| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Je třeba zavařovat povidla?

 Celkem 15 názorů.
 Kafik 


Téma: Je třeba zavařovat povidla? 

(8.9.2015 14:40:15)
Mam na plotne svestkova povidla podle receptu bez michani. Pise se, ze neni treba je zavarovat, pouze otocit vickem dolu. Na 6 kg svestek je tam 1 kg cukru a 1/4 l octa, 1 lzice rumu. Dotaz zni - staci to mnozstvi cukru jako konzervant? Nebo bude lepsi zavarit? Pokud ano, jak dlouho?
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(8.9.2015 14:41:52)
Řeknu ti na jaře.

Některé várky jsem sterilizovala, některé ne.
Zatím držej.
 Kafik 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(8.9.2015 15:12:31)
Na jare je pozdeee ~:-D
 withep 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(8.9.2015 15:20:27)
~:-D

Já zase dělám pokusy pár skleniček bez cukru, zbytek s :-)

Povidla jsem dělala loni asi úplně bez cukru a nezavařovala je. Ony švestky samy o sobě mají cukru dost, navíc je tam nějaký ocet. A nekazilo se to.
 Monika 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(8.9.2015 19:00:40)
Já bych dokonce řekla, že to je princip povidel, aby byly bez cukru, ne? S cukrem už je to švestkový džem? :-)
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(9.9.2015 8:15:53)
Mimochodem delam povidla skoro bez cukru v pomalem hrnci a jsou famozni!!!
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(9.9.2015 12:40:22)
Normálně naložím pomalý hrnec švestkama (meruňkama), na 2 kg dám tak 15 dkg cukru, ke švestkám ještě štamprlu vinného octa a cca 9 hodin vařím pod poklicí na nízký stupeň. Pak promíchám, odkryju a redukuju na vysoký stupeň až do požadované konzistence (tak čtyři až pět hodin), cca v půlce rozmixuju tyčovým mixérem. Plním do sterilizovaných sklenic, otočím na 5 minut dnem nahoru a pak zas zpátky. Toť vše.
 angrešt 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(8.9.2015 19:51:45)
Tentýž dotaz nako na Módním pekle, tak zkopíruju svou odpověď:
Princip povidel spočívá v tom, že tím mnohahodinovým odpařováním se zkoncentruje cukr ze švestek do takové míry, že osmoticky chrání proti mikroorganismům. Ale musíte opravdu udělat poctivá temná hustá povidla.
Otáčení na víčko pouze na 5 – 10 minut, nechat stát dlouho na víčku je častá tradovaná chyba.
 kosatka2 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(8.9.2015 21:41:29)
a funguje to i s těmi pečenými? apetitonline radí sem tam zasypávat cukrem...
 Žžena 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(9.9.2015 8:17:45)
Ta pečená povidla nejsou zdaleka tak koncentrovaná, jako opravdová povidla. Tam ten cukr má smysl.
Akorát se ta pečená povidla s opravdovými moc nedají srovnávat, je to spíš takový švestkový džem.
 Kafik 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(8.9.2015 21:49:24)
Dekuji i tady za radu!
 Žžena 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(9.9.2015 8:54:51)
Je potřeba to otočit zpátky, aby zpod víčka mohl uniknout horký vzduch a aby se ve sklenici vytvořil pořádný podtlak.
 angrešt 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(9.9.2015 9:05:51)
No a koukám, že Žžena už to napsala taky :-)
 angrešt 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(9.9.2015 9:05:30)
kopretinko, zkopíruju Ti sem vysvětlení, které jsem psala do své kuchařky:
(mám ho uvedené u receptu na jahodovou marmeládu, ale princip je stejný i u povidel):

Proč? Při otočení víčkem dolů dojde k vydezinfikování horní části sklenice a víčka horkou marmeládou. Pak je ale třeba sklenici otočit zpět, aby nad hladinou marmelády byl horký vzduch. Ten přetlakem mírně unikne zpod víčka. Po zchladnutí marmelády se objem vzduchu zchladnutím zmenší, tím vznikne podtlak a víčko se tak dokonale přitiskne ke skleničce. Do marmelády se poté nedostanou patogeny, které by mohly způsobit její zkažení.
Cukr má v marmeládě také velký význam pro konzervaci. Varem v kyselém prostředí ovocných šťáv se sacharóza (řepný či třtinový cukr) rozkládá na monosacharidy glukózu (hroznový cukr) a fruktózu (ovocný cukr). Tyto jednoduché cukry následně osmotickým působením chrání marmeládu před mikroorganismy.
 withep 


Re: Je treba zavarovat povidla? 

(10.9.2015 0:03:04)
Jé, taky mi to už několikrát vrtalo hlavou, děkuju za vysvětlení :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.