| angrešt |
 |
(8.9.2015 19:51:45) Tentýž dotaz nako na Módním pekle, tak zkopíruju svou odpověď: Princip povidel spočívá v tom, že tím mnohahodinovým odpařováním se zkoncentruje cukr ze švestek do takové míry, že osmoticky chrání proti mikroorganismům. Ale musíte opravdu udělat poctivá temná hustá povidla. Otáčení na víčko pouze na 5 – 10 minut, nechat stát dlouho na víčku je častá tradovaná chyba.
|
| kosatka2 | 
 |
(8.9.2015 21:41:29) a funguje to i s těmi pečenými? apetitonline radí sem tam zasypávat cukrem...
|
| Žžena |
 |
(9.9.2015 8:17:45) Ta pečená povidla nejsou zdaleka tak koncentrovaná, jako opravdová povidla. Tam ten cukr má smysl. Akorát se ta pečená povidla s opravdovými moc nedají srovnávat, je to spíš takový švestkový džem.
|
|
|
| Kafik | 
 |
(8.9.2015 21:49:24) Dekuji i tady za radu!
|
|
| Žžena |
 |
(9.9.2015 8:54:51) Je potřeba to otočit zpátky, aby zpod víčka mohl uniknout horký vzduch a aby se ve sklenici vytvořil pořádný podtlak.
|
| angrešt |
 |
(9.9.2015 9:05:51) No a koukám, že Žžena už to napsala taky
|
|
|
| angrešt |
 |
(9.9.2015 9:05:30) kopretinko, zkopíruju Ti sem vysvětlení, které jsem psala do své kuchařky: (mám ho uvedené u receptu na jahodovou marmeládu, ale princip je stejný i u povidel):
Proč? Při otočení víčkem dolů dojde k vydezinfikování horní části sklenice a víčka horkou marmeládou. Pak je ale třeba sklenici otočit zpět, aby nad hladinou marmelády byl horký vzduch. Ten přetlakem mírně unikne zpod víčka. Po zchladnutí marmelády se objem vzduchu zchladnutím zmenší, tím vznikne podtlak a víčko se tak dokonale přitiskne ke skleničce. Do marmelády se poté nedostanou patogeny, které by mohly způsobit její zkažení. Cukr má v marmeládě také velký význam pro konzervaci. Varem v kyselém prostředí ovocných šťáv se sacharóza (řepný či třtinový cukr) rozkládá na monosacharidy glukózu (hroznový cukr) a fruktózu (ovocný cukr). Tyto jednoduché cukry následně osmotickým působením chrání marmeládu před mikroorganismy.
|
| withep | 
 |
(10.9.2015 0:03:04) Jé, taky mi to už několikrát vrtalo hlavou, děkuju za vysvětlení
|
|
|
|