Astrid |
|
(9.10.2014 11:57:41) Kdy se maji louskat orechy?
V nasi rodine se nechaji orechy uschnout ve skorapce a pak postustupne loupou... tak, aby nejpozdeji pred Vanoci bylo hotovo.
Manzel, cizinec nezna nase zvyklosti a zacal loupat orechy ted, ze doschnou oloupane lepe... Zastavila jsem ho, ale ptal se proc vlastne nemuze loupat ted. Muj argument, ze tak to delame vzdy ho neuspokojil
Zamyslela jsem se a vypotila: - uschnou ve skorapce a pak se oloupane zavrou do sklenice, aby na ne nesli skudci, protoze, kdyby se susili vyloupane, tak by je neco napadlo, pripadne by ve sklenici chytili plisen...
- loupou se v zime, protoze uz neni sezona praci na zahrade a mohou se doma zpracovavat.
Jak to mate Vy a jak je to vysvletneni vlastne spravne ? Prosim pripojte logicky argument
Prosim ty, kdo tomu rozumi o nazor, pripadne zduvodneni.
Dekuji
|
Epepe |
|
(9.10.2014 12:15:55) My loupeme a jíme ořechy než uschnou. Ty hořké, zahnědlé a naplesnivělé věci se snažíme používat, co nejméně.
|
|
Illaaa+Petřík |
|
(9.10.2014 12:16:06) Já mám za to, že když se vyloupnou, tak pak musí být v chladu, protože jinak žluknou...
|
Astrid |
|
(9.10.2014 12:22:50) Aha, myslite kdyz se vyloupou ted/mokre s umyslem uskladnit? To je zajimave...schvalne zkusim nejake ted vyloupat a porovnat s temi loupanymi tesne pred spotrebou ... abych to vedecky dolozila
|
|
|
Alena | •
|
(9.10.2014 12:26:55) Okamzite naloupu,trochu proschnout, cast sklenice, cast mrazak. Mame snadno pukavy druh a nevyloupat je, tak vsechny vlhkem zplesnivej.
|
|
Astrid |
|
(9.10.2014 12:30:19) Jen doplnim jedna se o velke orechy. Dvojnasobek vlasskeho orechu...odrudu nevim.
Take vidim, ze i kdyz je davam schnout na kamna maji tendenci plesnivet.
O zamrazenych oresich jsem neslysela... jakou maji konzistenci kdyz je rozmrazite? Nebo lepsi mrazit nastrouhane?
|
Alena | •
|
(9.10.2014 12:52:40) Zmrzle orechy- maji v sobe malo vody, konzistenci nemeni.Vyberu z mrazaku, hned pouziju, nad nejakym rozmrazovanim nnepremyslim, roztajou za chodu.
|
|
Meta |
|
(9.10.2014 17:04:36) Mražený jsou nejlepší, kdykoliv potřebuji, jen sáhnu. Ale louskat nechce nikdo .
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(9.10.2014 12:38:39) ono je to jedno, jen je musíš nechat proschnout a ty vyloupaný schnou snadněji, rychleji
navíc se dají teď ještě loupat i ze slupky, nejen ze skořápky, takže je pak můžeš mít krásný bílý i do pečení nebo na jídlo
ten důvod, že teĎ je práce a pak je víc času, to je asi jediný argument, proč to dlat až v zimě
|
Astrid |
|
(9.10.2014 14:51:17) Jestli bile skladujete, tak klobouk dolu ... Predstava, ze mohu uskladnit jeste ty cerstve vyloupane bile je u nas sci-fi. Musela bych je zamknout do trezoru a zahodit klic
Ty bile orisky jsou nejlepsi tak tyden v roce, pak uz i ty cerstve padle zasychaji :-(
To je pro nas takova vzacnost, ze lanyze jsou proti tomu plevel
|
Pruhovaná |
|
(9.10.2014 15:03:43) Krásné přirovnání a je to tak !
|
|
|
|
Slonisko |
|
(9.10.2014 12:47:49) U nás naloupané ořechy mizí záhadným způsobem, ale zato závratnou rychlostí. Takže loupu až těsně před použitím. Letos ovšem není co, celá úroda čítá cca 20 kusů.
|
Alena | •
|
(9.10.2014 12:53:53) Ano, u nas take a vztahuje se to i na ty zmrazene.
|
|
|
Vínečko |
|
(9.10.2014 13:08:44) Loupeme hned od sběru, vyloupané nechám proschnout a dávám do mrazáku.
|
|
Kač. ♀ + ♂ |
|
(9.10.2014 14:29:37) Kdybys neměla využití na ty skořápky ... já bych je brala, pokud jsou celé půlky
Odměna dohodou
|
Astrid |
|
(9.10.2014 14:49:34) Kac, skorapky normalne palime, klidne bych nechala, ale malokdy se mi povede cela pulka. Orisek nejde vydolovat, tak jeste louskam.
Divam se zrovna na dnesni hromadku a nemam ani jednu pulku. To jsem si louskala jen tak do pusy. Ted jsou cerstve nejlepsi bez te bile kuzicky.
|
Kač. ♀ + ♂ |
|
(9.10.2014 15:03:21) Soused má taky ořechy co nejdou louskat, jedině kladivem
Seš hodná dík
|
|
|
|
Insula |
|
(9.10.2014 16:12:44) Už mám vyloupané. Usušila jsem je na topení (vyloupané) a teď jsou v mrazáku.
Pokud se skladují a nejsou určeny ke spotřebě v kratší době (nebo nejsou mraženy), je lepší nechat je ve skořápkách, tak vydrží déle a nežluknou.
|
|
Marie | •
|
(9.10.2014 16:24:56) Já loupu hned po sběru a usuším v sušičce na ovoce, jde to rychle, moc vody v nich není. Mrazák mám malej, věčně plnej, tak je "zavařuju" na sucho do sklenic a to tak, že ty sklenice nahřeju v troubě, do teplých sklenic nasypu teplý ořechy ze sušičky a zašroubuju víčko. Jak chladnou, víčky se přicucnou.
|
|
Dari79 |
|
(9.10.2014 16:59:02) U nás zásadně (protože se to tak dělá!) se po sběru nechají uschnout ve skořápkách.
Loupou se až před spotřebou, nebo teda v o něco větším množtví, zbytek se sní - tj. obvykle v zimě. Loni ořechy nebyly, takže jsme před vánoci kupovali naloupané, co zbylo, tak se strčilo do mrazáku - volně bych oloupané ořechy neskladovala.
I mě babička říkávala, že ořechy se vyloupané nemají skladovat, že se skladují ve skořápkách.
Proč-to ví snad jedině Angrešt...
|
Tragika |
|
(9.10.2014 19:13:41) Ořechy skladuju vyloupané zásadně v mrazáku.
|
|
|
hgfjdmh |
|
(9.10.2014 19:29:24) Orechy uskladnujeme nelouskane ve sklepe "u peca". Loupeme prubezne cely rok, kdyz je potreba, ale "lonske". Letosni zustanou do pristiho roku. Kdyz se nam chce nalouskat vice najednou, davam si to jako pohotovostni rezervu do mrazaku.
|
|
Astrid |
|
(9.10.2014 20:23:04) Dekuji moc za tipy!
Mrazak je pro me novinka, zkusim. Jinak to udelam pul/pul. Pul vyloupu ted a pul necham susist "postaru" ve slupce. A uvidime
Kdyz vyloupu davam do uzaviratelnych sklenic, jinak se dostanou moli.
O susicce uvazuji dlouho, bude to dalsi bod pro ... Dobrou noc!
|
|
|