Teka + 2 zlobiášové |
|
(7.6.2015 15:42:29) Máma a děda společně slaví narozeniny a ráda bych jim jako jeden z dárků dala to, že připravím jídlo. Problém je, že dva dny předtím jsem hodně moc pracovně vytížená, tudíž bych hlavní přípravy potřebovala realizovat dva dny předem, což vidím jako problém... Zatím jsem vymyslela jen nějakou plněnou sekanou, kterou si připravím, zamrazím a jen upeču večer před. Akorát bych potřebovala podobných jídel vymyslet několik druhů, nejlépe včetně dezertu, co potřebuje uležet... Jo a nic z toho by neměla zabrat hodiny příprav, toho času je málo pořád
|
hgfjdmh |
|
(7.6.2015 18:05:46) A nemuzes to objednat? Korytko, chlebicky, zakusky... pokud vyberes spravneho dodavatele, budes mit vsechno v klidu a cerstve a ne tri dny ulezele s vyplazenym jazykem.
|
Teka + 2 zlobiášové |
|
(7.6.2015 18:09:34) Tak to by jednak neplnilo z mého pohledu podstatu toho dárku a jednak by se asi prodražilo. Líbí se mi nápad s nakládanými sýry, uvažuju udělat nějaké jednoduché dipy a k nim nakrájenou zeleninu. Medovník je zatím jediný dezert co mě napadl, ale ten mě moc neláká. Já to chci připravit, baví mě to, jen bych potřebovala vymyslet, co jde nachytat předem. Naložit maso mě taky napadlo, ale chci studené občerstvení spíš.
|
breburda71 |
|
(7.6.2015 18:35:40) Výborná je sýrová roláda - můžeš připravit víc druhů, nebo kuřecí roláda - pak se jen na místě nakrájí veka nebo bageta a položíš na to..roládám jen prospěje, když se uleží. Vaječná tlačenka, krájený pečený bůček, nakrájet uzené ( na místě)...
|
|
hgfjdmh |
|
(7.6.2015 18:37:16) Chapu, ale v lete se takove predpripravovane pohosteni chysta hur, ji se vice "cerstve" veci.
Ze slane studene kuchyne muzu doporucit plneny hermelin, vypada to skvele i chutna a par dnu predem to prezije v pohode bez ujmy. Zakomponovala bych to do misy se syry, plus nejake zeleninove talire, pripadne salat caprese (bazalka, rajce, mozarela), s tim zadna prace neni a je osvezujici... zalezi i na zpusobu oslavy, jestli treba muzete dogrilovat nejake bagetky a tak...
|
Teka + 2 zlobiášové |
|
(7.6.2015 18:39:27) Chápu, zelenina, saláty, určitě budou, to zvládnu nachystat těsně před. Jde mi o tom, co nejvíc toho předpřipravit... Ten bramborový salát je super, znám ho, ale nenapadl by mě a ten stihnu.
|
|
|
|
|
TiNiWiNi |
|
(7.6.2015 18:15:44) Bramborový salát - bavorský
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/349-bramborovy-salat-kartoffel-gurken-salat/
Naložit bůček a den předem pomalu upéct
Paštika
Nakládané vejce
http://eshopdobrastodola.cz/nakladane-vejce/
|
|
Jutta+L08/08+K04/10 |
|
(7.6.2015 18:43:36) U nás sbírá vždycky body tento salát
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=5164
Je u něj žádoucí, aby byl odležený, aby se promíchaly chuti. Možná bych jen dala majonézu a vařená vejce až před poslední nocí. Každopádně nedávej do vrstev, ale všechny ingredience hned promíchej. Jednotlivě to vypadá zvláštně, ale jako dílo je to fakt vynikající
Jinak klasika chuťovky z listového těsta ... na to není potřeba tolik času. Když uděláš slané záviny, máš to raz dva a taky to mívá velký úspěch
Jako moučník piškot s ovocem a zalít pudinkem taky nezabere moc času a práce Otázkou je, pro kolik to vlastně bude lidí.
|
hgfjdmh |
|
(7.6.2015 19:22:11) Veci z listoveho testa se daji i nachystat, zmrazit a pak jen nahazet na plechy a upect... treba ruzni sneci.
|
|
|
angrešt |
|
(7.6.2015 19:43:13) Dezert můžeš připravit už klidně týden předem - kterýkoli druh klasického vánočního cukroví bez krému (nebo i s krémem, pokud máš možnost to uskladnit, ale volila bych radši nekrémové, píšeš o dědovi, starší lidé mohou být imunitně oslabení a stačila by jim menší infekční dávka v "jetém" krému)
Další možnost dezertu předem je domácí zmrzlina, ta může být v mrazáku klidně třeba 2 týdny. Recept na bezpečnou zmrzlinu s tepelně opracovanými žloutky mám na webu (ochucení samozřejmě lze i jiné, teď se nabízí jahodová)http://www.celorocnikucharka.cz/leto.html#svestkzmrz
Relativně trvanlivé jsou brownies, kdyžtak trochu víc upečené, aby byla vejce bezpečná
Můžeš si také předem upéci sněhové korpusy na Pavlovy a před oslavou naplnit šlehačkou a ovocem
nebo můžeš předem upéci sněhové pusinky a před oslavou z nich zkonstruovat Etonské poháry s jahodami a šlehačkou
Ze slaného můžeš umotat drobné tvary z listového těsta (taštičky plněné sýrem a olivami, zámotky s pancettou a parmazánem, minibuřtíčky z párků nakrájených na třetiny, omotaných proužkem těsta a na konci naříznutých, otevřou se jako minibuřtík), syrové zmrazit (na tácu s pečpapírem, pak sesypat do pytlíků) a před oslavou skládat na plechy a upéci.
Můžeš připravit naložené - třeba utopence z koktejlových párků (nebo jemných párků na třetiny, já používám vídeňské Ponnath)
marinované olivy (rozmarýn, nakráhený citron, hrubý pepř a olivový olej)
marinované sýry (feta, jadel, korbáčky...s čerstvými bylinkami, chilli a oliv. olejem)
pokud máš dostatečnou kapacitu mrazáku a trouby, tak si můžeš připravit masové rolády s různými náplněmi (nejlíp se mrazí jemná játrovomasová fáš se zamíchanými mandlemi, brusinkami apod., takdy se dobře mrazí kaštanová nádivka, špatně se mrazí žemlová nádivka) a potom upéci.
Můžeš uvařit caponatu, v chladničce vydrží 2 dny bez problémů
můžeš uvařit rillettes, trvanlivost v chladničce cca 5 dní
můžeš udělat marinované grilované papriky, vydrží cca ty 2-3 dny v lednici
|
svynka+2 |
|
(8.6.2015 4:57:58) Angrešt, nádhera
Inak tie Pavlova korpusy si aj ja pred oslavami upečiem, a potom dám hosťom už len šľahačku a ovocie na to. Úspech obrovský, milujú to všetci - deti, dospelí i seniori. Dokonca i tchán, a to je už čo povedať
|
hgfjdmh |
|
(8.6.2015 9:00:10) Jo Pavlov je skvely tip.
|
|
|
|
Lei |
|
(7.6.2015 20:35:32) Mrkvový dort je po dvou dnech výtečný, jen ten krém nahoru udělat až před oslavou. A třeba tento čokoládový z Apetitu (http://www.apetitonline.cz/recepty/11-cokoladovy-dort.html) dva dny odležet vysloveně potřebuje .
|
Bberi |
|
(7.6.2015 21:19:54) U nás má velký úspěch nakládaný bůček a nebo nalož hermelín.
|
|
|
Červená malina |
|
(7.6.2015 21:55:26) My máme k pečenému masu rádi zelný salát - coleslaw. Ten se musí odležet, majonéza se přidá těsně před podáváním. A dezert třeba linecký mřížkový koláč - taky výborný až po odležení.
|
|
Fren |
|
(7.6.2015 21:59:18) Nechápu některé nátury - za každou cenu se honit a štvát,jinak by to nebylo to pravé české asi.
Když vyděláváš a jsi tak moc pracovně vytížená,tak určitě vyděláš tolik,aby sis život mohla nejen ulehčit ale i zpříjemnit.Krom té sekané k obědu mám ještě další návrh - naložit masa do marinády,kterou máš hned hotovou - vajíčko,trochu eleje,česnek,majoránka,sůl,magy,pepř,sl.+pálivá paprika,masa mohou být naložená i více dnů v lednici a na pánvi to máš opečeno raz dva.K tomu třeba bramb.s tatarkou,mnamozní a křehká masíčka.Maarinádu si můžeš upravit dle vašich chutí nebo podle toho co komu dělá/nedělá dobře.
No a jako následný dezert ke kafi bych nechala upéct dobrý dort či jiný zákusek třeba na plech,a k večeři nechat si udělat třeba oblož.mísu z čeho budeš chtít.Dnes se tyto služby přeci běžně poskytují,tak proč to za každou cenu lámat přes koleno a prostě se jen netěšit? Já takto jednou mamce taky připravila narozeniny - vč. oběda s tím nakládaným masem,z domu jsem ještě přivezlo bramb.salát (já tedy měla čas ho dělat),od známé cukrářky jsem jí nechala upéct pařížskký dort.Spokojenost veiká.
|
koa |
|
(7.6.2015 23:27:08) Jako velice efektní a na přípravu jednoduché se mi osvědčilo připravit bůček momofuku a játrovou paštiku.
Na paštiku orestuješ nadrobno nakrájená játra na cibuli a česneku, přidáš sůl, pepř, worchester a tymián, promícháš, přidáš 2 lžíce koňaku (portského apod.), ještě trochu necháš na plameni, trochu vychladlé rozmixuješ a smícháš s na kousky nakrájeným máslem. Přidáš třeba brusinky, nám to chutná i se švestkovou marmeládou, kterou mám kyselejší.
Bůček zde: http://www.cuketka.cz/?p=3732
|
koa |
|
(7.6.2015 23:29:34) A dnes jsem dělala k obědu obdobu sekané, jmenuje se to jordánská kofta, bylo to výborné a ještě jednodušší než sekaná.
http://www.labuznik.cz/recept/jordan-kofta/
|
|
|
bl |
|
(8.6.2015 9:10:18) Tak mě osobně by takovýhle dárek potěšil nejvíc. Na koupení hotového finance nemám (i když poctivě pracuju), a bohužel většina nátur očekává, že pohoštění připraví oslavenec, takže pak si všichni užívají a oslavenec lítá celý zpocený dva dny předem, pak při oslavě a pak dva dny potom, aby vše uklidil, umyl, atd. Takže za mě - super dárek a díky za tyhle nátury, které to napadne!
|
Lei |
|
(8.6.2015 11:49:54) A ještě dodám, že je potřeba taky nátura na straně obdarovaného - aby byl schopen přijmout to, že občerstvení bude v režii dárce. Já jsem takto chtěla jako dárek připravit oslavu narozenin příbuzné - pro pár lidí, nebyly to ani kulatiny. Nebyla jsem k tomu "připuštěna", neboť jídlo na oslavách v jejich velké rodině setsává z chodů, které se opakují se železnou pravidelností na všech oslavách, tzn. několikrát do roka a zásady, kterých je nutno se držet, např. chlebíčky mohou být jedině s jedním typem salátu pod oblohou a chlebíčky MUSÍ být, prostě oslava bez nich nejde atd. atd., zkrátka její obava, že by hosté, kteří jsou zvyklí na to a to, samým překvapením ze změny nepozřeli mé jídlo (nevařím špatně), zvítězila nad možností dáchnout si a přijít k hotovému .
|
|
|
|
|