| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Hebrejština, judaismus

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 260] Názory 261270 z 1470  [Dalších 1200 >>]
Cipora 96758
19.4.2010 9:20:08
Slibila jsem, ze napisu neco o Dnu Nezavislosti
hebr. Yom Ha Acma"ut, ktery symbolizuje zalozeni Statu Izrael 14. kvetna 1948 / 5. iyaru 5708, coz je presne zitra /.
Izrael tedy slavi 62. narozeniny. MAZAL TOV! ~x~

Ha Tikva / "Nadeje" / je izraelska hymna, ktera je zhudebnenou basni Naftali Herz Imbera, ktereho inspirovala udalost zalozeni Petach Tikvy / mesta ve stredu Izraele / v roce 1878 / a nasledny navrat izraelskeho lidu do Erec Jisrael.

HA TIKVA:

"Nase nadeje se neztratila, nadeje dvou tisic let, byt svobodnym narodem ve svobodne zemi, zemi Cionu a Jeruzalema"

Cely text i s prekladem do anglictiny zde

Kontrolni otazka: co vam melodie pripomina? :-)
*Aida* 5732
18.4.2010 22:53:42
stepanko,
jako ze ty same otazky se resi taky. Jinak treba v letadle se modlime v sede a smerem, kam sedime. Je lepsi se modlit, i kdyz nemuzeme zarucit smer, nez modlitbu propasnout. Kazda modlitba ma jen urcity casovy limit, ve kterem se musi vykonat. To by me zajimalo, jak je to v judaismu. Minule jsem v Science Museum videla skupinu zidovskych zen, jak se modlily. Modlily se i stejnym smerem, jako my (nahoda?) a byla to celkem sranda. Pro prihlizejici tedy urcite. Myslim tim zidovky a muslimky modlici se vedle sebe.~;)
*Aida* 5732
18.4.2010 22:48:23
Jeste uplne mimo vlakno. Ja jsem na tom Golders Greenu bydlela docela dlouho, pres rok. Za tu dobu jsem byla au-pairka ve dvou zidovskych rodinach. Ta prvni byla ortodoxni a musim rict, ze to byli hodne zli lide a byla jsem tam fakt sluzka. Mluvim o jedne konkretni rodine, poznala jsem jich vice a tohle byla rodina opravdu divna. Ale jak psala Elleez, ze si o sabbathu nesmi nezidum o nic rikat, tak to oni nemeli problem mi vlezt do pokoje a v 1.30 rano se mnou trepat, at jim jdu vypnout grill. Jinak "zvedni telefon", "zapni plyn" atd bylo bezne. A v tomhle nebyli vyjimka. Tam kdyz jsem vylezla v sobotu kolem poledne ven, tak na kazdem druhem rohu cihaly deti na nejakeho nezida, aby jim sel domu zapnout/vypnout varic (nejcasteji)~t~. Psal se tedy rok 1995 a takove ty ohrivaci zarizeni asi nemel kazdy.
A nejzvlastnejsi historku z te rodiny mam vlastne od sousedu. Boucha takhle v sobotu nekdo na dvere. V baraku nikdo, jenom ja. (Pro dokresleni situace jsem neumela moc anglicky). Za dverma sousedka, vykrikuje, ze ji nutne musim zavolat doktora, ze jeji dvoumesicni mimi ma vysoke horecky a dalsi jsem nepochopila. Autem jet nemuze, autobusem taky ne (by musela platit) a telefonovat taky nejde. Tak jsem ji lamane vysvetlila, ze absolutne nechapu, co jejimu diteti je a ze moje anglictina je nedostacujici na nejake konverzace s doktorem. Skoncilo to tak, ze jsem vytocila cislo a drzela ji sluchatko u ucha~l~.
Samozrejme verze Elleez je logicka, prece by nenechala svoje dite v takovem stavu. Asi behala po vsech sousedech a shanela nejakou au-pairku (bylo nas v ulici hodne), pak by doufam neco podnikla sama.
V te rodine jsem byla sest tydnu a pak v jine spokojene asi dalsi rok. Mliko a maso, patecni vecere a cely sabbath (v druhe rodine jsem tedy mela volno, akorat na tu veceri jsem chodila v patek~;)).
Ráchel, 3 děti 76748
18.4.2010 22:41:16
já tomu rozumím zase tak, že člověk odráží to, jaký Bůh je. První člověk byl dokonalý ve smyslu dokonalého Božího stvoření. S hříchem byla ovšem tato dokonalost porušena.
štěpánka
  • 
18.4.2010 22:34:18
Aido,
familiérní? Mě by to zajímalo doopravdy, ne abych s někým žertovala..~;)
*Aida* 5732
18.4.2010 22:33:48
Jano,
~t~~6~, ja to ani necitila. Tak jsi me potesila.
*Aida* 5732
18.4.2010 22:32:41
Stvoreni k Bozimu obrazu chapu tak, ze si nas Buh stvoril tak, jak chtel, abychom byli. Ne jako jeho obraz~d~. My rozhodne nejsme dokonali, narozdil od Nej, takze se to snad ani tak chapat neda. To me nikdy ani nenapadlo.
*Aida* 5732
18.4.2010 22:30:33
stepanko,
treba namatkou Abraham (nmbz) postavil prvni svatyni, na modleni se. Aby se lide nemodlili k ruznym soskam a buzkum atd. Ta svatyne je Kaaba v Mece. Zide i muslimove praktikuji podle Abrahama (nmbz) muzskou obrizku. Muslimove muzou jist Kosher maso. A spousta dalsich zajimavych veci.
Jinak jeste k tomu sabbathu a casum. My se treba modlime petkrat denne a casy modliteb se taky denne posunuji. Zapad slunce je velice dulezity. Je to cas jedne z modliteb a take cas preruseni pustu, pokud se clovek posti. Takze takove ty otazky, jak se to dela za polarnim kruhem, jsou velice familiarni~;). Vychod slunce je take cas na modlitbu (tedy tim vychodem ten cas konci) a je to zaroven i zacatek pustu pro ten den.
Ráchel, 3 děti 76748
18.4.2010 22:26:43
no, však říkám, že se to takhle stručně písemně dost blbě vysvětluje. Ale prostě to skutečně není tak, že bych věrila ve tři bohy či něco podobného
Jana Z. 4110
18.4.2010 22:24:20
~t~ Aaaaano, tez mam na konte jeden velky chodnikovy truhlik a jednu popelnici~k~
[<<Předchozích 260] Názory 261270 z 1470  [Dalších 1200 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.