Tante Bante |
|
(2.12.2020 20:11:37) Zde se ví všechno. Takže moje rodina nově má sad, je veliký a starý, posledních 25 let úplně zanedbaný. Ale dřív hodně rodil, hlavně třešně a jablka. Je v něm dost starých, ale živých stromů se starými odrůdami ovoce. Chtěla bych sad obnovit a zachovat produkci třešní a jablek. Netrvám na eko-bio ani jiné ideologii. Ale nerozumím sadařství a taky je to fakt veliké, ani ve dvou s chlapem nemáme šanci tu práci udělat. Zažil jste to někdo? Jak se obnovuje sad? Jde nějak zachovat ty staré stromy a nebo aspoň odrůdy, které rodí? Naroubovat to? Byla jsem tam nedávno, je tam strašná jungle, některé stromy mrtvé, ale ty, které si z dětství pamatuji jako spíš menší stromy, jsou obrovské a pod nimi hodně spadaného ovoce, našla jsem i třešně na větvích, což mi přijde divné. Jsou na to firmy? Odborníci? Kolik to tak stojí?
|
takytakova |
|
(2.12.2020 20:21:01) Zkus se kouknout tady: https://www.potulnysadar.cz/ - dostala jsem tip od kolegy, když jsem řešila zahradu... Nakonec jsme nevyužili, takže přímou zkušenost nemám, ale na jeho webu najdeš některé odpovědi.
|
|
Lei |
|
(2.12.2020 20:30:16) Správně provedeným zmlazovacím řezem lze obnovit plodnost u starých "zanedbaných" stromů.
Určitě by věděl Ondra Dovala. Byla jsem na jeho semináři spojeném s praktickými ukázkami přímo ve starém vysokokmenném sadu a bylo to super, jen nelze čekat, že si člověk vše zapamatuje, pod jeho vedením je to oukej a pak přijdu pod strom sama a zase vejrám jak vejr :-D.
Každopádně, tady má přímo něco o obnově: https://ondrejdovala.wordpress.com/2019/01/06/problematika-obnovy-starych-sadu/.
Možná by takový sad mohl sloužit i jako prostor třeba pro praxi nebo absolventskou práci, záleží, kde se nachází (napadli mě například studenti z mělnické zahradnické školy)...je to teď poměrně trendy, což je fajn. U nás aleje z původních hrušní vysazuje Mendelova univerzita, byť jsme na opačné straně republiky, ve spolupráci s obcí v rámci záchrany genofondu starých odrůd hrušní.
|
Tante Bante |
|
(2.12.2020 22:23:45) Ty stránky jsou super, moc děkuju! Strašně se těším. Nikdy jsem nic většího neměla a teď mám sad, paráda! Děsná fůra stromů. Dědovy stromy. Je to na hranici rakovnického okresu, není tam žádná kdovíjaká půda a sucha víc než vody, ale ovoce tam prostě z nějakého důvodu je.
|
|
|
angrešt |
|
(2.12.2020 20:47:25) Dá se správně provedeným zmlazovacím řezem obnovit plodnost, byť to tedy trvá nejmíň dva roky potom, než zas narostou plodné větve.
Máme takový sad, veliký, půlhektarový, vysázel ho pradědeček uprostřed svých polností na takovém vršíčku, protože to bylo místo, které měl rád a rád tam svačil, tak se mu nelíbilo, že tam praží slunce, chtěl svačit ve stínu :) A vysázel stromy na svačení ve stínu pro své potomstvo:)
Tím pádem k sadu ani nevede cesta Te to fakt místo uprostřed ničeho.
Brácha s tátou ho z poměrně poškozeného stavu přivedli k silně plodícímu sadu, což znamená taky problém páč co s tolika ovocem :) To jen, abys domýšlela důsledky
|
Simeona+3 |
|
(2.12.2020 21:46:18) To musí být taky mazec, hodně plodící sad bez přístupové cesty.
My máme na zahradě tři ovocné stromy a mám co dělat, než to na jaře prořežu a uklidím. Letos broskvoň zarodila, odhadem 40kg, když člověk nemá koho podarovat, musí zavařit chcačky nechcačky.
|
angrešt |
|
(2.12.2020 21:56:22) Simeono, brácha jednou zorganizoval, že zajistil od výkupny ovoce, aby k sadu traktorem (ten tam jedinej spolehlivě projede) přivezli obří kontejner na 5 tun jablek (kvůli menšímu množství by se jim ten traktor nevyplatil). A pak tam naběhly naše dva skautské oddíly a dobrých 50 lidí celý den česalo jablka. A teda naplnili jsme to Ale tak nějak zhruba...je ta produkce ovoce, no
Ale je to fakt nádherné místo, s výhledem do kraje :)
|
K_at |
|
(2.12.2020 22:00:49) Angrešte, jenom jsem polkla na prázdno..... To bylo tak jako dost ovoce. Ehm.
|
angrešt |
|
(2.12.2020 22:05:23) Kat, tak to byl tehdy zrovna úrodnej rok Jiné roky zas tolik nebývá, tak maximálně polovina. Ale i tak dost, no :) Je tam i domluvené sklízení ovoce některými vzdálenějšími příbuznými a známými, aby to nepřicházelo vniveč.
Některé druhy (švestky, ořechy) prakticky všechny spotřebujeme v rámci širší rodiny. Ale těch jablek a třešní je teda opravdu dost:)
Sad patří babičce, brácha se o něj pečlivě stará a víceméně i organizuje sklizeň a případnou distribuci ovoce :) Ale jako jo, je toho...hodně
|
K_at |
|
(2.12.2020 22:07:21) Angrešte, to je dřina. Ale zní to krásně. Zní to jako "staré dobré časy".
|
angrešt |
|
(2.12.2020 22:12:03) Kat, on to brácha dělá rád, je mu to i profesně blízké :) A je to prostě...stará rodinná půda, no. V téhle oblasti "sedí" náš rod už od 13. stol. (jen panství se mu zmenšovalo a zmenšovalo a zmenšovalo...) a tak tam k tomu máme všichni vztah, je to krásné místo a jsme tam zakořenění.
No ale...práce s tím je jak na kostele, to zas jo :)
Taky jsme tam s bráchou před lety využili prostoru a zasázeli jsme si tam jedlové semenáčky a napěstováváme si tam vánoční stromky. Bohužel nám je dost zvěř ožrala.
|
Simeona a 3 |
|
(3.12.2020 9:00:37) Angrešte, to je krása
|
|
|
|
|
|
|
Salamajka |
|
(4.12.2020 14:21:36) Proč zavařovat. Vypálit víš jak je broskovica výborná? A ne s legendární broskvovou z které bylo zle to fakt nemá nic společného.
|
|
|
Tante Bante |
|
(2.12.2020 22:17:23) Problém, co s ovocem, to je problém, který chci mít . Začala bych s ním kšeftovat. Když by kšeftovat nešlo, tak třeba by jabka šla darovat domovu seniorů, i když si umím představit, že dneska nejde ani to. Pamatuju si z dětství, jak děda, táta a strejdové prodávali švestky v Mostě. Děda to uměl, nějak věděl, jak se to dělá. Já bych si věřila, že když už jsem jednou vydupala ze země výdělečný jazz, prodám jablka taky. I kdybych si měla zřídit palírnu . Cokoliv, abych nemusela zůstat v prezenční škole.
|
angrešt |
|
(2.12.2020 22:24:43) Tante, rozhodopádně je lepší ovoce mít než nemít A pak řešíš, co s ním... však nemít (mnoho) ovoce, tak bych byla nikdy nepsala kuchařku o zavařování I tak se dá sad zpeněžit. Ale teda doufám, že vy tam přístupovou cestu máte...to totiž ono peněžení fakt dost komplikuje
|
Tante Bante |
|
(2.12.2020 22:36:24) Jj, právě že máme. Dokonce dvě, horní a dolní a obě jsou obecní, i když ani jedna není úplně fit. Dřív byly. Jezdilo se tam normálně volhou x-krát za den, jak se česalo.
|
|
|
daba+holčička |
|
(3.12.2020 10:12:26) on je problém že vysokokmeny se blbě češou, na produkci se pěstuju takový malý chcípáčky aby s tím nebyl problém. Ale krásný jsou, to jo. Taky budu mít na zahradě velkou třešeň, snad to nebude na plošinu :)
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(5.12.2020 21:10:46) jejda taky bych brala takový problém
|
|
|
|
Mediana |
|
(2.12.2020 22:05:09) Nehodí se to spíš jako filmová lokace? Střelila bych to do Holywoodu...
|
Tante Bante |
|
(2.12.2020 22:30:20) Ani houba . Pochybuju, že by to chtěl Hollywood, ale i kdyby, tak bych to neprodala. Děda v tom sadě umřel a pro sebe si to plánuju stejně, pokud mi nevyjde plán A zemřít při výkonu profese na pódiu . Překvapilo mě, jak se to veliké, nějak mi z dětství uvázlo, že je to mnohem menší (obvykle je to naopak). Děda to VE VOLNÉM ČASE sekal kosou. Chodil se tam rekreovat "po práci".
|
Girili |
|
(3.12.2020 11:08:32) Jak je to velké, vidíš teď proto, že vidíš i tu práci za tím, kterou jsi jako dítě neviděla.
|
|
Filip Tesař |
|
(3.12.2020 16:59:57) Jabka nikdo moc nechce. Třešně se daj v sezóně prodat líp - u silnice apod. Můžeš tam zvát lidi na samosběr (spíš na třešně, na jabka se většina vykašle i zadarmo, kolem nás jsou sady, kam takhle lidi zvou nebo zvali a prd). Domluvit se ještě s někým (kvůli litrům) a česat do palírny... Nebo z jablek dělat mošty, ale nepočítej, že toho moc prodáš. Spíš pro sebe.
|
Rodinová |
|
(3.12.2020 17:02:33) Jabka ze nikdo moc nechce? Bydlim nad velkejma sadama nad Ceskym Brodem s dlouholetou tradici, maji tam "podnikovou prodejnu" a kdykoliv tam prijdu, jsou tam lidi a kupujou, ceny uprimne zas tak lidove nejsou ... Stejna situace v mensim sadarstvi u Prahy, kde taky kupuju.
|
daba+holčička |
|
(3.12.2020 18:14:46) rodinová, jenže to jsou kvalitní jablka, vydrží. Nestříkaná jablka ze zahrádky jsou všechny červavý a musí se hned zpracovat. A jsou prťavý, tak se zpracovávají nesnadno, zadarmo odbrý, ale ne velký množství.
Brávala jsem z profi sadu, dokonce stříkaný an nebyly, ale nějak to řešili a vydržely na balkoně do mrazu.
|
daba+holčička |
|
(3.12.2020 18:15:40) A ten vysokokmen asi ani nepostříkáš, leda dronem :)
|
Tante Bante |
|
(3.12.2020 18:29:40)
Mně to neva. Třeba to nakonec postříkám dronem a nebo to nepostříkám a ani celé neočešu a opadá to. Ve vesnici je ekofarma, třeba se s nima dohodnu, že tam pustí prasata. V mládí jsem na takové farmě byla v Dánsku. Velký sad, v něm žila prasata. Fungovalo to dobře, jediné, co tam nešlo, bylo rekreovat se v tom sadu, protože prasata vyloženě nesnášela, když jim tam někdo lezl.
|
daba+holčička |
|
(3.12.2020 18:34:23) jo, jablíčka by si daly i kozy nebo koně :)
zpracovaná jsou dobrá všechna, ale je to dřina, mívali jsme malou hrušku, obrok byl metrák hrušek. Na jídlo moc nebyly, zpracovat se musely rychle. Celá rodina několik dní nad hruškama a hrušový kompot si už nikdy nekoupím :)
|
|
|
sylvaina |
|
(3.12.2020 18:37:54) Ale postříkáš, jen to chce motorový postřikovač. Vytváří to takovou rozlehlou mlhu. Sousedka je profesionální zahradnice a má za domem poměrně rozsáhlý sad a má postříkáno vždycky za chvilku. Jinak existuje nějaká parta lidí, která zachraňuje staré odrůdy. Tak tu by sad určitě zajímal. A navíc existuje i celkem dost lidí, kteří preferují ta ošklivá nestříkaná jablka i za cenu, že by si je museli natrhat sami 🙂. My tady kolem obce máme ovocné aleje a zuřivě na obecní vysazujeme ovocňáky a furt nám to sem jezdí česat přespolní... Mmch staré odrůdy jablek jsou výborné na cider.
|
|
|
Tante Bante |
|
(3.12.2020 18:25:30) Kdysi jsem slyšela něco o tom, jak a čím se stříkají ovocné stromy. Čím si nepamatuju, ale ten pán tvrdil, že se to stříká brzy na jaře, pak už nic. Pamatuju si, že něco takového děda dělal. Zimní jablka, parmény a malináče a ještě nějaká další, byla ve sklepě, nebyla ani malá ani červivá a vydržela min. do března. Třeba ty parmény nebyly moc dobré na jedení jen tak, ale tepelně zpracované byly super. Pak byly odrůdy, které se musely sníst hned. Mošt děda nedělal, ale babička hodně zavařovala taková skoro povidla. V zimě se tím nadívalo pečivo. Moje děti jedí zavařené pyré ve velkém. Matka letos zavařila jeřabiny s jablky do kompotu. Už je to snědené, bylo to fakt dobré. Jam by nejspíš byl taky super.
|
|
Rodinová |
|
(3.12.2020 20:16:41) Ano, mluvim o profi jablkach, byt je to mistni sad, a urcite jsou strikana, jezdim kolem. Ale hlavne tam maji profi sklad, obrovsky novy haly a jablka ve vynikajici kvalite prodavaji jeste v dubnu. Pak jezdim do mensiho jablickarstvi a tam jsou jablka autentictejsi, vic mi pripominaji ty z detstvi a obcas se tu a tam jedno zkazi.
Mam i pomerne dost jablek ze zahrady, ty jime, co to jde, dalsi mam ve sklepe, tam je chodim probirat a soucasne delam krizaly.
Jsem milovnik jablek
|
|
|
Tante Bante |
|
(3.12.2020 18:15:33) V tom mém sadě by asi samosběr moc nešel, asi je to na to moc odlehlé, parkování by byl problém, prodej u silnice asi taky ne, není tam žádný tah někam, je to asi osm kilometrů před místem, kde končí silnice před silážní jámou. Ale Praha zase tak daleko není. U nás máme farmářský trh, kde neuvěřitelně draho prodávají lidi nejrůznější ptákoviny typu divné nechutné koláče neobsahující mouku a cukr, mléko neobsahující mléko a atd. Je tam i zelenina, mají hezkou zeleninu, čerstvou, dost draho, ale stejně tam nakupuju. Jsou tam minimálně osm let. Z toho bych hádala, že ať už je nájem jakýkoliv, rentuje se jim to. Pro mě nakonec není primární na tom něco vydělat. Budu se divit, když neudám přebytky zadarmo, ale spíš si zkusím nějak poradit. Třeba eshop s jabkama :-D.
|
Rodinová |
|
(3.12.2020 20:18:53) Tante, prodas je, ciste jen proto, ze lidi jsou liny sklizet jablka na svych zahradach. je to jen otazka poptavky a ceny,
Chodim tak spis zoufale behat a kdyz vidim v zahradach ty uzasny nesklizeny jablka, krvaci mi srdce. Zvazovala jsem dokonce zvracenej byznys, budu nabizet, ze lidem jablka otrham a jeste jim neco zaplatim
|
|
|
|
Tante Bante |
|
(3.12.2020 18:07:03) To je zvláštní věc. Kilo jablek stojí čtyřicet a víc Kč. U nás. Chápu to v tom smyslu, že třeba já se bez nich obejdu, stejně nejsou dobrá. Ale třeba babičce to moc vysvětlit nejde. Chce svá jablíčka, kompot, štrůdle a další pochutiny. Kupodivu i děti chtějí ke svačině jablka, hrušky nechtějí. Představovala jsem si, že možná podobně na tom mohou být i staříčkové v DS, třeba by jim dobré jablko ze stromu, co voní a neotékají po něm sliznice, přišlo k chuti. Ale nedivila bych se už ničemu. Leda tomu, že by nešla prodat kořalka. Potravinová banka si teď stěžovala, že jim nikdo nic nedává. Ale třeba jablka zrovna nechtějí. Stejně, pokud by stromy prošly tím zmlazovacím řezem, tak pokud jsem to dobře pochopila, problémy s úrodou by nastaly nejdříve za dva roky. Když tak to zkusím prodat v Berlíně. Už pro ten hec . Zatím jsem tam prodala dobře všechno, co tady nikdo nechtěl .
|
Filip Tesař |
|
(4.12.2020 11:05:23) S jabkama je pořád potíž, že většinová poptávka je furt zvyklá na ty ze supermarketu.
Lidi si kupujou i místní, menší, lepší, jiný odrůdy než ty co pořád točej v Kauflandu a spol., ale i zelináři bejvaj opatrný, můžou vzít zkusmo, když nepudou na odbyt, víckrát nevezmou, totéž když jim tam někdo najde červíka apod. Chránej svoji kůži.
Možnej odbyt je do bedýnek, ale to musí zase většinou bejt s málo chemie. Nemusí to bejt přímo bio podle předpisů, bez postřiků atd., ale počítej, že si důkladně proklepnou, jak to děláš. Maj zase svoji klientelu, která chce svoje.
Zkoušej, ptej se, nabízej, ale vsadím se, že to dá prácičku, než najdeš odbyt.
Třešně jsou jiný, lidi to maj spojený s létem, dělaj knedlíky, koláče, bublaniny, zavařeniny. S jabkama je to trochu jiný, zkusil bych ty mošty. Vymačkaj, přecedit, sterilizovat. Nabízet nejlíp přes internet, akorát bacha na hygienický předpisy, u nás jsou nesmyslně přísný a kontroly děsně formalistický.
|
Tante Bante |
|
(4.12.2020 13:49:07) Já mám většinu třešní. Jabloně mi spíš leží na srdci. Bedýnky neeee.. to fakt radši ty prasátka (naložit na valník a odvézt do nedaleké výkrmny), tenhle byznys mi je strašně nesympatický. Já to prostě zkusím, když nebude možné ovoce nějak rozumně prodat nebo darovat, tak holt nebude. Můj táta je přesvědčený, že místní obyvatelé veškerou úrodu ukradnou, tak to bych pak měla úplně po starosti .
|
Filip Tesař |
|
(5.12.2020 12:18:42) Tante, je to mimo lajnu, ale proč ti jsou bedýnky nesympatický?
Mám dva důvody, proč se ptát: zaprvé bedýnky berem a seznámili jsme se s provozovateli, takže vidím trochu i do zákulisí a nic nesympatickýho tam nevidím. Shodou okolností, protože se vyznám v Chorvatsku, jsem je nedávno zkontaktovával s producenty v Chorvatsku (mají tam delší sezónu, sběr trvá celej listopad, někdy i přes prosinec, pěstujou tam ovoce, který u nás není nebo minimálně, třeba mandarinky). Bedýnky dávaj dohromady drobný pěstitele, který pěstujou kvalitní ovoce a zeleninu (ne nutně bio), ale u řetězců si nemaj šanci škrtnout, navíc je řetězce válcujou dumpingem. Přístup řetězců je i jedním z důvodů, proč se jabka ze sadu těžko někde upíchnou. Momentálně berem bedýnky ze školního statku, cena směšná, kvalita skvělá, na to, aby tam denně někdo stál a prodával, statek nemá, navíc prodávaj jen čerstvou sezónní produkci, což by spoustu lidí odradilo, kdyby nedělali bedýnky, tak s tím co? Vyhazovat na kompost a ten prodávat?
Druhej důvod je, že momentálně vidím silně omezenou možnost nakoupit si kvalitní ovoce a zeleninu způsobem, kterej je jinde běžnej a já ho mám rád, to jest na tržnici. Farmářský trhy to někde nabízej, ale nepoženu se tam přes půl republiky. Většina farmářskejch trhů se zvrhla do prodeje zpracovanejch výrobků, oukej, sem tam si něco koupím a nakonec vím, že i tyhle maloproducenti se v hypersuper nechytaj. Ale aby to bylo tak, že v určitej den v tejdnu (ve velkoměstě denně) se na tržnici nabízí čerstvá produkce z okolí, ovoce, zelenina (a taky vajíčka, máslo, sejry, masný výrobky a tak, o tom ani nemluvím), to u nás není. Tak jak bez bedýnek? Není za tím žádná ideologie, neříkám, že bych v Kaufu nic nekoupil, ale když můžu koupit něco o trochu, ne o moc, dráž, a přitom to má chuť, vůni a vydrží ve špajzu měsíc, zatímco z řetězce je to obvykle instantní rychlokvaška z holandskejch nebo španělskejch velkoskleníků, bez chuti a zápachu, napíchaná kdečím, aby vydržela přesně tejden, volba je jasná. Vaříme hodně ze zeleniny, protože dodává jídlu vůni a chuť. Jíme ovoce nejen proto, že je zdravý, ale protože nám chutná.
|
Tante Bante |
|
(5.12.2020 19:28:18) Máš asi pravdu, můj odpor je spíš předsudečný. Vím o tom málo. Nevadí mi to nějak principiálně, přijde mi to možné jako cokoliv. Nesympatické mi jsou vlastně jen okrajové věci. Tady, kde bydlím, je místo, kde se ty bedýnky prodávají. Je to statek, ale nic se tam nepěstuje, je to takové nějaké ezo-bio centrum, prodávají tam ezoterické pomůcky, homeopatické kapky atd., nemám proti tomu nic, ale není mi to blízké. Ty bedýnky jsou pěkně drahé. Dneska bych už na to snad i měla, když jsem měla mimina, kterým jsem chtěla dělat papáníčka, tak ani náhodou. Nakupují tam lidé, kteří jezdí obrovským drahým autem a ty prázdné bedýnky staví ve vchodu pod schránky. Je to takové ladění.. divné. Já na to nejsem, ale nevadí mi to jako takové. Mně by se chtělo, když už něco prodávat, tak dobré obyčejné věci levně. Nic fancy.
|
Tante Bante |
|
(5.12.2020 19:35:33) Vlastně ještě jedna věc, nesouvisí s tím vůbec věcně a asi je to jádro mého iracionálního postoje. Jako muzikantka jsem si vydělávala živobytí hraním lidem, kteří mají hodně peněz. Je to realita. Umělcův chlebodárce je snob (lidé kupující si lístky v klubech to nejsou, jenže ti tě neuživí, živí hraní na rautech, pařbách, drahých svatbách, firemních večírcích apod.) Musíš to přijmout, když to chceš dělat a neofrňovat se. Je to zákazník, pro kterého pracuješ, když ho obsloužíš dobře, dá ti třeba zase příště práci. Nebo si můžeš fidlat ve sklepě pro sebe. Ale je to tak maximum v kombinaci s prací ve škole, co zvládnu. Je to zjevně blbost a asi to nejde ani nějak moc vysvětlit, ale prostě mi nevadí snobům hrát, ale nechtělo by se mi jim prodávat jablka z dědových stromů.
|
Filip Tesař |
|
(6.12.2020 11:09:56) Tak tohle shodou okolností úplně chápu, Tante, protože ty bedýnky, který jsme brávali, založili dva lidi ze severních Čech, když to zakládali, přišli to nabídnout do místní školky, už je to pár let, tehdy tyhle věci začínaly, ale dostupný byly v Praze a v Brně a jejich okolí. Mezi odběratele se přihlásilo dobře pětadvacet rodin včetně nás, nakonec jsme z toho řetězce zbyli my jediný. Organizátor měl trasu odběratelů a jednou za tejden až dva ji objížděl s dodávkou a bedýnky předával, k nám to měl docela zajížďku, protože jsme na okrese byli jediný. Nicméně nám to bylo sympatický hned zezačátku jsme se s nima seznámili. Berou od menších pěstitelů z Litoměřicka a Českolipska - Polabí a Poohří = "zlatý prut země České, ale většina těch lidí musí produkci v podstatě uplacírovat u silnice, nebo přes bedýnky. No proč to takhle zeširoka píšu: většina těch, co se zezačátku přihlásili, byli mladý podnikatelský manželky, který byly doma a ráno na devátou přivezly SUV-éčkem děcko do školky. Moc snobský ani nebyly, i když tam před školkou klapaly jehlama a měly módní ohozy, ale nemyslím, že se nějak povyšovaly, aspoň nijak zvlášť, spíš v nich byla taková ta zážitkovost, jestli víš, co myslím: "tak teď jsme zkusili bedýnky, a teď zas zkusíme..." - kdoví co, možná organický víno nebo tak něco. Já na ezo-bio jako životní náplň moc nejsem, i když procházku pod měsícem mám taky za esoterickej zážitek. Povím ti, v čem vnímám rozdíl. Někdo si snaží držet to svoje a přibrat k tomu zadarmo ještě něco, co se mu zrovna zalíbí. Jenže tak to nechodí. Vždycky je něco za něco. Abys do sebe přijala něco novýho, musíš se něčeho v sobě zase vzdát. Nejde zůstat stejnej, hovět si v navyklým pohodlíčku a k tomu si přikoupit kurs esoterickýho nevím čeho, a myslet si, "jó, teď jsem se posunul na vyšší úroveň." To je ten problém, myslet si, že si můžu něco zadarmo vzít a nic za to nedat (a za peníze, který mi převejvaj, je to zadarmo, v tom případě jsou to kousky papírků a kovů nebo jedničky a nuly). Jenže je to zdánlivě tak snadný a stejně snadný je si myslet, že si zajedu na víkendovej šamanskej kurs a jsem teď něco víc než ty, nebo že odebírám ezo bedýnky a jsem tudíž lepší. Houbeles, pokud za tu bedýnku nedokážu zaplatit ani tím, že si navyknu vařit z toho, co sezóna dá, místo toho ji po měsíci půlku netknutou vyhodím nebo z toho vycouvám a jdu místo toho do nějakýho dalšího posunu na vyšší level.
Ještě k tomu bio-pěstění. Podle mýho to smysl má, ale má to i svý háčky. Častokrát jsem slyšel, jaká je to lež jako věž a lidi podváděj, i s konkrétníma příkladama, ale častěji to byl pověstnej kamarádův soused. Mám za to, že negativní příklady jsou pro lidi přitažlivější, jednak u nás převažuje stěžovací kultura (lidi se sblížej na signál "Všechno je na prd." - "Viď, já si to taky myslím!"), jednak je to něco generačně novýho, cizího, pořád celkem vzácnýho a je to prostě bílá vrána, hoď po ní kamenem, devět z deseti se přidá. Spousta lidi na druhou stranu hospodaří bio i bez certifikátů, ono je třeba problém, když máš ne-bio hospodařící bezprostřední sousedy, všechno padá i na tvou hlavu. A v Holandsku jsou zas třeba obří bio-farmy, hydroponický obrskleníky, kde se nepoužívá chemie, místo ní je armáda barevnejch, rajčatům se tam ve dne v v noci svítí, aby vyrostly co nejrychlejc, a vedle lány bio-mrkve, co se neošetřuje chemickejma směsema, ale zalejvá tuším síranem měďnatým, kterej je formálně v pohodě. Ti naši bedýnkáři to berou rozumně, s cílem nabídnou za rozumnou cenu kvalitní výpěstky a současně pomoct drobnejm pěstitelům, kterým jde o totéž, vzepřít se zdejším velkofarmám. Na bio certifikátech netrvaj, ale s každým pěstitelem se nejdřív důkladně seznáměj a jednou za čas se tam zajednou podívat. Ovšem například do Chorvatska nebo do Itálie (pro středomořský plody nebo pro to, co u nás už mrazy nedovolej) si jen tak nezajedeš, takže tam vyžadujou certifikát, což je pro ně určitá záruka, kterou hlídá někdo v místě.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Janinka a dvě princezny |
|
(3.12.2020 9:45:46) tohle je sen mého muže, mít sad... kosou neumí, neostříhá ani naše 3 ovocňáčky na zahradě a celkově ho zahrada dost nebaví, ale hlavní důvod je, že by tam moooc rád prdnul svoje včely a ještě by jim sázel extra stromy, aby měly co papat
|
|
-Velšice- |
|
(3.12.2020 11:54:15) Mame stary sad, nyni ho obnovujeme sestnactym rokem. Jde vsechno
|
|
-Velšice- |
|
(3.12.2020 12:59:57) Tante, zkus oslovit spis nez zahradniky vyslovene arboristy, kteří to se stromy umi. Po prvnim prorezu nebudou mozna moc plodit, ale dalsi sezonu se plodnost navrati. Cena se rika tezko. Zalezi na oblasti a na firme. Arborista je drazsi nez zahradnicka firma, tam jsou ale zase malokdy odbornici na stromy,casto tam ani nedelaji zahradnici. Jablone se daji snadno nastudovat a zvladli byste i sami. Ostatni stromy uz jsou tezsi. Odkud jsi?
|
|
Koníček mořský |
|
(3.12.2020 14:45:16) Já ti Tante moc děkuji a zároveň prosím, abys ten starý sad obnovila. Staré sady se starými odrůdami jsou velmi cenné a prospěšné pro krajinu. Bude to stát nemalé úsilí a práci. Většina lidí to vyřeší jednoduše a ty staré a ošklivé stromy pokácí. Nezvratně a nevratně. Jsou nadšenci, kteří staré sady obnovují a pečují o ně. Různí jednotlivci i neziskovky, krajinotvůrci a ekologové. Nevím teď konkrétně na koho se obrátit, ale zkus najít nějaké občanské sdružení, třeba přes odbor životního prostředí, mrkni na pořady Nedej se, Náš venkov, Polopatě, časopis Zahrádkář, Zahrada.cz - dej dotaz. Určitě je spousta lidí, kteří to umí a dokáží. Jsou i webovky, které evidují ovocné stromy a sady po celé republice. V Praze nadšenci obnovili starý třešňový sad a pořádají tam třešňobraní. Četla jsem o výrobně Cideru (Utopia.cz), kde shání staré jablečné sady ke sklizni. Takže určitě to jde a je to velmi záslužné. Díky ti za to předem
|
byvala radka |
|
(4.12.2020 9:29:11) U Broumova taky nějaký spolek, co zachraňuje staré odrůdy mají tam i nějakou informační stezku
|
|
|
Jojona |
|
(3.12.2020 20:10:05) http://www.stareodrudy.org/ - treba by bral rouby. Obratila bych se na nej, aby ti poradil, kdo ti pomuze urcit odrudy a jestli by nechteli material na mnozeni, pokud mas nejakou vzacnost. Mame sad, velky sad. Chtela jsem sad. Uz chci jen 2-3 stromy a trochu zit mezi sbiranim toho a cesanim toho a strihanim toho a zpracovavavnim toho Mame rodinne hadky, aby uz muz nic nesazel a kdyz nejaky strom zdechne, tak aby se uz nenahrazoval... Dcera mi vycita, ze to ja jsem ho naucila, aby rad sazel stromy a pecoval o ne a ted se nechce zase prevychovat zpet na mestskeho kluka s blizici se 60... Je blbe, ze ted poslednich par let ma snad vsechno stridaou plodnost - jeden rok by jsi sla ovoce i krast k sousedum, jakou mas na nej chut a nemas ani tuk a dalsi rok, kdy je toho tak straslive moc, ze jakakoliv radost te velmi rychle prejde pri odpeckovavani, mrazeni, suseni, vareni, zavarovani, trhani a rozdavani
|
|
Hanka 75 |
|
(4.12.2020 16:11:13) Existuje organizace (tuším, že státní) o péči o záchranu starých odrůd, jestli tam máte opravdu nějaké staré, tak bys mohla i pomoci nějaké staré a ted již nerostoucí zachránit nebo tam třeba něco nového starého objevíte Nevím, jak se ta organizace jmenuje, ale když budeš chvíli hledat na internetu tak najdeš. Někdy znají odrůdy, ale neznají už strom, někdy se ptají, zda lidé nevědí, co je to za odrůdu (starý strom v krajině..) No a pak by mohla mít i nějaká komerční organizace zájem o vaše staré odrůdy..
|
|
|