Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník ***recepty :o)***


[<<Předchozích 10] Články 1120 z 60 [Dalších 40 >>] 
 Muffinky***recepty :o)***

Muffinky

 

 

  šálku polohrubé mouky

½ šálku cukru (krupice)

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

1 šálek kokosu

½ šálku oleje

2 vejce

mléko

 

přísady podle chuti: 1 čokoláda na vaření nalámaná na kousky, 2 hrsti rozinek, nasekané oříšky, nastrouhaná jablka…

 


Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a kokos, přidáme vajíčka, olej a postupně přiléváme mléko, aby vzniklo těsto konzistence bramborové kaše (nesmí být řídké, to se pak muffinky tak hezky nevyfouknou). Přidáme ingredience dle chuti (čokoláda, oříšky…). Hotovou hmotou plníme lžičkou papírové cukrářské košíčky Ø cca 5 cm asi do dvou třetin a pečeme v horkovzdušné troubě asi 220°C 15-20min (troubu nepředehřívat). Do příjemně nazlátlé barvy a vůně.

 

Více ...
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Medovník***recepty :o)***

Medovník  

Korpus:

 

4 hrnky hladké mouky

4 vejce

1 hrnek cukru

2 lžíce oleje

1 lžičku jedlé sody

8 lžic medu

1½ hrnku  mletých ořechů

 

Krém:

 

4 větší kelímky zakysané smetany

1 hrnek moučkového cukru 

citrónovou kůru

černý uvařený čaj

 

 

Mouku nasypeme do mísy, dáme do ní ušlehané vejce s cukrem. Med ohřejeme v mikrovlnné troubě, přidáme do něho sodu s kapkou octa. Přidáme do mísy. Pak olej a ořechy. Vše smícháme a vypracujeme výborné tuhé těsto, aby bylo jako linecké. Necháme v ledničce vychladnout půl hodiny.

Potom pečeme na vymazaném plechu korpusy. Podle talíře si uděláme placku. Z těsta jich vyjde asi sedm .

Potom korpusy natřeme černým čajem z obou stran a mezi korpusy vmažeme krém a vždy posypte citrónovou kůrou a takto uděláme celý dort. Z malé placky upečené ze zbytku těsta uděláme drobenku a nasypeme na dort. Necháme přes noc v ledničce a druhý den můžeme podávat.

 

 

Více ...
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Rychlá bublanina s ovocem***recepty :o)***

Rychlá bublanina

 

4 vejce

200g cukru

125ml vody

125ml oleje

350 g polohrubé mouky

1 bal Vanilínového cukru

1 bal Kypřicího prášku do pečiva

asi 500 g ovoce (čerstvé, kompotované nebo mražené)

 

Čerstvé ovoce omyjeme a event. pokrájíme na drobné kousky. Pokud použijeme kompotované ovoce, necháme ho okapat. Mražené ovoce nerozmrazujeme.

 

Do větší mísy prosejeme mouku. Přidáme všechny zbylé suroviny kromě ovoce a šleháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni otáček dokud nevznikne hladké těsto (asi 2 minuty). Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech. Těsto nahoru posypeme ovocem a dáme péct do předehřáté trouby při teplotě 180 - 190 °C po dobu 25 - 35 minut.

Po upečení necháme vychladnout. Bublaninu servírujeme poprášenou moučkovým cukrem

 

Více ...
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Hrnkové knedlíky***recepty :o)***

Hrnkové knedlíky

 

1 hrnek hrubé mouky

1 hrnek mléka

2 vejce

1 lžička soli

2 rohlíky

sádlo nebo olej

 

Do mísy vyklopíme mouku a mléko, přidáme žloutky a sůl. Dobře promícháme, až vznikne řídké těsto. Pak přidáme rohlíky nakrájené na malé kousky. A nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Vymastíme 4 hrnky sádlem a těsto nalijeme do každého ¾ z nich. Postavíme do kastrolu s vodou sahající asi do ¾ hrnku. Přikryjeme poklicí a vaříme přesně 33min. Pak hrnky vyndáme, chvilku necháme odstát a nakrájíme na plátky

Více ...
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pomerančové sušenky***recepty :o)***

Pomerančové sušenky

K zmrzlině, kávě nebo třeba k čokoládě

- asi na 25ks:

 

170g másla

170g cukru

255g polenty

100g hladké mouky

kůra ze 2-3 pomerančů

2 velká vejce


Polentu, mouku a cukr zpracujeme s máslem, pak do těsta přidáme pomerančovou kůru a vejce. Přikryjeme folií a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici, aby těsto ztuhlo.

 

Na plech dáme mastný pečící papír a lžičkou vykrajujeme sušenky (tvarově podobné piškotům), které klademe asi 5cm od sebe.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C asi 5-6min. dokud nebudou okraje sušenek dozlatova. Potom sušenky vyndáme a necháme 15min. chladnout.

 

Více ...
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Lívance 2x jinak***recepty :o)***

Bezlepkové lívanečky

1 zakysaná smetana (250 ml)

40g hladké sojové mouky

40g bramborového škrobu

1 větší vejce

1/3 prášku do pečiva


Všechny suroviny smícháme a pečeme na oleji lívanečky. Dle chuti mažeme marmeládou nebo sypeme skořicovým cukrem.

 

Kefírové lívance

250g polohrubé mouky

1 kefír

2 vejce

1 ½ lžičky jedlé sody


Z uvedených surovin vypracujeme těsto a smažíme lívance.

 

Více ...
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Medový jablečník***recepty :o)***

Medový jablečník 

Korpus:
140g máslových sušenek
60g rozpuštěného, změklého másla
Náplň:
750g kyselejších jablek (např. Boskoop, Jonathan)
2-3 lžíce citrónové šťávy
2 balíčky Pudingu s vanilkovou příchutí
500ml jablečné šťávy (džusu)
100g cukru
2 balíčky Vanilínového cukru
2½ lžíce tekutého květového medu
  

Sušenky dáme do pytlíku a pomocí válečku hodně rozdrobíme. Rozdrobené sušenky dáme do mísy a přidáme máslo. Dobře promícháme. Vzniklou hmotu pomocí lžíce rovnoměrně a hodně namačkáme do formy (prům. 26 cm) vyložené pečícím papírem a zároveň vymačkáme po stranách malý okraj.

 

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Nakonec je rozkrájíme na malé kostičky a zakapeme citrónovou šťávou.Pudingový prášek rozmícháme se 100 ml jablkové šťávy. Zbylou jablečnou šťávu smícháme v hrnci s cukrem, vanilínovým cukrem a medem a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, za stálého míchání přilijeme rozmíchaný puding a ještě krátce povaříme. Přimícháme jablečné kostičky a směs dáme na těsto. Povrch uhladíme. Jablečník dáme do trouby a pečeme:

 

- Elektrická trouba : 180°C (předehřát troubu)                    

 

- Horkovzdušná trouba: 160°C (nepředehřívat)

 

- Plynová trouba: stupeň 2-3 (nepředehřívat)

Doba pečení: cca 40 minut.

 

Po upečení uvolníme nožem okraje a necháme ve formě trochu zchladnout. Poté vyjmeme jablečník z formy a necháme zchladnout úplně (aby jablečník ztuhl).

 

Více ...
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Falešný Sachr dort***recepty :o)***
Recept je od Františka z diskuze Chleba

Falešný Sachr od Františka

Těsto:
300g polohrubé mouky
300g na hrubo nastrouhaných jablek
250g moučkového cukru
1,5 sáčku prášku do pečiva
2 celá vejce
2 PL rumu
2 PL kakaa
8 PL oleje
Poleva:
50g másla
10 až 15g moučkového cukru
2 PL rumu
1 PL horké vody
2 PL kakaa
 Vymastí se hlubší plech nebo forma a vysype moukou. Nalije se tam těsto a dá se péct do mírně vyhřáté trouby (jako piškot).
Poleva se dělá ve vodní lázni.

Polevou se poleje ještě horký koláč a rovnoměrně se rozetře stěrkou. Tím se částečně poleva vsákne do koláče.
Před servírování ozdobíme šlehačkou .

 

Více ...
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cookies***recepty :o)***
Mám od někud z Rodiny...už nevím od kud.

Cookies

200g hořké čokolády

100g rozpuštěného másla

75g krystalu

 1 vejce

 100g pol. mouky

 50g mletých mandlí

Máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáváme vejce, mouku, mandle a nastrouhanou čokoládu. Na plech vyložený pečícím papírem děláme z těsta malá kolečka, pečeme v předehřáté troubě na 200°C 10min.

Sledujeme, aby se moc nevysušily.

Více ...
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Medovník od Shedinky***recepty :o)***
Tento recept mám od Shedinky už dlouho, ještě když byl David malej a já ji poznala na disluzu Akce start!

Potřebujeme na těsto:
3 vejce, 150g moučkového cukru, 2 lžíce oleje, 5 lžíc medu (dávám i víc), 5 lžic mléka, 400g hladké mouky, lžička jedlé sody, 100g - 200g mletých ořechů (lískových nebo vlašských, já dávám radši těch 200g), uvařený černý čaj - rozhodně bez ovocných příchutí!

Potřebujeme na krém:
4-5 kelímků zakysané smetany, citrónová kůra, moučkový cukr (podle chuti)


Postup:
Vejce, cukr, olej, med, mléko a sodu za stálého míchání vaříme, až hmota zkaramelizuje (to poznáte tak, že od spoda hrnce bude hmota tmavší - dělám to v klasickém nerezovém, jde to dobře umýt).
Odstavíme a ještě teplé nalijeme do misky s moukou a mletými ořechy – těsto se bude zpočátku hodně lepit.
Vypracované těsto rozdělíme na cca 8 stejných dílů, ze kterých ještě za tepla vyválíme placky asi 3mm tenké. Postupujeme vždy po jedné! Pokud se těsto lepí na vál, pomoučíme ho hladkou moukou.
Placku pomocí válečku přeneseme na pečicí papír, propícháme vidličkou, aby nevyběhlo a rychle upečeme v troubě (já peču vždy 5 minut horkovzdušně na 180 - 200°C a pak dopékám klasicky ze shora a ze spoda). Snažte se mít placky všechny stejně upečené, jinak budete mít medovník různobarevný a jinak bude vsakovat krém.
Upečenou placku vyndáme z trouby a ideálně pomocí větší pokličky vykrojíme kruh (okraje nezahazujeme!), který opatrně přeneseme na rovný povrh a důkladně potřeme uvařeným černým čajem. Až se čaj vsákne do těsta (já zas tak moc dlouho nečekám, dělám to hned), natíráme krémem.
Celý postup opakujeme do té doby, než máme upečené všechny placky.
Poslední placku také natřeme čajem i krémem!
Pak krémem potřeme i boční strany dortu. Odkrojené okraje nastrouháme nebo lépe rozemeleme (je lepší, když není všechno umleté stejně na jemno, ale obsahuje i větší kousky) a posypeme celý dort tak, abychom zakryli krém.
Necháme v chladu ztuhnout a „spojit“. Medovník vydrží v lednici několik dní.

 

Poznámka:
Doporučuji nejdříve si najít vhodnou pokličku, kterou budete vykrajovat jednotlivé placky a pak podle její velikosti odhadněte, na kolik dílů těsto rozdělíte.

Více ...
Vložil: Sysyna dne 19.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1120 z 60 [Dalších 40 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.