| arantxa | 
 |
(24.7.2012 7:54:00) Chystáme oslavu venku u grilu a já bych na takové to uždibování ráda nachystala nějaké pomazánky. Vím, že pomazánek je mnoho, ale ne všechny se opravdu hodí na oslavu pro hosty. Napiště mi, prosím, recept na tu vaši nej. Děkuji
|
| Ajlili. | 
 |
(24.7.2012 8:14:34) U nas letí pomazánka sýrová - vyšlehat půlu Ramy do lehka, přidat balení tavených sýrů, vyšlehat a pak přidat nakrájenou cibuli nadrobno a nastrouhaný tvrdý salám. Osolit, nechat alespoň dvě hodiny odležet, aby se propojily chutě.
A ještě tvarohová - tučný měkký tvaroh smíchat s půlkou kysaný smetany, přidat dva stroužky česneku a nadrobno nasekanou petržel. Osolit.
|
| arantxa | 
 |
(24.7.2012 8:16:23) Do té první se strouhá tvrdý salám?
|
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 10:54:15) Rama + taveňák, fůj...
|
| zerat | 
 |
(24.7.2012 11:20:21) Elí, běžně to nedělám, ale takováhle reakce mi přijde těžce přes čáru Ono i máslo je o ničem je-li ho hodně a o zdraví másla ve velkém množství by se taky daly vést debaty, jak moc je skutečně prospěšné
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 12:18:03) zerat: "ale takováhle reakce mi přijde těžce přes čáru"
To nemůžu říct svůj dojem? Nechci debatovat o zdravost nezdravosti - prostě ta kombinace ve mě vzbuzuje dojem fůj, zvlášť když chlebíčky bývají sváteční jídlo Nebo se tu můžu vyjadřovat jen na nějaké dostatečně minimální intelektuální úrovni? Jestli jo, tak mi, prosím, řekni, co je přípustné minimum
|
| Tante Ema | 
 |
(24.7.2012 12:37:18) Slavnostní chlebíčky v kraji mých extchánovců jsou: kupovaná krájená veka nemazaná taveňákem rozšlehaným s margarínem, hořčicí nejnižší kategorie a česnekem z pytlíku,na tom salám Herkules, kyselá okurka a plátek vajíčka (žloutek s šedozeleným lemem). Když jim dáš chlebíčky z čerstvé domácí veky s pomazánkou z humra též doma dělanou, je to fůj, protože ryby nejedí, dyk smrdí. Ale kdyby jim někdo řekl fůj na jejich pochoutku, to by BYLO přes čáru :-D. Podle mě nemá cenu někomu kritizovat, co považuje za lahůdku, a čím užší obzory ten člověk má, tím míň. Jen se ho to dotkne, ale přijít na to, že by si mohl polepšit, to nepomůže. Ani nic jinýho většinou nepomůže, tak proč to nenechat bejt.
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 12:45:36) tak se z jednoho "fůj" nepotentujte
|
|
|
| zerat | 
 |
(24.7.2012 17:01:12) Elíí, jsou situace, kdy se tohle opravdu nehodí a je to nevychované. Dotaz byl na dobrou pomazánku a třeba dobrá je (a třeba s ingrediencemi zakladatelka problém nemá) a kdybys nevěděla z čeho je, třeba by Ti taky chutnala Já si taky na chlebíčky coby sváteční jídlo nemažu Ramu a taveňák nicméně ho přidávám byť málo zrovinka do sváteční vajíčkovobramborové pomazánky na chlebíčky a ještě se mi nestalo, že by mi ji někdo nepochválil a nechtěl si odnést recept Tady se někdo ohrne nad taveňákem... ale co si budeme neznám jediného člověka, který by neměl taky to své nezdravé, čemu neodolá, a pak suď co je menší zlo a větší zlo
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 17:15:54) nehodí, nehodí, beru to tu jako nevázanou konverzaci, ale opravdu, aby si tu člověk dával pozor na každý slovo jako kdybychom vystupovali před obecenstvem s mezinárodní reprezentací kdybych napsala: to by ani prase nežralo, tak si dám přes tlamu sama, ale za neškodné fůj
|
| zerat | 
 |
(24.7.2012 17:17:55) Elííí, fakt nechápeš, že na reakci, kdy někdo napíše recept na fakt dobrou pomazánku, je nevhodné napsat fuj? 
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 17:28:50) noo, jasně, tak to rozmázneme po celé rodině a budem to týden řešit, nebo stačilo napsat: nepruď a bylo by, ne? tady se všechno ale musí rozebrat...
|
| zerat | 
 |
(24.7.2012 17:45:03) Elí, ne, nemuselo se to rozmazávat, já to taky nerozmazávala
|
| štěpánkaa | 
 |
(24.7.2012 18:01:39) hlavně, jestli se dá rozmazat ta pomazánka, né?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Epepe | 
 |
(24.7.2012 13:07:59) Elíííí, soouhlas. Fůůůůj! 
Šunková/nivová pěna - vyšlehat ořech másla se šunkou/nivou nakrájenou na kostičky a zamíchat to do mascarpone + pár lžic zakysané smetany.
Mascarpone v nouzi nahrazuji tvarohem + Lučinou půl na půl, to pak chce víc smetany.
|
|
|
|
| perko |
 |
(24.7.2012 8:20:38) Domácí Rumcajs.Do mixéru vhodím měkký salám,ster.zeleninu napr.Hradišťanka (je v ní feferonka,tu vyndavám kvůli dětem,pokud jen pro dospělé,nechám jí tam),samozřejmě z ní sliju vodu a 2 sáčky majolky.Vše spojím v robotu.Můžeš na hrubo nebo na jemno.
|
|
| boba | •
 |
(24.7.2012 8:23:29) PÓrková - nedietní: Pórek najemno nakrájet, tavené sýry (cca 3 na malé balení tatarky), přidat tatarku (dle velikosti pórku) nebo majolku, dochutit solí a pepřem. Ta u nás vždycky zmizí jako první.
|
|
| Eržika. | 
 |
(24.7.2012 8:31:11) Tuňáková - plechovku tuňáka ve vlastní šťávě, vařené vajíčko (nastrouhat), a velkou lučinu popřípadě pomazánkové máslo, osolit.
Mrkvance - suchou mrkev nastrouhat a smíchat s hustou zakysanou smetanou, osolit. Mazat na kousky veky natřené máslem - aby se moc nevcucla. Děti ji milují.
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 10:57:44) Eržika: tuňákovou s vejcem a lučinou milujeme a vyhneme se chemickým hnusům.
|
| Epepe | 
 |
(24.7.2012 13:21:28) Milá Elííí, ale tohle to je taky fůůůůj. Tuňáka z konzervy (i bez) bych nežrala. Je plný těžký kovů a navíc z důvodů ekologických - vymírá.
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 15:15:20) J.ejda: souhlasím
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 15:17:26) ale snažím se fujvěci v jídelníčku minimalizovat, bohužel tuňuňuňák mi děsně chutná
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 15:20:33) Tuňák, achjej, zrovinka jsem si na zítra objednala tuňákový steak Půjdu za to klečet na hrách a polituju chudáky tuňáky, snad mi bude omluvou, že se o něj (o steak) rozdělíme s manželem, tak to nebude takové tuňákové obžerstvo.
|
| Elíláma | 
 |
(24.7.2012 15:49:32) Já při potápění viděla houfy tuňáků, tak se uklidňuju, že takovejch kaprů jsem nikdy neviděla (no ono to je spíš tou kalnou vodou u nás )
|
| štěpánkaa | 
 |
(24.7.2012 18:03:39) kapři se chovají jako užitková zvířata, kdežto tuňáci jsou volně žijící a pomalu už ohrožený druh navíc já ryby nejím
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Suza007 | 
 |
(24.7.2012 8:33:14) Já dělam nejradši tuhle: 2 vajíčka natvrdo nastrouhám nahrubo, k tomu 2 nahrubo nastrouhané kyselé okurky a 1 pomazánkové máslo. Všechno smíchám a je to.
|
|
| karma |
 |
(24.7.2012 9:18:28) pomazánkové máslo+3stroužky čecneku...hotovo! Výborná! (!!! správný recept je pom.máslo+3stroužky+1ks tavený sýr, ale já sýr nedávám, tavenáky nejím, ale pokud jíte, můžeš udělat "originál"). Máme ji mooooc rádi, návštěvy taky a vždy ji žádají...
|
|
| Rotem | 
 |
(24.7.2012 10:22:07) Nejradsi mam Sloni zradlo. Vzdy s uspechem se vse sni. Jinak druhy nazev pro tuhle pomazanku je Sevcovsky mls. Vsichni se mohli uzrat
|
| Ralzinka |
 |
(24.7.2012 10:29:18) U nás frčí česnečka dle receptu mé babičky. 3 úplně plné lžíce ramy, 1 tvaroh, česnek (2-3) a osolit. Množství ramy se může snížit.
|
| Judy+2 | 
 |
(24.7.2012 10:39:26) Jo a ještě rybičkovou ale trochu jinou než školkovou: krabička sardinek, nastrouhaná menší cibule, majonéza.
|
|
|
|
| Judy+2 | 
 |
(24.7.2012 10:26:59) My u každého bodujeme s MRKVOVOU: nastrouhat mrkev a tvrdý sýr - stejný poměr. Potom osolit, opepřit (může se více) a rozmíchat s majonézou, popřípadě ještě naředit mlékem. Je to fak mňamka!
|
|
| Jepepa | 
 |
(24.7.2012 10:43:18) ..ke grilovanému masu se s úspěchem setkáváme s nabídkou tzatziků - jogrut bílý tučný, smetana zakysaná, nstrouhaná okurka (vymačkat vodu), česnek - 3 -4 stroužky (jak kdo má rád) osolit, + koření na tzatziky, když není,tak není , i bez to je výborné a osvěžující podáváme chlazené...
|
| Jepepa | 
 |
(24.7.2012 10:43:44) okruka nastrouhaná na jemno..
|
|
|
| Vr | •
 |
(24.7.2012 10:56:27) Paprikova - cervene papriky opect do cerna nad ohnem, nebo v troube, nechat zaparit v pytliku, oloupat, nakrajet na jemno a smichat s rozdrobenou fetou, olivovym olejem, bylinkami. Cesnekova - nastrouhat tucnejsi syr, smichat s majonezou a spoustou prolisovaneho cesneku
|
| Puma |
 |
(24.7.2012 10:59:57) Ta papriková musí být výborná, udělám jí.
|
| Vr | •
 |
(24.7.2012 11:02:26) Dekuji, tusim, ze ji mam z lonskeho Apetitu. Dobre je k tomu nejake jizanske pecivo {ciabatta atd]
|
|
|
|
| angrešt |
 |
(24.7.2012 11:06:03) Guacamole (dužinu avokáda rozmixuju s česnekem, citronovou šťávou, cherry rajčátkem, malou papričkou jalapeňo a solí - lze i nasekat, ale pak se to blbě maže, takže na jednohubky raději mixuju)
uheráková pěna (najemno umelu uherák. Zvlášť vyšlehám máslo do pěny za přikapávání horkého mléka (důležité - díky tomu se to hodně napění). Někdy část másla nahradím pomazánkovým máslem. A smíchám s mletým uherákem, lehce ocitronuju. To už většinou nechce ani solit, uherák je výrazný)
šunková pěna s křenem (podobná příprava jako uheráková pěna, navíc ochutit strouhaným křenem, maličko přisladit)
celerová pomazánka (syrový celer je silný alergen, takže ten my jíst nemůžeme.Dělám to tak, že nastrouhám celer syrový na okurkovém struhadle, pocákám vodou a dám vlnit do MW. On pak zůstane křupavější a není takový vyvařený, jako vařený klasicky. Vychladlý spojím majonézou, ochutím třenou sardelí, citronem, pepřem a solí.)
tuňáková pomazánka s pórkem (jemně nakrájená ta středová světlezelená část pórku + okapaný tuňák ve vlastní šťávě + majonéza + citronová š´táva + pepř + sůl),
Finská pomazánka(Ustrouhat jemně sýr s modrou plísní. Smíchat s měkkým máslem a za přikapávání horkého mléka pořádně vyšlehat, aby to bylo napěněné a hladké. Pak vmíchat najemno pokrájenou cibulku, opepřit, dost ocitronovat. Na jednohubkách poté zdobit očkem a pokrájenou cibulí.)
|
| arantxa | 
 |
(24.7.2012 11:27:19) Já hrozně moc děkuji za všechny tipy, nestačím ani zapisovat. Určitě jich pár vyzkoušíme.
|
|
| Simča, dcery *1988 a 1997 | •
 |
(24.7.2012 12:37:32) Angrešte - ten nápad na úpravu celeru je úžasný... to použiju. Jinak celerovou děláme taky.... a máme moc rádi. Simča
|
|
|
| LiValley | 
 |
(24.7.2012 11:33:27) Articoky, syr dip 1 hrnek syr cedar (nebo namichat vice druhu syra- parmezan, cedar ,asiago) 1/2 hr. majoneza 1/2 hr. kys. smetana 1 plechovka nakladanych articoku (bez nalevu) 1 st. cesneku
|
|
| Kopřiva Dvoudomá | 
 |
(24.7.2012 11:51:57) Jedno avokádo, lžička římského kmínu (rozdrtit), šťáva z půlky (kyselejšího) pomeranče, menší stroužek česneku, sůl.
|
|
| Sammaelka+S12/12+V8/16 | 
 |
(24.7.2012 13:13:09) Moje maminka dělá "falešnou humrovou" - je to zeleninová pomazánka, naší rodině šíleně chutná, mohou se po ní umlátit . najemno nastrouhanou mrkev + najemno nastrouhaný celer (2 díly mrkve na 1 díl celeru) smíchat s majolkou, osolit/opepřit + pokapat citronovou šťávou dle chuti.
Snad přijde vhod
|
| Majoranka | 
 |
(24.7.2012 17:39:45) děláme stejnou, jen k tomu navíc přidáváme obyč. hořčici
|
|
|
| lipoo | 
 |
(24.7.2012 15:09:54) z krabích tyčinek )-tyčinky,zakysaná smetana,sůl,pepř,pažitka-může být i rajče.
|
|
| Limai | 
 |
(24.7.2012 17:12:16) Šunková pomazánka-máslo utřeme s několika žloutky,a troškou plnotučné hořčice,na masovém strojku umeleme šunku(salám),nasekáme najemno bílek,najemno nakrájíme cibuli,všechno přidáme do utřeného másla a ještě nastrouháme kyselou okurku.Dochutíme pepřem a solí.
|
|
|