Přidat odpověď
Mám dvě holčičky. Jedné jsou dva roky a čtyři měsíce a druhá je novorozená, jen pár týdnů stará. Předtím, než se narodila, jsem si pročetla knížky o sourozencích a sourozenecké rivalitě, ale nějak moc mi to nepomohlo, jak teď zjišťuji.Nějak jsem v nich nenašla doporučení, co dělat, když přinesu novorozené miminko z porodnice, jak zmírnit rivalitu, žárlivost. Třeba v knize od Jiriny Prekopové se rozebírají na 95 procentech křivdy na prvorozených a nějakých rad jsem se dočkala v poslední kapitole na pár stranách.
Moje starší dcera je od narození druhé dcerky plačtivá, pořád "chce tulit mámou" i když se s ní zrovna mazlí táta, nebo ji uspává.Jakoby měla strach, že mě ztrácí. Samozřejmě je ukňouraná a má takové ty hloupé nápady, co mají na ni upoutat pozornost...třeba někam šplhá když kojím a potom volá o pomoc a podobně. Když manipuluji s miminkem a třeba ho umývám, tak se mi plete pod nohy, pod ruce, rozlívá vodu, malé strká prsty do očí, dává jí různé věci na hlavu, je hrozně rychlá...No a mně často utečou nervy a zařvu.Je mi to líto, protože ze spousty věcí ještě nemá rozum a potřebovala by spíš vysvětlovat, vzít, sundat, přemístit, než na ni křičet..Jenže ruce mám jen dvě a s řvoucím novorozencem na rukách to jde někdy dost špatně.Jak jste to řešili vy? Je mi jí líto.
Předchozí