| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zdravější cukroví

 Celkem 31 názorů.
 Jája a spol. 


Téma: Zdravější cukroví 

(30.11.2015 9:37:19)
Přeju pěkný pondělek,
1. adventní neděle za námi a já pomalu začínám dávat dokupy suroviny na pečení cukroví.
Letos jsme si několik členů domácnosti prošlo či prochází zdravotními problémy (játra, žlučník) a proto bych ráda udělala obměnu klasických receptů na cukroví a zařadila něco zdravějšího.
Budu vynechávat druhy s máslovou náplní a udělám spíš sušší (perníčky, rohlíčky...)
Nepečeného jen cca 2 druhy z plovičních dávek a chtěla bych i zdravější suroviny.
Chtěla bych to letos pojmout bez palmového oleje a ráda bych se vyhnula 100% ztuženému tuku (omega), ze kterého jsem léta dělávala polevu a nepečené cukroví-např kokosové kuličky. Tak mě napadlo, že bych investovala do kakaového másla. Ovšem nevím, zda to není ze zdravotního hlediska z bláta do louže-vím, že obsahuje také velké množství nasyc. mast. kyselin-kyselinu stearonovou, ale netuším, jaký je v tom rozdíl.
Nemáte to někdo vyzkoušené ? Nikdy jsem to neměla v ruce, tak nevím, jestli to není utopie, představovat si, že to má totožné vlastnosti jako omega ( např. tuhost).
A co množství, měla bych dát stejnou gramáž do těsta jako omegy ?

Dále bych měla dotaz, čím nahradit třeba u lineckého, vanil. rohlíčků poměrně hodně nezdravou Heru-normálním máslem ? Nebo dalo by se taky na to použít to kakaové máslo, to asi ne že? Prostě se plácám v tom, čím nahradit ty klasicky používané tuky, jestli to vůbec lze.

http://www.stoppalmovemuoleji.cz/bspo.php - tady jsem našla přehled, čemu se tak jako vyhnout-no samozřejmě vše, z čeho normálně na Vánoce peču.
Vím, že už tu nedávno probíhala debata o palmovém tuku a byl tam zmíněn i tento web, já teď řeším spíš škodlivost na naše zdraví než teda tu ekologickou věc-jen aby to nezklouzlo k zeleným názorům, to tu fakt nechci řešit :-)

Omlouvám se, jestli pletu páté přes deváté a míchám hrušky s jabkama, jsem jiným tukem nepolíbená a ráda bych to letos provedla nějak líp :-)

No a samozřejmě budu ráda, když mi napíšete i své oblíbené recepty na zdravější dobroty, co bychom s jaterní dietou mohli mít na svátečním stole.


Děkuji ~;((~;((
 Jája a spol. 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:16:55)
ROzumím Ti...u nás jedno dítě jaterní dietu kvůli mononukleoze a já po operaci žlučníku- a zatím je mi furt blbě, jako bych ho měla i s dietou :/

Není nad to, když zdraví funguje na 100%. Ale ještě pořád si říkám, že problémy se žlučníkem by se mnou měnilo hodně lidí, tak se to snažím brát z té lepší stránky a hledám.
Třeba už příští rok budu moct taky poradit někomu, kdo se v tom bude plácat jako já letos.
 verca 
  • 

Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 11:24:17)
Buchli, úplně mimo,ale přestože vím , že na alternativu nevěříš a věci mezi nebem a zemí taktéž, ale asi bych věděla, co manžel má. Když budeš chtít, pošlu nějak e-mail, napiš kdyžtak svůj. Veřejně psát nebudu, to se omlouvám. V.
 Ropucha + 2 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 9:53:34)
Jájo, odjakživa nepoužívám na vánoční cukroví jiné tuky, než máslo.
Takže se toho vůbec neboj.
Abys měla cukroví zdravější, můžeš také:
- nahrazovat pšeničnou mouku špaldovou
- krátit množství cukru a používat hnědý (nebo cukr nahradit javorovým sirupem, ale to jsem zatím osobně nevyzkoušela)
- místo krémů promazávat jen kvalitní domácí marmeládou
- na polevy používat jen kvalitní hořkou čokoládu
- místo vanilinu z dehtu používat vanilkové lusky

Domácí cukroví z dobrých surovin není nic kdovíjak nezdravého. Je energeticky vydatné a tučné, to ano, ale dobrá mouka, máslo, ořechy, kakao ... to nejsou žádné jedy :-)
 Ropucha + 2 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 9:57:03)
A pokud bys chtěla alternativu ke klasickému tučnému cukroví, najdeš recepty na různé veganské nepečené, kde se používají datle, různé sušené ovoce, ořechy, obilné vločky, zcela bez živočišných tuků.
 Ropucha + 2 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:00:06)
Buchli, ano, tomu rozumím, pokud jde o zdravotní potíže, tak pak asi přicházejí na řadu nějaké ty akternativy z méně tradičních surovin.
 withep 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:02:13)
Jistě že to jde, v různé míře. Pobavila mě otázka, čím nahradit heru, zda máslem. Jsem měla za to, že máslo je standardní surovina (hera apod. náhražky) :-). Já zase před časem přešla na bezmléčnou, takovoutrochumakrobiotickou stravu, a dumala, čím nahradit to máslo. Nejlépe asi kokosovým olejem, ale vyjde to draho.

Pokud bys měla odvahu pustit se do extrému, najdeš spoustu receptů na stránách jimejinak.cz nebo pani-dyne.cz - cukroví bez cukru, mléka a vajec, bez mouky nebo s celozrnnou moukou. Já hodně improvizuju a postupuju podobně, jak píše Anett - nahrazuju jednotlivé suroviny zdravějšími.
 Vanka 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:03:24)
Myslím že nejlepší recept na zdravé cukroví je vůbec ho nedělat. Čas který díky tomu ušetříš můžeš věnovat třeba vánoční procházce po nějakých trzích - to dělám já.

Ale zdravé cukroví existuje a pravidelně mi ho vozí má příbuzná. Je to většinou nepečené cukroví, vyrobené z ořechů, mandlí, rozinek, datlí, kokosu. K tomu aby to drželo používá sirupy, medy, marmelády.

Sama to neumím, ale je to několikanásobně lepší než klasické pečené. Alespoň mě to tak přijde.
 withep 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:10:29)
Jsou. Dřív jsem kupovala kilová balení mandlí (vyšly v tom množství ještě jakž takž "levně"), teď už používám vesměs jen vlašské ořechy, které si na podzim nasbíráme. Pokud nemáte ořešák, není ve vašem okolí nějaký volně rostoucí? https://na-ovoce.cz/cs/
 . . 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:19:03)
Buchli, popsané cukroví vypadá na nějaké raw varianty, určitě bude stravitelnější (a z určitého pohledu i zdravější), než klasika, ale POZOR na kvalitu ořechů. Snadno žluknou, plesniví. Nemusí to být na první pohled-počuch patrné. Pokud se pak zpracovávají tepelně, tak možná malé vady tak neuškodí (nejsem si jistá, snad se tu staví Angrešt), ale v těch raw variantách to citlivý člověk (teď myslím tvého manžela, zkušenost mám se svým, který má velmi citlivé "trávení") může ošklivě odnést nevolnostmi, průjmem, a bůhvíčím...
 susu 
  • 

Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:38:20)
Pamatuju se, jak nám jednou s manželem bylo po ořechách pěkně blbě asi dva dny. Manžel říkal, že mu nepřišly úplně dobré, ale ani ne závadné, já nepoznala nic.
 Monika 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:20:36)
Nechci Ti kazit radost, ale pokud jde o různé diety, o kterých ses zmiňovala, tak mám obavu, že ořechy taky nic moc, jsou tučné a dost těžko stravitelné. Mně třeba taky dost nadýmají, v těhotenství jsem o Vánocích 2x jela do nemocnice v obavě z předčasného porodu - až časem mi došlo, že to děloha se asi stahovala kvůli nadýmání z ořechů. Ořechy ale teda miluju, takže je jím i tak, ovšem při potížích s trávením a spol. teda nevím ...
 Jahala. 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 11:07:49)
Na jatra, slinivky apod. Jsou ořechy a čokoláda naprosto nevhodné suroviny. Po zánětu slinivky mi matka pekla pusinky s prazenymi vlockami místo ořechů.
 Jája a spol. 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:09:19)
no ideální by bylo, kdyby nějaká taková šikovná pekařka přijela k nám domů a udělala mi letos školení :-)))
 radka 
  • 

Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 11:20:37)
ořechy, mandle - spousta tuku
máslo - taky tuk
to vše je na jaterku nepoužitelné
nejlépe asi nedělat žádné a místo toho se projít, držela bych se klasické jaterní diety nebo žlučníkové diety a dělala jen z "povolených surovin", když už bych chtěla něco dělat
 Slonisko 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:13:05)
Zdravé cukroví - to je oxonymum:-).
Jinak, já heru nepoužívám vůbec, všude dávám máslo. Chuťově je to lepší, ale za zdravější bych to nepovažovala a rozhodně ne pro někoho, kdo má problémy se žlučníkem nebo játry.
Někde jsem četla doporučení, že při těhle problémech je nejvhodnější cukroví typu pusinky (je tam jen bílek a cukr, žádný tuk a ořechy)
 withep 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:16:04)
Máslo rozhodně je zdravější než ztužené tuky. Nejlépe z čerstvého nepasterizovaného a nehomogenizovaného mléka, z krav pasených na zelené trávě a v zimě krmených senem. Ale to je dneska fakt vzácnost. A to říkám jako člověk, který mléčné výrobky nejí ~;)
 susu 
  • 

Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:17:22)
Na cukroví nic jiného než máslo nepoužívám.
Myslím, že je možné přejít na to cukroví z oříšků a ovoce, ale mně by chyběly ty klasické druhy.
Jediné zdravé cukroví je žádné cukroví.
 Sopka 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:19:06)
Taky jsem prodělala období, kdy jsem zkoušela zdravější cukroví.Výsledek? Rodina to nejedla, prý to není tak dobré tzn. sladké, tučné jako normální.Tak jsem se na to vykašlala. Raději sním méně, ale dobré.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:20:43)
Nepeč tuny cukroví.
Neslepuj tukovými slepidly, ale marmeládnou (nejlépe domácí, kde máš málo cukru). nenamáčej celé do čokolády, jen postříkej apod vychytávky.
a hlavně:
Je to v hlavě každého jedince - prostě NEŽRAT - jen sem tam mlsnout.
Dva vanilkové rohlíčky ke kafi nikoho nezabijí..
čtvrtkilovka k snídani už bude asi chyba.
 Monika 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:24:11)
Ty jsi někdy požívala na cukroví palmový olej? To se normálně prodává? Používám máslo. Pokud chceš "zdravější" vykašlala bych se na polevy (a když už tak co nejčistčí čokoláda) a krémy (o marmeládě už tu někdo psal) a omezila trochu cukr. Jinak mám obavu, že když to nebude vůbec sladké ani mastné, tak to už nebude cukroví :-( "Nejzdravější" se mi zdají perníčky.
 Lei 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:52:30)
Jestli při vašem dietním omezení nesmíte tuky, tak ti asi moc nepomůžu, ale já peču každým rokem špaldové sušenky podle Hanky Zemanové. Přijde tam jen špaldová mouka, tuk - Hana radí rostlinný bio, pak jsou sušenky veganské, já dávám máslo a tekutý ječný slad místo cukru. Část slepím domácí marmeládou, do části dám perníkové koření a nechám jen jako sušenky, do části přidám kokos a kakako...jak mě napadne. Má to specifickou chuť díky tomu sladu a jsou dobré, obzvlášť pokud použiješ dobrou, chuťově výraznou marmeládu. Poměr surovin 3:2:1 v pořadí, jak je uvádím.

A loni jsem dělala kuličky z vařených jahel, holky si to samy ušoulaly, obalily v kokosu a pak jedly, chutnaly jim. Recepty na ně se dají vygooglit. Jáhly dost lepí, tak stačí trochu medu, nasekané rozinky a drží to pohromadě. Uchovávat v lednici, nevydrží dlouho.
 kachna_ 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 10:54:44)
dělávali jsme mrkvové těsto. Recept nemám, ale na Netu tuším je, pak taky já miluju zelníky - sušenky s kysaným zelím a velký úspěch slavívám s kuličkama z tvarohu místo té sladké hmoty - lze to obalit buť v čokoládě nebo v sýru.
Ale nevím, co z toho se smí na játra a žlučník
 Mortadela 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 12:06:49)
A myslíš, že když běžnou pšeničnou mouku prostě jenom nahradím špaldovou, tak to nezmění vlastnosti? Nebo je potřeba upravit množství? Chtěla bych to letos zkusit...
 Tragika 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 12:54:19)
Minulý rok jsem dělala jen RAW cukroví -9 druhů. Vzhledem k tomu, že jde o ,,živou stravu,, neděláš jej s tak velkým přestihem a pokud ano, skladuješ cukroví v mrazáku. Měla jsem všechno hotové za jedno odpoledne, ale mám Thermomix, což je velký pomocník. Má jen jednu nevýhodu. V porovnání s klasikou jde o docela drahou srandu.
 Tragika 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 12:55:36)
Raw vosí hnízda a mátové kuličky byly nezapomenutelné.
 lezeleze 


Kuchyňská váha 

(1.12.2015 20:51:06)
Raw matove kulicky? Recept, recept recept.... :-D
 Elwing 


Re: Zdravější cukroví, jde to vůbec ? 

(30.11.2015 13:43:16)
Jak mi nekdo na sebe bonzne, ze pouziva do cehokoliv Heru, tak si o nem myslim svy.Povazuji to za kulinarsky zlocin.~o~ Co se tyka tveho dotazu, zkusila bych ty Raw , nebo nepecene cukrovi, jak tu psala Tragika. A nebo ruzne susenky, treba od Hanky Zemanove
 Ivka3 


Re: Zdravější cukroví 

(1.12.2015 18:04:56)
http://www.novinky.cz/vanoce/386538-recepty-na-nepecene-raw-vanocni-cukrovi.html
 angrešt 


Re: Zdravější cukroví 

(2.12.2015 13:55:59)
"zdravé" cukroví v tomto podání je ptákovina. Výsledek současné nesmyslné posedlosti jídlem.

Pro "zdravé jídlo" zdravého člověka stačí jíst jídlo a ne nejídlo. Jak napsal Pollan - "Eat food. Not much. Mostly plants". Nic víc není třeba řešit. Bohužel, pocit ztráty kontroly nad vlastním životem žene hodně lidí k tomu, že se snaží držet pevně v rukou alespoň nějakou maličkou část svého života a velice často k tomu používají právě jídlo. Pokud to přejde do úplné patologie, pak mohou být výsledkem poruchy příjmu potravy, kdy skutečně je jídlo tou jedinou oblastí, skrze niž je na vše ostatní nahlíženo. Ale i v menších, nepatologických stupních je to velmi časté, iracionální fobie z různých potravin, fobie z potravin, které vypěstoval podnik větší než romantická venkovská rodinka, na druhém konci posedlost hledáním superpotravin a opakovaná nadchnutí se do "potravinových zázraků", rozdělování jídel na "jedy" a "zázraky".... hodně jsem se k tomu rozepisovala v diskusi Zdravá výživa na módním pekle (píšu tam pod latinským názvem angreštu)... je to určitá forma obsese. Pěkně to taky popisovala Zuzka na Zkvašeno. Teď ten článek nemůžu najít, někdy na jaře to bylo.


Lidé s dietními omezeními mají konkrétně omezené některé složky stravy. Ne proto, že by ty složky byly NEZDRAVÉ samy o sobě, ale kvůli tomu, že jsou nezdravé pro toho konkrétního člověka. Tohle je naprosto kruciální věc, která očividně mnoha lidem zásadně uniká.
Jako příklad použiju třeba fenylketonurii. Člověk s fenylketonurií nesmí jíst běžné bílkoviny z potravy. Protože PRO NĚHO! osobně jsou nezdravé až nebezpečné. Ale to vůbec neříká nic o bílkovinách obecně. Naopak, bílkoviny jsou naprosot zásadní složkou naší stravy a člověku s fenylketonurií se po jejich vynechání musejí složitě vynahrazovat speciálními přípravky.
No a tohle platí i pro ostatní diety. To, že člověk s konkrétní nemocí nemůže nějakou konkrétní složku jídla, z ní v žádném případě nedělá "nezdravou potravinu".

Konkrténě u jaterní diety nejsou vůbec největším problémem tuky, ale látky hepatotoxické (které by neměl jíst pokud možno ani zdravý člověk, ale ten je do určité míry zvládne odbourat zdravými játry) a pak látky metabolizované převážně játry (tj. látky jinak normální a v žádném případě "nezdravé"). Hepatotoxické látky jsou (z těch nejčastějších v jídle) alkohol a mykotoxiny, dále různá aditiva (tedy to "nejídlo").
Z té druhé skupiny třeba amoniak, který se tvoří z bílkovin působením střevních bakterií.

Takže jak s cukrovím u jaterní diety? Inu, především jíst ho co spíš míň. A to, které bude připraveno, připravit co nejnormálněji. Tj. použít úplně normální čerstvé primární suroviny (primární suroviny neobsahují žádná aditiva), být velmi opatrný při pečení, aby to prakticky vůbec nehnědlo (produkty Maillardovy reakce jsou odbourávány játry). Nepoužívat vůbec alkohol. A používat pokud možno suroviny, v nichž je malá pravděpodobnost kontaminace mykotoxiny. Tj, raději se spíše vyhnout ořechům, sojovým produktům a nesířenému sušenému ovoci. K nejrizikovějším v tomto směru patří různé výrobky z bioprodejen a produkty domácího sušení, v těch bývá mykotoxinů nejvíc (riziko sirných sloučenin je o mnoho řádů nižší než riziko mykotoxinů)
Takové hodně světlounce upečené máslové linecké s džemem je celkem ideál.

A co je vůbec nejdůležitější - cukroví NESKLADOVAT!. Sice to tu píšu každoročně, ale to je jedno, tady v tom případě je to ještě důležitější. Kontaminace déle skaldovaného domácího cukroví plísněmi a tedy mykotoxiny (ještě neviditelnými) je obrovská. Pro člověka s jaterní dietou jedině zcela čerstvé cukroví, nebo aspoň mu ho hned v den výroby dát do mrazáku a pak vždy vyndat ten kousek na konzumaci.




 angrešt 


Re: Zdravější cukroví 

(2.12.2015 14:07:02)
ořechy zavařené nebo zmrazené po sklizni jsou nejlepší varianta ořechů.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.