| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Čokoládový dort potažený marcipánem

 Celkem 13 názorů.
 Franty 


Téma: Čokoládový dort potažený marcipánem 

(3.12.2015 16:50:40)
Nemate nejaky dobry recept? Rada bych udelala dceri k narozeninam, ale nikdy jsem nepotahovala marcipanem, fondanem ci potahovaci hmotou? Vubec se v tom neorientuji, jaky je v tom rozdil, jak se s tim pracuje, poradite? Ci neni tady nekde uz tema k tomu? Dekuji
 Molly. 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(4.12.2015 7:40:01)
Marcipám prosvítá stejně, jako cukrová potahovka, když se oboje vyválí tenko. Potahovka je navíc, jako bonus, ještě i hnusná na chuť.
 Beruška+J02A07T10 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(4.12.2015 8:42:27)
marcipán neprosvítá a ano, není bílý a to proto, že pravý marcipán je z mandlí a ty mají barvu slonové kosti...

potahuju marcipánem pařížský dort, který je hodně tmavě hnědý a neprosvítá mi tedy fakt nic.. je potřeba to vyválet aspoň na 3-4 mmm, což ale začátečník stejně musí, protože tenčí plát by protrh
 Len 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(3.12.2015 17:20:09)
Cokoladovy nevim, ale anglicky tradicni vanocni (a svatebni) je takovy jakoby pernikovy, tmavy, se spoustou alkoholem nasaklym susenym ovocem a ten se potahuje marcipanem a nasledne jeste tou cukrovou potahovkou, marcipanu tak trikrat vyssi vrstva nez potahovky. Pak to neprosvita, je to bile. Pod marcipanem uz neni nic krome toho dortu, zadny krem. Stejne bych to udelala i s cokoladovym.
 cinnamon 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(3.12.2015 18:04:56)
Praktické vychytávky k potahování dortu zde (doporučuji mrknout i do diskusí pod články): http://kousekdortu.cz/potahovany-dort-krok-za-krokem/
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(3.12.2015 20:07:28)
Na webu craftsy.com je zadarmo videokurz potahování marcipánem i fondánem. I kdybys nerozuměla anglicky (mluví teda pomalu a pěkně), tak stačí na to koukat.

Tady.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(3.12.2015 20:51:16)
pokud chceš jen potahovat a nikdy jsi to nedělala, doporučuju koupit potahovku v marketu, je jedno jestli oetkar nebo kovandovi... je to jasně bílé, dobře se s tím pracuje... nevyválet úplně do tenka, aby se to netrhalo... a dort před potahováním doporučuju potřít krémem (pokud možno dohladka) a dobře vychladit, lépe se pak pracuje :-)
jinak mám dobrou zkušenost s pivním dortem a jako krém čokoládová ganache...
http://www.mamincinyrecepty.cz/ostatni-dorty/pivni-dort
 Molly. 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(4.12.2015 7:44:45)
Různé cukrové potahovky bývají pružnější, netrhají se tak moc, ale jsou, naprosto vždy, odporné na chuť. Marcipán pravý mandlový se dá koupit už hotový, falešný mléčný jde udělat doma, ale někdy se zoufale posere a třeba pouští mastnotu, drolí se...
Obecně na potažení jednoho dortu o průměru 20cm je potřeba MINIMÁLNĚ půl kila hmoty. Jak Oetker píše na 100gramovém balíčku, že z něho potáhneme obří dort, tak fakt ne.

Co se týče vnitřku, hlasuju pro sacher a čokoládovou ganache, recepty jsou na webu běžně k sehnání.
 Beruška+J02A07T10 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(4.12.2015 8:41:25)
na potažení dortu co píšeš bohatě stačí 300g vyválí se na tloušťku 3-4 mm, to je dostačující i pro začátečníka a ještě zbyde 500 g je fakt přehnaný to je tak na dort 30*30
 Molly. 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(4.12.2015 8:57:38)
Jenomže je potřeba těch 500 gramů vyválet, aby 300 gramů bylo na dortu. Nikdo nevyválí marcipán tak, aby neměl odřezky a koupit si 300 gramů a pak dolepovat boky je to nejhorší, co se může stát. Já na průměr 22 cm vyvaluju tak 6-700 gramů, aby mi zbylo i na lem, zbytek schovám na jiný dort nebo dobarvím na jinou barvu a použiju na ozdobu, záleží na typu dortu.
 Beruška+J02A07T10 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(4.12.2015 8:36:15)
ahojky,
už roky se zabývám pečení dortů, jen tedy jako koníček, ale peču i pro známé a kamarády a čokoládový nejvíc je oblíbený pařížák a normálně ho potahuju,
kdybys chtěla recept pošlu, ale spíš do mailu, je to soukromý recept po babičce, tak bych to nerada vystavovala úplně veřejně na netu.

vypadá trošku pracněji, je to jen zdání a ta chuť to opravdu vykompenzuje, kdo ho ode mě ochutnal, tak už jinej nechce.

je to i můj osobně nejoblíbenější, protože jsem čokoholik
 Beruška+J02A07T10 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(4.12.2015 8:40:27)
jinak co se týče potahovačky, na jednorázové potahování bych si vyrobila doma mléčnou potahovací chuťově je výborná, když se dá poměr 2:1 suš. mléko a cukr, není přeslazená a pracuje se s ní dobře a nebo varnou.. ta taky není marná

osobně kupuju už jen holandský marcipán, který stojí 200Kč Kg, aktuálně ho trochu zdražily, ale poštovné je k tomu ještě 60 Kč, já toho ale většinou objednávám kolem 5 kg, trvanlivost to má 9 měsíců, takže se mi to určitě vyplatí, bydlím na malém městě a kvalitní marcipán tu není kloudně k sehnání a když tak je velice drahý.. tento je vyráběný z pravých mandlí a můžou ho jíst například i celiaci

co se týče fondanu, tak jsem vyzkoušela celou řadu a chuťově mě teda nic nenadchlo.. jedinej další, kterej kupuji je flowers, to už je ale vyšší level.. ten si kupuji extra na květiny, protože rychle schne.. a tvrdne... ten mandlovej tak rychle nevytvrdne.. na potažení a figurky je ale výbornej

barvy jsou nejlepší od wiltona.. gelové.. pokud ale děláš jednorázově jeden dort.. tak pořizovací cena je cca 60 Kč za kelímek.. a pokud nemáš další využití, moc se ti to nevyplatí, tak další volbou jsou práškové barvy od kovandů ty stojí cca 6-7 kč sáček.. mají tuším 5 barev a jde z toho namíchat všechno... a dají se koupit i třeba v globusu nebo tescu... ty je potřeba pak naředit nejlépe nějaký čirým alkoholem jako je vodka nebo slivovice nebo bílý rum... a zapracovat do potahovací hmoty dokud nemá požadovaný odstín
 Anni&Annika 


Re: Cokoladovy dort potazeny marcipanem 

(4.12.2015 9:28:04)
zrovna potahuju jeden dost fondatem. Delam i marcipanem, ale ten fondat je jak modelina, dela se s nim podstatne lip. Tatze bych doporucila fondat. Jinak mam recepr na cokoladovy dort, ale napln je z mascarpone, slehackou a vajecnym likerem. To asi pro dite nebude. Ale ten potahuju marcipanem. Tam ta sladkost nevadi~:-D

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.