| Krevetka | 
 |
(11.2.2013 11:33:49) Ahoj holky, moc prosím, nemáte někdo recept na dort, ale aby to nebyl samý máslový krém. Je pro syna k narozeninám. Loni jsem dělala Pařížský, byl výborný, ale syn miluje jahody, šlehačku, tak nějak si představuji světlé piškotové těsto, ale nevím, zda když ušlehám ty smetany se ztužovačem, jestli to vydrží a nepoteče to. A taky co ty jahody, můžu dát plátky i dovnitř, nebo dozdobit jen vršek dortu? Moc děkuji za rady, dort peču 1x za rok, tak nemám moc zkušeností.
|
| ronniev | 
 |
(11.2.2013 11:36:13) Když dáš do šlehačky ztužovač, tak by téct neměla. Dělám švarcvaldský, tam je taky vysoká vrstva šlehačky a se ztužovačem to drží jako helvítská víra.
|
|
| Pišťucha | 
 |
(11.2.2013 11:45:06) A co udělat nepečený dort? Já dělám z koka sušenek (smíchá se cukr, kysaná smetana a šlehačka, trochu našlehá) pak se rovnají piškoty, smetany, koka sušenky, smetany, piškoty, smetany.... Nahoře jsou smetany a posype se to kakaem. Já dovnitř ještě dávám vždy vrstvy nějakého ovoce - vy můžete dát ty jahůdky. A nahoru to neposypete kakaem ale opět nazdobíte těmi jahůdkami Je tedy potřeba to nechat v lednici uležet minimálně přes noc. A když se to pak vyjme z formy (je nutné dělat to v otevírací - nevím jak by se vyklopovalo... je to docela nadýchané) tak je to po obvodu dost lepivé - tak by se ještě po obvodu daly nalepit plátky jahod
|
| Pišťucha | 
 |
(11.2.2013 11:46:58) http://www.receptynakazdyden.cz/recept/koka-slehackovy-dort Tady je na něj odkaz... Já to tedy dělám bez toho ztužovače a taky to funguje s ním to asi bude ještě pevnější a možná i nadýchanější... Tu jsou po obvodu piškoty.
|
|
|
| Lanka16 | 
 |
(11.2.2013 12:08:55) Dělala jsem nedávno dort, zapomněla jsem koupit ztužovač a šlehačka ( která byla na ozdobení nahoře) držela ještě za 24 hodin ( v ledničce).
|
| Lanka16 | 
 |
(11.2.2013 12:14:07) Piškot můžeš použít jakýkoliv vyzkoušený ( i na bábovku). Krémy dělám máslové. Já nemám dobré zkušenosti, s ovocem v krému, ale vím že se to často dělá. . Navíc jahody jsou nyní drahé.Šlehačku bych ozdobila vrch a na ni jahody.
|
|
|
| Ropucha + 2 | 
 |
(11.2.2013 12:16:23) Krevetko, já dělávám obyčejný světlý piškot, promažu dobrou marmeládou, poliju čokoládovou polevou a vršek pak zdobím buď šlehačkou (ano, po delší době v teple trošku teče) a nebo šlehačkou rozšlehanou s tvarohem (trošku jiná chuť, vlastně jako Lipánek, ale lépe drží) a navrch zdobím ovocem. Plátky jahod dovnitř jsem nikdy nezkoušela, bojím se, že by při krájení nedělaly dobrotu, ale s hodně ostrým nožem a zručností by to teoreticky jít mělo.
|
| ronniev | 
 |
(11.2.2013 12:21:42) Jestli máš elektrický nůž, vřele doporučuju. Ten zmiňovaný švarcvaldský se normálním nožem prakticky nakrájet nedá, elektrickým to jde bez problémů.
|
| Ropucha + 2 | 
 |
(11.2.2013 14:01:25) Aha, díky za tip! Takový nůž nemám, jsem v tomto směru velmi nevybavená právě
|
|
|
|
| Kapradina | 
 |
(11.2.2013 12:19:53) Cheesecake s ovocem
Suroviny: 2 balení sušenek Esíček 50 g másla 2 rodinné balení Lučiny + tučný měkký tvaroh (červený) - celkem +-600g 150 g cukr krystal mletá skořice citrónová šťáva z 1 citronu 6 vajec 2 zakysané 15% smetany
Postup:
Sušenky rozstrouhat, přidat rozpuštěné máslo a vytvořit kompaktní hmotu. Hmotu upěchovat na dno a stěny kulaté otevírací dortové formy. Troubu rozehřát na 160°C a připravit krém - Lučinu a tvaroh ušlehat s vajíčky, cukrem a citronovou šťávou. Hmotu opatrně nalít na sušenkový korpus, péct cca 40 minut - až je hmota tuhá. Dort vyndat z trouby, nechat cca 15 minut vychladnout a posypat hustě skořicí. Zakysané smetany smíchat se 4-mi lžícemi cukru krystal, opatrně nalít na skořici a rozetřít. Dát ještě zapéct na cca 6 minut do trouby na 200°C. Dort nechat cca 2 hodiny vychladnout při pokojové teplotě, pak poklást jakýmkoliv čersvým ovocem (já naposled dávala jahody a borůvky) a zalít cukrárenským želé, aby ovoce neoschlo. Uložit do ledničky do druhého dne.
|
|
| gf fgfhf |
 |
(11.2.2013 12:21:00) Uepkla bych světlý korpus a dovnitř pokapat rumem,, promazat marmeládou jahodovou, dát klidně i plátky jahod dovnitř i tu šlehačku. A vršek a boky taky ozdobit šlehačkou a jahody se mají rádi s čokoládou takže bych ten vršek zarovnala čokoládou a šlehačku bych dala na boky a pak jen udělat ty bobánky ze šlehačky, nebo klidně i na vrch jahody, zalít želatinou a pak to dozdobit šlehačkou.
|
|
| Kája + 4:-) | 
 |
(11.2.2013 12:24:01) Zkus jahodovou charlottu. Receptů najdeš na netu plno, vcelku jedno po jakém sáhneš a je to primitivní, výýýýborné, žravé, jen musíš rychle taky uzmout, aby na tebe zbylo :-D
|
| Snoopik + Viky 9/2013 | 
 |
(11.2.2013 12:51:55) Tento vypadá naprosto skvostně: http://recepty.vareni.cz/jahodova-charlota/
|
|
|
| Epepe | 
 |
(11.2.2013 12:47:04) Dělala jsem kdysi výborný dort z cukrářských piškotů, na to ušlehaná smetana smíchaná myslím s Mascarpone. Bylo to moc dobré, ale recept teď nemůžu najít.
|
|
| angrešt |
 |
(11.2.2013 13:01:37) Jahody v zimě?
|
| angrešt |
 |
(11.2.2013 14:01:14) Tak může mít v době rozumně jedlých jahod třeba svátek nebo krásné vysvědčení. Dělat dort z jahod v únoru mi připadá hodně nesmyslné. Leda třeba z jahodového džemu nebo mraženého jahodového pyré - to má pak normálně jahodovou chuť. třeba tohle je jahodový z džemu http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#jahodovy_dort.jpg
|
| aach | 
 |
(11.2.2013 14:22:06) chceš recept na tenhle? ale je s malinama, což se dá vyměnit

|
|
|
| daba+holčička | 
 |
(11.2.2013 19:52:22) Buchli, taky mám lednovou co miluje jahody, dělám z mražených, buď klasiku máslový krém, ale místo pudingu mixlé jahody svařené s pudinkovým práškem, nebo se želé, v obém se mražené jahody ztratí, když jsou čerstvé, použiju je navrch, ale pěkné želé bombony udělají taky radost - kupuju v albertu maliny/ostružiny, na dortu vypadají pěkně.
|
| daba+holčička | 
 |
(11.2.2013 19:56:25) jo a taky je zajímavý krém z rostlinné šlehačky a jogurtu - můžeš použít jahodový, já teda nikdy nesehnala tu Holle, jen Rama a měla jsem ho řidší, ale i tak se dalo http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=16&t=4932
|
|
|
|
|