| Klabe+3 kluci (08,10,15) | 
 |
(28.3.2012 9:34:24) Pěkné dopoledne, máme doma diabetika (není to tak strašné, tatínek má jen lehce zvýšené hodnoty, takže nebere ani žádné léky, jen si má hlídat sladké, ale jako správný hypochondr si tohle vzal doslova a odmítá pozřít jakýkoliv cukr :) a jelikož budeme slavit narozeniny ve velmi malém počtu lidí, tak hledám recept na dort (korpus i krém - nejlépe nějaký lehký), který by mohl i člověk s cukrovkou a který by byl dobrý a to umělé sladilo v něm moc "nesvítilo"(já osobně tu pachuť nemám ráda). Existuje vůbec takový, a pokud nějaký máte, podělíte se prosím? Děkuji všem za příspěvky.
|
| Tuliša |
 |
(28.3.2012 9:37:56) Recept neznám, ale i lehce zvýšené hodnoty jsou prostě cukrovka a hotovo. Takže je super, že se tatínek hlídá, moc takových není. Bohužel mám ve své rodině spoustu smutných případů, jak špatně to může s cukrovkou dopadnout. A je super, že respektuješ tátovo přání a nebudeš mu nutit dort s normálním cukrem - nejhorší jsou takový ty řeči - dej si, pro jednou ti to neublíží - to znám taky - mám poruchu glukozové tolerance - takže nakročeno k cukrovce... Přeju tatínkovi hodně zdravý a tobě hodně štěstí při hledání receptu
|
| Tuliša |
 |
(28.3.2012 9:39:09) No nazdar, zdraví s tvrdým "y", já jsem nějaká znavená či co
|
| Klabe+3 kluci (08,10,15) | 
 |
(28.3.2012 9:44:13) Tulišo, dort je sice pro mamku, ale budeme slavit jen já, přítel, kluci a právě mamka s taťkou, tak nechci, aby taťka zůstal stranou, on by si právě ani ten kousek "cukrového" dortu nedal. Na dortu si bude mléčný "marcipán", protože ten mamka i kluci mají moc rádi, ale ten si taťka oloupe a zbytek už by byl i pro něj.
|
| Karavela | 
 |
(28.3.2012 9:48:56) No - hlavně bych nedávala umělý sladidla ostatním členům rodiny a už vůbec ne dětem. To spíš možná něco vedle ukuchtit pro tatínka zvlášť
|
| angrešt |
 |
(28.3.2012 10:02:04) Karavelo, tak nějak, máš pravdu, i když z příspěvku neplyne, zda budou dort jíst děti. Když už by musel být dost společný, tak bych ze sladidel použila jedině fruktózu, ta není škodlivá (akorát po ní někteří lidé víc prdí ) Nebo se dá použít stévie či lippie - dělala jsem tvaroh rozmixovaný s čerstvou stévií i lippií a šlo to, ten s lippií je chutnější, stévie má kovovou pachuť. A kdyby se takový tvaroh ztužil želatinou, tak se to dá klidně nazvat dortem. Ovšem potáhnout by to pochopitelně nešlo.
|
|
|
|
|
|
| Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 | 
 |
(28.3.2012 9:50:23) udělej obdobu sachru v dia provedení. do těsta dej tekutý sladidlo, kakao hodně ,,přikryje,, tu jeho chuť, promazej meruňkovou marmeládou, taktéž dia, vcelku snadno k dostání a polevu z dia čokolády, do těsta pro vláčnost nastrouje na jemno jedno jablíčko
|
| Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 | 
 |
(28.3.2012 9:52:16) anebo nechceš mu udělat dort slaný?
|
| Klabe+3 kluci (08,10,15) | 
 |
(28.3.2012 9:58:56) Děkuji za nápad se sachrem. On je to dort pro mamku a ta má sladký ráda, včetně toho marcipánu, tak proto hledám sladkou variantu.
|
|
|
|
| Inka | •
 |
(28.3.2012 9:55:19) Můžeš místo umělých sladidel použít stevii, ta je přírodní a hodí se i pro děti.
|
| Klabe+3 kluci (08,10,15) | 
 |
(28.3.2012 10:02:07) Inko, a kde se ta stevie shání, dá se to sehnat v normálním supermarketu? Nebo ve zdravé výživě? Bydlíme na vsi a zítra jedu s prckem do menšího města, tak ať jdu najisto. Sice nepředpokládám, že by kluci jedli z dortu těsto nebo krém, oni spíš ten rádoby marcipán, a to jen ten starší, ale ať mám svědomí čisté. :)
|
| angrešt |
 |
(28.3.2012 10:03:50) Stévii i lippii kupuju tady http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/ - posílají i poštou. Ale stévii jsem viděla prodávat i v normálním zahradnictví. Lippii ne.
|
|
| Inka | •
 |
(28.3.2012 10:05:55) Stevii kupuju ve zdravé výživě, mají sypkou, tekutou, tablety i sušenou tu rostlinu. Ale pozor hrozně to sladí, když se to přežene, není to dobrý.
|
| Klabe+3 kluci (08,10,15) | 
 |
(28.3.2012 10:26:51) Děkuji za tipy, zkusím zítra někde kouknout, snad seženu. Dort je na víkend, takže na poslání už to bohužel není.
|
| L+2 ks | 
 |
(28.3.2012 13:55:27) Jenom pozor, já jsem ze stévie několikrát zkoušela upéct a pokaždé to letělo. Obvykle jídlo nevyhazuju, ale tohle bylo tak hořké, že ani slepice to nežr.... Prostě to tím pečením strašně zhořkne  Jinak jí používám na oslazení tvarohu za studena nebo i na oslazení kaší. Já to teda cítím pořád, ale dá se to.
|
|
|
|
|
| angrešt |
 |
(28.3.2012 10:02:30) No, hele, o stévii píše už i Inka.
|
|
|
| Hadi a spol | 
 |
(28.3.2012 10:36:02) A nebo Vám udělej normální dort a taťkovi udělej štrůdl - listové těsto, jablka, oříšky, skořice - chutná to skvěle a dva kousky může v naprostém klidu místo svačiny - recept od dr. Moravcové - specialistka na těhu cukrovku
|
|
| Evelyn1968,2děti | 
 |
(28.3.2012 10:59:10) Někde na internetu je nepečený dia tiramisu, je výbornej, ale už si to nepamatuju, podle vyhledavače se snad najde.
|
|
| Irena | •
 |
(28.3.2012 11:17:54) Jsem diabetička a s pečením dortů a zákusků jsem experimetovala různě. Dobrý zákusek se bez cukru neudělá tzn. nahradíme-li cukr umělým sladidlem nebo stévií. Většina sladidel navíc teplotou mění chuť nebo ztrácí sladkost. Když mám chutičky, udělám si těsto jako na piškot bez cukru a sladidel, navrch dám tvaroh rozšlehaný s mlékem a vajíčkem a na to ovoce nebo ořechy nebo oboje dohromady, třeba i slunečnicová semínka... Těsto nic moc, dá se použít i listové nebo odpalované. Před dia pečením dávám přednost nepečeným dezertům s tvarohem nebo zakysankou a ovocem a ořechy.
|
|
| Razivia | 
 |
(28.3.2012 13:06:18) Já jednomu diabetikovi v rodině každoročně peču větrníky - odpalované těsto a dovnitř jen neslazenou šlehačku a nějaký sladší ovoce (jestli není těžký diabetik, tak trochu určitě může). Zbytku rodiny to trochu cukruju navrch. Ale není to teda klasický dort . Jiný dia dorty jsem taky dělala (sladidlo místo cukru), ale příčí se mi, že pak to s těma sladidlama jedí i ostatní, ono je to sice "pro jednou" nezabije, ale je to zbytečný.
|
| Razivia | 
 |
(28.3.2012 13:07:38) Nebo jsem ještě dělala dia tiramissu, dají se koupit dia piškoty...
|
| Klabe+3 kluci (08,10,15) | 
 |
(28.3.2012 14:23:30) Když jsem si přečetla všechny příspěvky, tak jsem teď docela nalomená. Myslela jsem, že to bude jednoduchý, ale jak koukám, vůbec to s tím nahrazováním cukru jednoduchý není. Všem děkuji za tipy a informace, pro mě to je spousta zajímavých novinek, tatínek tu cukrovku nemá moc dlouho, navíc s rodiči už dávno nebydlím, takže to řeším poprvé. A mám teda dojem, že budu péct nadvakrát - klasiku pro oslavence a zbytek rodiny a pro taťku nějaký ten diaštrúdl nebo tak. Všem přeji pěkný zbytek dne.
|
|
|
|
|