Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Ovulace


 Články 14 z 4 
 něco na čtení o OVULACIOvulace

něco o OVULACI

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ovulace

Nejpřesnějším způsobem je sledování folikulu pomocí ultrazvuku a měření tzv. luteinizačního hormonu.

Samotná ovulace se spouští přibližně 18 hodin před uvolněním vajíčka.

a tady je toho hodně psaného

https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_28740.html

...když je folikul už dost velký, nepotřebuje k dalšímu růstu FSH. Roste dál i bez řídicího hormonu, hladina estrogenu dále stoupá a když dosáhne určité úrovně (bývá to v době, kdy má folikul průměr asi 2 cm), spustí jinou reakci, také zpětnou vazbu, jenže tentokrát pozitivní: z hypofýzy se náhle uvolní nahromaděné množství jiného hormonu, kterému říkáme hormon luteinizační (LH). Ten sice za pár hodin z těla zase zmizí, ale jeho krátkodobé zvýšení stačí k tomu, že skoro přesně o 36 hodin později folikul na vaječníku praskne a zárodečná buňka se z něj uvolní. Tomu se říká ovulace. Vajíčko je pak zachyceno vejcovodem …

a ještě jeden zajímavý článek z toho samého webu

https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_27692.html

Především semeno ihned poté, kdy opustí mužské pohlavní orgány, ztuhne, přesněji řečeno zrosolovatí. Smysl této zajímavé chemické reakce je jasný: kdyby nenastala, spermie by podle gravitačního zákona mohly zase velmi rychle ženskou pochvu opustit. Takto se jim poskytne čas, aby se zorientovaly, takže když se za 10 minut spermatický puding sám rozpustí, mužské pohlavní buňky jsou již dávno v děložním hrdle a spějí čile k svému cíli. Podmínkou toho však je, aby byla rozpuštěná hlenová zátka v děložním hrdle. Ale i když rozpuštěná je, není to pro spermie jednoduchý úkol: z každé tisícovky jich do dělohy projde jen jedna jediná. Pak už jim nic v dalším postupu nebrání, spermie stoupají děložní dutinou, procházejí vejcovodem a ačkoliv je to těžko k uvěření, už za 30 minut po pohlavním styku se dají najít v břišní dutině ženy, ve společnosti jejích vnitřních orgánů! Ale mezitím, obvykle někde ve vejcovodu, se setkají s vajíčkem. Vajíčko tam nemusí být hned: spermie jsou schopny žít v těle ženy nejméně 3 dny, ale někdy snad i týden, a trpělivě si na vajíčko počkat. Naproti tomu vajíčko po ovulaci je schopné oplodnění jen po velmi krátkou dobu: rozhodně ne více než 1 den, spíš méně.


Pro zapamatování
■Žena může otěhotnět výhradně v plodných dnech, tedy všehovšudy jen asi 4–5 dní ve svém měsíčním cyklu (den ovulace a 3–4 dny předtím). Bohužel není jednoduché zjistit, kdy k ovulaci dojde.

■I když dojde k nechráněné souloži v plodných dnech, pravděpodobnost vzniku těhotenství není velká, jen asi 16 %. Tedy asi stejná, jako že vám při hodu kostkou padne napoprvé šestka. Bohužel nic nezaručuje, že nebudete mít smůlu a takové štěstí vás potká, právě když to nejméně potřebujete.

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 26.1.2010| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 zajímavé čtení i s obrázky o měřeni BTOvulace

tady zajímavé čtení i s obrázky ~;)

http://www.merenibt.xf.cz/index2.html

Na co reagují ovulační testy?
Ovulační testy vypadají podobně jako těhotenské, podobně se používají a podobně vypadá i výsledek, rozdíl je ovšem v tom, že zatímco těhotenské testy reagují na hormon hCG vylučovaný po uhnízdění oplodněného vajíčka, ovulační testy reagují na luteinizační hormon (LH), který je produkován v maximální míře těsně před ovulací a způsobuje prasknutí folikulu. Pokud najdete na ovutestu //, znamená to, že hladina LH je maximální a v nejbližší době (většinou tento nebo příští den) dojde k ovulaci. Výhodou ovulačních testů oproti běžnému měření BT je fakt, že dokáží ovulaci PŘEDVÍDAT dopředu, zatímco BT ji svým vzestupem ukáže až zpětně. Na druhou stranu na rozdíl od BT Vám už neprozradí nic jiného kromě data ovulace.


Možné problémy ovulačních testů - nakolik jsou spolehlivé?
Občas se může stát, že čárky na ovulačním testu sílí, ale testovací čárka nikdy nedosáhne síly té kontrolní, další den začne opět slábnout. Tady je několik možností - buď ovulace skutečně neproběhla, nebo hladina LH stoupá příliš prudce (viz obrázek) a Vy jste netestovaly v ten správný okamžik - jeden test byl příliš brzy, druhý příliš pozdě (okamžiky 2 a 4 na obrázku). V takových případech je vhodné kombinovat ovulační testy s měřením BT (její vzestup potvrdí proběhlou ovulaci) nebo můžete vyzkoušet třeba dva testy v rozmezí několika hodin.

Také se může stát, že testy jsou pozitivní několik dní za sebou nebo i vícekrát v cyklu, potom platí, že ovulace nastala v den posledního pozitivního testu nebo den poté.

Určitě doporučuji projít příklady křivek BT ve vztahu k ovulačním testům, vložila jsem tam odkazy na křivky ovulační, anovulační i těhotenské a můžete na nich vidět, jak se ovulační testy mohou chovat vzorně nebo naopak nepředvídatelně:

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 26.1.2010| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Několik článku na rodině o ovulaciOvulace

http://www.rodina.cz/clanek3633.htm

Životodárný hlen aneb Symptotermální metoda I.

http://www.rodina.cz/clanek3694.htm

Symptotermální metoda II. - měření teploty

http://www.rodina.cz/clanek3775.htm

Symptotermální metoda III. - Poloha děložního čípku

http://www.rodina.cz/clanek3826.htm

Symptotermální metoda IV. - Syntéza

http://www.rodina.cz/clanek4015.htm

Symptotermální metoda V. - Problémy menstruačního cyklu

http://www.rodina.cz/clanek4126.htm

Symptotermální metoda VI. – Vliv léků na znaky plodnosti

Více ...
Vložil: Lvice+lvíčata dne 25.4.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak poznat ovulaciOvulace

Abyste rozpoznala své plodné a neplodné dny, je třeba porozumět signálům, které vysílá vaše tělo. Když se naučíte rozpoznávat tyto signály, můžete zvýšit šanci na početí díky určení vašich nejplodnějších dnů.

Tyto signály Vám mohou dokonce prozradit, zda jste těhotná, a můžete je použít i jako formu antikoncepce.

Během menstruačního cyklu hormony ve vašem těle způsobují různé změny. Od krvácení v období menstruace po změny obsahu vody ve slinách. Z těchto změn jsou nejdůležitější změny ve Vašem děložním hlenu a bazální tělesné teplotě (BTT).

V tomto článku se dozvíte jak rozpoznat plodný děložní hlen, jak podle bazální tělesné teploty a dalších příznaků poznat, že Vám začala ovulace.

1. Děložní hlen

Slabý výtok, který se objevuje v určité dny cyklu, je vypouštěn ze stěn děložního hrdla a vagíny. Druh hlenu vypouštěného hrdlem závisí na množství estrogenu a progesteronu ve vašem těle. Těsně před ovulací, když je hladina estrogenu vysoká, je vyměšováno hodně čistého vodnatého a elastického hlenu. Tento je nejplodnější formou hlenu. Po ovulaci, když se zvedá hladina progesteronu, se hlen stává hustším a potom mizí.Děložní hlen se během vašeho cyklu neustále mění. Po menstruaci obvykle přicházejí dny, kdy máte suchou vagínu a máte velmi slabý výtok. Jak se přibližuje ovulace, vaše vagína a vulva jsou vlhčí. Hlen vypouštěný z vagíny nabírá na objemu a stává se čistším a elastičtějším, až je jako bílek. Tento plodný hlen poskytuje výživné zásadité prostředí pro spermie av jinak kyselém prostředí vagíny a podporuje jejich rychlý průchod k vajíčku v jednom z vejcovodů. Poslední den, kdy vylučujete plodný hlen, se nazývá plodný den. Během těch dvou až tří dnů, kdy máte čistý a elastický hlen jste nejplodnější. Po plodném dnu se na den, dva objevuje matný, neprůsvitný hlen a čistý a elastický vzhled hlenu se vytrácí s klesající hladinou estrogenu.

Faktory ovlivňující děložní hlenNěkteré faktory mohou vzhled hlenu maskovat, například den po styku si můžete všimnou bílého nebo čistého výtoku. Je to zkapalněné sperma, které může být lehce za poševní hlen zaměněno. Tělesné sekrece také ovlivňuje spousta léků a děložní hlen není výjimkou. Vliv léků je u každé ženy jiný. Například antihistaminika, antidepresiva, atropin a dicylomin, progestageny, tamofixen, cytostatické léky, lomiphene, danazol a cimetidine mohou omezit množství a nebo zhustit děložní hlen, zatímco acetylcystein a některé jiné léky používané k čištění plic, ampicilin, estrogeny, guaifenesin a jodid draselný a cholinergní léky mohou omezit množství a zředit děložní hlen.

Zaznamenávání vlastností děložního hlenu

Abyste se lépe vyznala v charakteristice svého hlenu, zapisujte si jeho vlastnosti do tabulky. V tabulce se vždy počítá první den menstruace jako den jedna. Zapisujte si co nejvíce detailů, i různé činnosti a onemocnění, které by mohly Váš děložní hlen ovlivnit.

2. Pozice a tvar děložního hrdla.Pokud nejste schopna zaznamenat žádnou sekreci hlenu, zkusis si sama nahmatat děložní hrdlo. Ucítíte nejen hlen, ale i uložení hrdla a velikost ústí. S blížící se ovulací se děložní hrdlo změkčuje a je kluzké po hlenu. Děložní ústí se otvíra asi na velikost špičky malíčku. Na začátku menstruačního cyklu po ovulaci je hrdlo sušší a pevnější a ústí je uzavřeno.

K prozkoumání děložního hrdla si vyberte pohodlnou polohu. Mějte umyté ruce a ostříhané a čisté nehty. Ukazováčkem nebo ukazováčkem a prostředníčkem si jemně nahmatejnte vršek vagíny. Zapište si svůj nález do tabulky plodnosti. Může Vám trvat několik měsíců, než budete schopna porozumět změnám ve svém těle, takže trpělivost a nevzdávejte to.

3. Bázální tělesné teplota (BTT)

TeplomerNormální tělesná teplota člověka je v průměru kolem 37 C, ale mění se během dne a především následkem cvičení. Ženská tělesná teplota se mění také vlivem hormonálních změn v průběhu měsíce, a proto Vám poskytne důležité informace o plodnosti. Bazální tělesná teplota označuje stálou nebo nejnižší teplotu.Během běžného 28denního cyklu s ovulací kolem 14. dne, má BTT dvě fáze. V první fázi, během menstruace a v době do ovulace je BTT na své nejnižší hodnotě. Brzy po ovulaci BTT vzroste nejméně o 0,2 C a zůstane vyšší až do začátku menstruace, to je druhá poovulační fáze. Vzrůst teploty signalizuje tedy začátek ovulace.Teplotu je nejlepší si měřit ráno po nejdelším spánku než vylezete z postele.Stres, úzkost, nemoc nebo infekce mohou mít také vliv na zvýšení vaší BTT, proto si poznamenávejte do tabulky plodnosti i tyto okolnosti.

Jak si měřit bazální tělesnou teplotu (BTT)

Abyste si mohla přesně změřit BTT, kupte si skleněný teploměr, který má stupnici dělenou po desetinách stupně. Můžete také použít nerozbitný digitální teploměr.Teplotu si můžete měřit v ústech, ve vagíně nebo v konečníku. Měřte si ji ale pořád na stejném místě, protože BTT je na každém místě rozdílná.Pokud používáte skleněný teploměr, měřte si ji 5 minut. Je-li rtuť mezi dvěma hodnotami, zapište si vždy tu nižší. Měření digitálním teploměrem trvá asi minutu.

4. Další znaky plodnosti

I když je děložní hlen nejdůležitějším znakem plodnosti, můžete se naučit rozpoznávat i další změny svého těla, které Vám pomohou v určení plodných dnů.

Mezi další znaky plodnosti patří:

  • ostrá nebo tupá bolest na jedné straně podbřišku
  • mírné krvácení
  • citlivější nebo zvětšená prsa

1. Ovulační testy

Ovulační testy jsou založeny na testování moči, ve které se objevuje nárůst luteinizačního hormonu (LH), který spouští ovulaci. Jsou obvykle velmi přesné, pokud je test proveden v pravou chvíli, ale stále si musíte vést záznamy o menstruaci, abyste byla schopna určit, kdy je třeba se testovat na nárůst LH.Typický test obsahuje 5 proužků na testování moči, které je potřeba použít postupně ve dnech okolo ovulace. Pokud máte pravidelný cyklus, můžete začít s testováním asi 17 dní před začátkem očekávané menstruace. Pokud ale máte nepravidelný cyklus, můžete snadno minout svých 5 plodných dní.

Více ...
Vložil: Lili + 5 :-)) dne 18.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 14 z 4 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.