| Daela | 
 |
(2.8.2011 17:17:59) Holky, snažíme se o miminko a už nyní řeším problém, jak ho budu v budoucnu krmit, předčasné obavy, já vím... Mám alergii na lepek, takže doma vaříme zásadně ze speciální mouky. Jak to řešíte Vy, které máte stejný problém? Vaříte dvojmo nebo děti jedí pokrmy z bezlepkové mouky? Partner jí to samé, co já, ale obávám se, jestli by to u dětí nemohlo vyvolat alergii na lepek bezdůvodně. Děkuji za rady.
|
| Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři | 
 |
(2.8.2011 17:26:00) Myslím, že je to opravdu předčasné ... s lepkem kvůli případné reakci začneš prostě později třeba kolem roku a uvidí se jak bude dítě reagovat.
|
| Daela | 
 |
(2.8.2011 17:33:53) Ten sajrajt je snad ve všem... V obchodě lustruji potraviny víc než ČOI... Bohužel je to dědičné. Gynekoložka mi říká, ať neřeším blbosti a soustředím se na výrobu
|
|
| Ajlina | •
 |
(2.8.2011 17:34:13) lepek je naopak u dětí, kde se předpokládá alergie nutné zařazovat dřív, jinak vaříme bezvajíčkově pro celou rodinu z důvodů alergie, to jsi asi chtěla vědět
|
| Daela | 
 |
(2.8.2011 17:45:54) Jojo, ptala jsem se, jestli mohu vařit bezlepkově pro celou rodinu. Teď jsem udělala chilli con carne, v tom není stopa po lepku, ale chilli zajistí, že se moje prdel opět poměje
|
| perdita | 
 |
(2.8.2011 18:04:16) Vidíš, já jsem hledala koření - směs chili con carne a lepek tam byl ale děcka to nejí, že je to pálivý, tak je to jedno.
|
| kili | •
 |
(3.8.2011 9:26:34) chili con carne je směs koření ? Kde to ?
|
|
| Daela | 
 |
(3.8.2011 12:51:23) Omlouvám se, že jsem dlouho nereagovala, přežrala jsem se a ležela jsem jak velryba na gauči... Nepoužívám kořenící směsi, dávám sůl, pepř a chilli. Zřejmě už mám tak podělané útroby, že se poseru po všem, s výjimkou dušené mrkve a kuřecích prsou. Mimochodem, bezlepkové pečivo mi chutná mnohem víc než normální, možná proto, že neobsahuje kmín. Kupuji zančku "Mantler".
|
|
|
|
|
| *Lilka* | 
 |
(14.8.2011 21:35:50) Syn má citlivou světlou pokožku. Poslední dobou se ale nějak často stává, že se chudák celý osype, má hroznou vyrážku vždy po celém těle, jakoby krupičku a strašně ho to svědí. Většinou ze sluníčka a teď to má i bazénu se slanou vodou, kde bylo špatně nastavené dávkování "soli" Má to už 4 den a nelepší se to. Dávám Fenistil kapky, je mu 6 let. Chci se zeptat, zda nemá někdo podoné zkušenosti a jak jste to řešili.
|
| lipoo | 
 |
(14.8.2011 23:50:46) spíš bych dávala Zyrtec nebo něco takového-teda pokud to máte doma.
|
|
|
|
| perdita | 
 |
(2.8.2011 17:36:36) Daeleo, myslím, že se fakt nemusíš bát. Pokud se jedná o alergii, jak říkáš, predispozice tam je, ale bude mít třeba alergii na pyl. Jsem těžká alergička a astmatička a můj syn je ekzematik, alergik, astmatik a celiak a dcera je (božínku, ťukat na dřevo!!!) zcela zdravá. A vzhledem k tomu, že se stravujete bez lepku, nebudeš mít ani problém se začátkem diety, kdyby dítě skutečně tuhle specifickou alergii podědilo, což je nesmírně nepravděpodobné.
|
|
| magrata1 | 
 |
(2.8.2011 17:37:12) Ségra má celiakii a 3 děti zdravé. Neřeš to. Vaří jak co, něco společné, něco sobě zvlášť
|
|
| Gora | 
 |
(2.8.2011 17:47:25) Mám celiakii, kluci to naštěstí nezdědili, a doma vařím, jak se mi zrovna chce. Někdy dvojmo, ale většinou jedí i kluci s manželem bezlepkově. Teda těstoviny a knedlík samozřejmě ne, to se jim kupuje klasické. Stejně jinak jedí své klasické pečivo, občas nějak sušenky, mlsání, takže lepek jí normálně.
|
| Daela | 
 |
(2.8.2011 17:56:45) My děláme bezlepkový chleba v domácí pekárně a jíme to oba. Knedlíky a klasické české omáčky přítel nejí (je cizinec), takže tam je po problému. Bezlepkový knedlík jsem jednou zkusila a bylo to bláto. Ale nechci budoucí děti držet jen na bezlepkové dietě, protože v životě nějaký ten rohlík potkají.
|
| Gora | 
 |
(2.8.2011 19:39:59) Tak u nás kluci včetně manžela jí normální pečivo, už kvůli tomu, že by jsme se neuživili. Jsou to jedlíci, máme i tak velkou spotřebu jídla. Knedlíky bezlepkové dělám jen pro sebe, a mám recept na hrnečkové, chutnají a vypadají samozřejmě jinak, ale už jsem si na ně zvykla a moc mi chutnají. Kluci mají vždy klasický houskový.
|
| Daela | 
 |
(3.8.2011 12:56:27) Marci, můžeš sem dát recept? Ráda ho vyzkouším. Ta bezlepková mouka je natolik specifická, že jakékoliv vaření je sázka do loterie. Zjistili mi to nedávno, tak ještě nejsem dostatečně zkušená.
|
|
|
|
|
| Uzito | 
 |
(2.8.2011 19:36:11) Manžel má taky celiakii (zjištěnou až v dospělosti, dcera tehdy měla už 3 roky). Dceru jsme nechávali pravidelně testovat na celiakii a projevila se až v 4,5 letech. Do té doby jedle normálně, lepek jsme zaváděli až v roce (to jsme ani nevěděli, že máme pro celiakii dispozice). Syn 2,5 zatím na testech OK, na doporučení gastroložky lepek zaváděn už od 6 měsíců - prý si tělo líp zvykne. To co vařím je všechno bezlepkové, co kupujeme tzn. pečivo, těstoviny, perníčky apod. dvojmo - tzn. lepek i bezlepek. Jelikož je to šíleně drahé. Mmch recept na bezlepkový knedlík v mirkovlnce (je výborný) je na stránkách www.ivako.cz
|
| Fakirka | •
 |
(3.8.2011 8:06:38) Lidi, celiakie (nesnášenlivost lepku) není totéž co alergie na lepek. I příznaky jsou různé. Dieta bude ale zřejmě stejná.Jinak jsem do téhle diskuse nakoukla proto, že 10letý syn má podezření na alergii na lepek. Na přetestování jdema za měsíc.
|
|
|
|