne 5.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Romové na Nové scéně Národního divadla_AKTUÁLNĚ
Nová scéna Národního divadla připravila na období duben až červen 2012 blok akcí pod názvem Romové na Nové scéně (v budoucnu se chystají věnovat dalším minoritám různého druhu).

Celý projekt otevře literární dílna ve dnech 11., 13. a 14. dubna, kterou postupně provedou Michal Viewegh, Karolína Ryvolová (pokud neporodí) a René Nekuda.  

Po účastnících se žádá pouze aktivní účast. Dílna je zdarma a jejím cílem je především umožnit zástupcům menšiny a většiny, aby se blíže poznali, přečetli si spolu nějaké texty, popovídali si o nich a ve finále aby taky něco společně - ve smíšených dvojicích - napsali. Předchozí literární činnost se nevyžaduje, hlavní je chuť to zkusit a otevřenost vzájemně se učit.

 

Veškeré informace ráda zodpovím na tomto mailu, případně i telefonicky: 604 912 581.

 

Všechny zájemce srdečně zvu a lákám,

 

všechny zdraví Karolína Ryvolová

Více ...
Vložil: Romčátka dne 4.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Koncert ke Dni Romů 2012 Praha_AKTUÁLNĚ

ROMEA, o. s. a klub Cross pro Vás na Mezinárodní den Romů připravil párty plnou hudby a oslav. Po boku romských projektů jako je kapela Kale, Bitumen Beat, Mario Bihari, se postaví Philip TBC s Vojtou Lavičkou z Gipsy.cz, Babe LN, Gadjo.cz a Medis. Od 15:00 budou v kavárně připraveny debaty a dokumenty.

Tahle oslava života je ZDARMA a druhý den je VOLNO...

 

Kam?

Cross Club

Plynární 23, 170 00 Praha

Program:

radio 1

14:00 Všechny hudby světa - hodinová selekce romského hudebního temperamentu

 

kavárna

15:00 dokument Černá srdce

17:00 Etnic Friendly Zaměstnavatel a projekty

17:15 dokument Rom ID

18:15 debata Život v ČR

 

hlavní sál

20:15 - 21:30 Mario Bihari & Gadjo.cz & Jam Soundsystem

21:30 - 23:00 Kale

23:30 - 00:45 Bitumen Beat

01:00 - 02:30 Philip TBC & Vojta Lavička (gipsy.cz)

02:30 - 04:00 Babe LN

04:00 - ??:?? Medis

 

spodní stage

21:00 - 00:30 Medis

00:30 - 04:00 Gadjo.cz & Jam Soundsystem

 

Kale

http://bandzone.cz/kale

 

Bitumen Beat

http://bandzone.cz/bitumen

 

Mario Bihari

http://www.romskahudba.cz/mario-bihari/

 

Gadjo.cz & Jam Soundsystem

http://www.gadjo.cz/

 

Philip TBC & Vojta Lavička

http://philiptbc.com/

http://www.osobnosti.cz/vojta-lavicka.php

 

Vstup ZDARMA

Více ...
Vložil: Romčátka dne 3.4.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Novinářská kachna nebo zlý úmysl?_AKTUÁLNĚ

Politický bulvár Parlamentní listy (PL) přinesl ve čtvrtek 9. února zprávu o tom, že v Ústí nad Labem vzniká Evropská romská strana (ERS), která byla okradena svým pokladníkem z Prahy. Ten podle PL čtrnáct dnů před tím sbíral v Ústí podpisy pro tuto novou politickou stranu a „od budoucích členů vybíral stokorunu na členskou legitimaci.“ A na ustavující sněm se již prý nedostavil. PL zveřejnily zprávu pod tímto titulkem: Romové založili stranu a už mají problém: Zmizel jim pokladník i s penězi.

Server ParlamentníListy.cz dnes dementoval zprávu o Evropské romské straně (ERS), kterou měl při jejím zakládání okrást pokladník. Celá zpráva byla vymyšlená. Autorem zprávy byl navíc bývalý lídr Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Václav Prokůpek. Redakce serveru s ním ukončila veškerou spolupráci. Na nepravdivost zprávy upozornil server Romea.cz. Některá média nepravdivou zprávu bez ověření převzala.

"Autor inkriminovaného článku, dnes již bývalý spolupracovník ParlamentníchListů.cz Václav Prokůpek, vedení redakce opakovaně ujišťoval, že z akce jsou pořízeny jak audio, tak fotografické záznamy. Tato slova exredaktor Prokůpek opakoval ještě v úterý večer," uvádí server Parlamentnílisty.cz.

"I přesto, že zpočátku ParlamentníListy.cz slovům redaktora, který byl bezproblémově odzkoušen na několika materiálech, věřily, po informacích zejména ze strany Patrika Bangy a Františka Kostlána, stejně jako vlastní cestou, došla redakce k závěru, že materiál byl vylhaný a autor si téměř vše vymyslel," pokračuje server Parlamentnílisty.cz a dodává: "ParlamentníListy.cz děkují především Patriku Bangovi za upozornění na tuto politováníhodnou záležitost. ParlamentníListy.cz se zároveň omlouvají všem dotčeným osobám a čtenářům."

Vymyšlený článek, který převzaly bez ověření i velké zpravodajské servery, např. iDnes.cz, TN.cz, Týden.cz, Deník.cz atd., se stal senzací internetu. Sdílely ho tisícovky lidí, v diskuzích se objevila řada rasistických protiromských názorů.

Na jasný přešlap reagoval zatím pouze server iDNES.cz, který zveřejnil blog Patrika Bangy, spolupracovníka serveru Romea.cz, v rubrice zprávy. Navíc dnes server zveřejnil i omluvu. "Velmi nás mrzí, že jsme naše čtenáře uvedli v omyl a neodhalili jsme tuto dezinformaci dříve. Od této chvíle bude mít monitorování cizích médií přísnější pravidla, aby se toto už nikdy nemohlo opakovat," řekl šéfredaktor Michal Hanák.

Server TÝDEN.CZ v úterý v noci potichu vymyšlený článek stáhl a dnes zveřejnil na titulní stránce nový článek, kde vše podle informací, které zjistil server Romea.cz, uvádí na pravou míru.

Senátor Jaromír Štětina vyzval představitele Parlamentu ČR, aby se veřejně distancovali od serveru ParlamentníListy.cz, který s touto institucí nemá nic společného.

[zdroj: romea.cz]

Více ...
Vložil: Romčátka dne 27.2.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Brněnská muzejní noc_AKTUÁLNĚ

Vážení přátelé,

opět se blíží již tradiční Brněnská muzejní noc (14. 5.), ve které se vám naskytne příležitost podívat se do brněnských muzeí ve večerních a nočních hodinách. I letos se do tohoto festivalu zapojuje také Muzeum romské kultury s bohatým programem. Kromě dílen pro děti a dospělé na vás čeká cimbálová muzika Surmajovci, mistrovský street dance Michala Šaraye, ochutnávka tradičních romských jídel a samozřejmě vstup do všech výstav zdarma. Více o programu naleznete zde  >>>.

Jako každý rok, i letos bude na Bratislavské ulici situována autobusová zastávka zvláštní linky, která vás doveze pohodlně ze zastávky Česká přímo před Muzeum romské kultury.

Těšíme se na vás!

S přáním pěkného dne,

Lucie Křížová
Odd. vztahů s veřejností/ PR
Muzeum romské kultury
Museum of Romani Culture
Bratislavská 67
602 00 Brno
Tel.: (+420) 545 571 798
Fax:(+420) 545 214 418
Více ...
Vložil: Romčátka dne 11.5.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 KHAMORO 2011_AKTUÁLNĚ
22.-28.5. 2011 V PRAZE

TRADIČNÍ ROMSKÁ SVATBA

Festival Khamoro letos poprvé uvede rekonstrukci romské svatby. Nejvítanější a nejoslavovanější tradicí u Romů je sňatek dvou mladých lidí. Mladí ovšem neměli cestu k oltáři jednoduchou. Samotné svatbě – bijav předchází mangavipen  – zásnuby, obřad, při němž se uzavírá partnerský svazek. Partnery pro své děti vybírali v minulosti zásadně rodiče. Partnerský svazek spojoval nejen "mladé", ale celá jejich příbuzenstva. Dbalo se tedy na sociální a ekonomické výhody, který svazek mladých přinese nově vzniklé příbuzenské kolektivitě. V mnoha případech ovšem rodiče přihlédli k volbě mladých, pokud nebyla v rozporu se společenskými a kulturními normami komunity. 
Ovšem ani po tomto obřadu nemá ženich zcela vyhráno. Poté co se rodiny dohodnou a před samotnou svatbou – bijav musí ženich svoji nastávající poznat mezi ženami zahalenými bílým prostěradlem. Pokud se to ženichovi podaří, může začít svatba – bijav. 
Bijav není předpokladem ke stvrzení partnerského svazku. Posvěcením společného soužití je mangavipen. Bijav je společenská záležitost, může být uspořádaná až několik let po mangavipen – tehdy, když rodiny manželů mají dost peněz, aby svatební hostinou mohly demonstrovat svou společenskou prestiž. Zatímco mangavipen se odehrává v úzkém rodinném kruhu, při obřadu bijav se počítá se stovkami hostí.
Jak romská bijav tak i mangavipen jsou ovšem obřady, které zavazují partnery, aby spolu žili až do smrti podle zásady: "ko kas peske lel, mi leha dživel" – "kdo si koho vezme, s tím ať žije". Při svatebním obřadu bijav oddává nastávající manžele čhibalo (starosta, dosl. "mluvčí") zvolený ad hoc příbuzenstvy mladého páru. Bývá to člověk starší, vážený, který dovede dobře mluvit, aby jeho slova utkvěla novomanželům v duši po celý život. Přeje se na prvním místě, aby spolu zestárli ("te phuron dujdžene") – tedy aby spolu vydrželi po celý život. A pak, aby měli "dětí, kolik je na nebi hvězd a ještě o jedno víc" ("jak tumen te aven čhave, keci hin pro ňebos čercheňa a mek jekheha buter").
Bijav je ve společenství Romů provázena řadou rituálů. Ke starým zvykům patří rituál, při němž čhibalo sváže mladým ruce červeným šátkem a do dlaní jim nalije červené víno a to pak nevěsta vypije z dlaně ženicha a ženich z dlaně nevěsty. 
Poté následuje volná zábava, tanec a zpěv. 
Akce je přístupná po zakoupení vstupenky. Počet vstupenek je omezen. Vstupenky budou k zakoupení v síti Ticketstream i na místě.

Akce se koná: 22. 5. / Mánes

Více ...
Vložil: Romčátka dne 4.5.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 KHAMORO 2011 - defilé umělců_AKTUÁLNĚ
26.5. ve 12:00 na Můstku

DEFILÉ UMĚLCŮ

Od roku 2001 si můžete festivalovou atmosféru užít i v ulicích historické centra Prahy. Ve čtvrtek festivalového týdne, který tentokrát připadá na 26. 5., můžete obdivovat defilé pestrobarevně oděných umělců. V průvodu letos uvidíte nejen 7 kapel vystupujících na koncertech tradiční hudby, ale také české hudební a taneční soubory! Nebudou samozřejmě chybět vlajkonoši a kočár tažený koňmi.
Průvod startuje v pravé poledne na Můstku, pokračuje přes Ovocný trh, Celetnou ulici až na Staroměstské náměstí. Během tohoto průvodu se umělci několikrát zastaví, aby vás potěšili svým hudebním i tanečním uměním. Defilé je skutečnou perličkou festivalu Khamoro a skvěle kombinuje krásy romské hudby, pestré kostýmy, dynamické tance i jedinečnou atmosféru Prahy!

Defilé proběhne: 26. 5. / Můstek – Staroměstské náměstí

Více ...
Vložil: Romčátka dne 4.5.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 KHAMORO 2011 - program_AKTUÁLNĚ
22.5.-28.5. 2011

Program

Neděle 22. 5. 2011

• 17:00 Mánes – tradiční romská svatba

Pondělí 23. 5. 2011

• 14:00 Radniční klub Staroměstské radnice – tisková konference

• 20:00 Retro Music Hall – koncert současné romské hudby (Connection/CZ)

Úterý 24. 5. 2011

• 18:00 kino Atlas – premiéra dokumentárního filmu „Ženy v poli“

• 21:00 Jazz club Reduta – koncert Gypsy jazzu (Mozes Rosenberg Trio/NL)

Středa 25. 5. 2011

• 21:00 Jazz club Reduta – koncert Gypsy jazzu (Vano Bamberger & band/D)

Čtvrtek 26. 5. 2011

• 9:30 Americké centrum – zahájení národní části konference „Desegregace vzdělávání ve střední a východní Evropě: koncepce začleňování – dobrá praxe a dosažený pokrok“

• 12:00 Můstek – defilé účinkujících v centru Prahy

• 19:00 ROXY – koncert tradiční romské hudby (Jaipur Maharaja Brass Band/IND, Bachtale Apsa/CZ, Alexian group/I, EtnoRom/HU)

Pátek 27. 5. 2011

• 9:30 Americké centrum – zahájení mezinárodní části konference „Desegregace vzdělávání ve střední a východní Evropě: koncepce začleňování – dobrá praxe a dosažený pokrok“

• 11:00 Evropský dům – konference „Uměním proti segregaci“

• 18:00 galerie MK ČR Nostický palác – vernisáž výstavy „Segregace vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí“

• 19:00 ROXY – koncert tradiční romské hudby (Martin Lubenov Orkestar/BG, Ciganos d´Ouro/P, Les Tziganes Ivanovitch and Raya/N, F)

Sobota 28. 5. 2011

• 20:00 SaSaZu – závěrečný galakoncert (Alexian group/I, Bachtale Apsa/CZ, Ciganos d´Ouro/P, EtnoRom/HU, Jaipur Maharaja Brass Band/IND, Les Tziganes Ivanovitch and Raya/N,F, Martin Lubenov Orkestar/BG)

Více ...
Vložil: Romčátka dne 4.5.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1120 z 167 [Dalších 147 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.