| briliantacek+2(07,10) | 
 |
(10.1.2013 15:01:12) Prosím poraďte..
Prošla jsem snad 30 stránek dortů na stránkách s recepty a nenašla jsem nic
Vždycky peču nugátový nebo obyč piškotový s pudinkovo-máslovým krémem, podle babičky.. Ale ten bude dělat právě babička!
Už mám obejdnaný marcipán z cukrárny. Nebude plně potahovaný, to jaksi asi nedám a koupené perličky na zdobení.. Ráda bych světlý korpus (klidně piškotový), ale nějaký dobrý krém... Podělte se o nějaké svoje osvědčené recepty.. pokud možno bez hůř dostupných přísad, sama se na nákup nedostanu a extra věci mi asi manžel schánět nebude 
Díky
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(10.1.2013 16:06:06) na těsto mám recept, už ho používám x let.. je přímo od cukrářky
na 1 vejce 40g cukr krupice, 40g hl mouky, 1 lžíce oleje
+ špetka soli do bílků a špetka prdopeč, vejce dej dle potřeby - na kulatý korpus tak 4-5 - podle velikosti formy
pokud chceš kakaový tak 30-40 g mouky nahraď kakaem holandského typu.
vyšleháš bílky do polotuha se špetkou soli, potom přidáš cukr a vyšleháš do tuha, po jednom zašleháš žloutky, po lžíci olej a nakonec vmícháš prosátou (lépe 2x ) mouku s troškou prdopeč.
Korpusy jsou lehké, nadýchané a nevyboulují se..
krém dělám nastavovaný kaší
na 300ml mléka 2 polévkové lžíce kopcem pl. mouky, lžíce vanilkového cukru, svaříš za stálého míchání na hladkou kaši, pak bys měla přidat 50g omegy - to já nedávám - dávám třeba kaštany.. nebo čoko bílou kvalitní, hořkou.. milenu, co kdo prostě zrovna rád cca těch 50g, můžeš od oka, rozlámu ještě do horké kaše a rozmíchám - tím se kaše už trošku schladí..
pak dám kaši i s hrncem do dřezu se studenou vodou a za občasného míchání to schladím - přijde mi to lepší, než čekat a neustále chodit míchat.. takhle to je ryclejí.. pak vymíchám cca 200-250 g másla do pěny a k tomu po lžících zašlehávám schladlou kaši - já už většinou nesladím.. záleží co v tom je za čoko.. nebo prostě dle chuti dosladíš.
krém je skvělej.. není to jen máslovej.. krásně se s ním zdobí, všechno drží.. a super se na něj potahuje..
tady sou moje poslední čtyři kousky
zrovna se chystám na další - dcerka bue mít 6té narozeniny
![]()



tentokrát jsem si poprvé objednala icing roll (potahovačku kupovanou, jinak dělám doma, ale minule jak jsem se rozjela s těma figurkama, tak to prostě rychle schne, vysušuje se to a pak se s tím člověk děsně morduje, tak chci zkusit tu profi - cenově vyšla levněji, než když dělám doma mléčnou..
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(10.1.2013 16:06:52) nevložil se mi tam - moje pícha bořek pro dvouleťáka.. :D tak ještě jednou
|
| briliantacek+2(07,10) | 
 |
(10.1.2013 16:23:25) To je krásný... Já se trochu potahování bojím, tak asi dám marcipán jen na vršek a budu dělat dvoupatrový dortík..A dozdovím asi krémem a kytičkama z marcipánu... jak děláš doma marcipán?
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(10.1.2013 16:31:15) no není to marcipán - je to správně mléčná potahovací hmota... on teda marcipán originál.. je z mandlí a stím se dost špatně potahuje protože se to trhá dělám to v domácí pekárně - ale hele, teď jsem objednala čistě bílý ten icig decor kilo za 95 Kč
doma se dělá v pekárně v tomto pořadí 30-50ml vlažné vody (začni s míň klidně třeba třeba jen s 10ml), jak se to jednou rozředí, blbě se tomu domlouvá) 1 lžíce aroma sladká nebo hořká madle (případně jiná dle chuti) 3-4 lžičky (já ale dávám lžíce, protože mám radši hmotu měkčí - jak plastelínu playdoh, líp se s tím pracuje) 3-4 lžíce pšeničného sirupu (nestírat prstem, nechat stéct - já používám glukozový sirup, který si vyrábím doma - ten je totiž mnohem levnější - je to na sklenici vody stejná sklenice cukr kr. svaříš na sirup, pak můžeš mít v lednici ve skleničce a kdykoli použít) 200g moučkového prosátého cukru 200g polotučného sušeného mléka (to mléko musí být opravdu polotučné, s jiným to nejde)
pokud to chceš obarvit celé, tak dej barvu už do té vody. jinak musíš pak po částech. pokud je to moc tuhé, přilej trošku vody do požadované konzistence.
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(10.1.2013 16:31:56) kdybys něco chtěla, klidně se ptej, ale radši už na mail.. už jdu do práce, tak nevím, jak budu koukat.
|
|
|
|
|
| Deja | 
 |
(10.1.2013 17:14:39) Čím jsi prosím dělala kontury u Šmoulinky?
|
|
|
| matesin 11/99,11/05,11/09 | 
 |
(10.1.2013 18:23:23) http://www.facebook.com/media/set/?set=a.303587272993974.81378.100000281119922&type=3
hodne delam orechovy+ piskot:
100g orechu 100g pol.mouky 200g cukru 5 vajec trochu prdopece
krem 1/2 mleka 120g cukru 2 van.pudinky(muze se delat jakykoliv) 400g masla
neboj zvladnes,ja zacala s potahovanyma pred rokem,silene me to chytlo,snad to pujde otevrit
|
|
| matesin 11/99,11/05,11/09 | 
 |
(10.1.2013 18:27:21) http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=17&t=223,tenhle je super
pak jeste salko + 2 masla vyslehat ,nebo 1 pudink creme ole bez varenivyslehat s 2 lzicemi cukru a van. cukrem,pak zaslehat maslo
|
|
|