... jak to líčíš, zní to jako bys byla pěkně rozmazlená a nevážila si toho, co máš - promiň
§
Mně přijde úplně normální, že "dítě" na studiích už není dítě, ale mladý dospělý, který hledá svoji vlastní cestu a kontakt s rodiči se stává méně častým /intenzivním (už jen proto, že studující "dítě" bydlí ve městě, kde studuje). A "kašlat na někoho" - tak bych rozhodně nenazvala to co popisuješ -tedy když máma občas přijede, když při příjezdu svého dítěte má radost a něco dobrého mu upeče/uvaří - a hlavně, když to VŠ studium tomu "dítěti" (ve Vašem případě dokonce dvěma) vůbec umožní! Nepíšeš že bys pracovala, takže studium zřejmě zcela financovali rodiče/máma - a tomu říkáš, že se na Tebe vykašlala?!?
Pokud pracuje a zároveň má malé dítě, tak je snad logické, že nemůže každou chvíli přijet. To je pak na druhé straně - studentovi, podle mě, který si to spíš může zařídit (časově).
Já jsem také během studií mnohem častěji jezdila domů, nebž aby naši přijeli. Přišlo mi to úplně normálně a ostatní studenti to měli podobně. A hlavně jsem věhem studií ani tak moc po rodičích neprahla, což taky myslím že je normální. Člověk bydlí poprvé někde jinde, sám, na koleji nebo třeba se spolubydlícími, začíná úplně nový život - vysoká škola, ala také noví přátelé, kulturní akce, celkově nové prostředí. To rodiče a většinou ustoupí trochu do pozadí. Takže jak to popisuješ, přijde mi to fakt normální - že si člověk s rodiči občas nebo i pravidelně zavolá, a když se to oběma stranám hodí, tak na víkend zajede domů. Nebo občas rpdiče přijedou výjimečně na návštěvu.
Pokud si Tvoje mamka "pořídíla další dítě", tak asi byla ještě dost mladá, když měla Tebe a bráchu - třeba má pocit že o něco přišla, chtěla si užít miminko resp. malé dítě v jiné, přiznivější době... Zaráží mě, že Ty jako dospělá žárlíš na malou sestru či brášku - vždyť už máš svůj vlastní život! A když Vám darovala věci pro děti, jak píšeš, a snaží se přijet když to jde, tak v tom takí rozhodně nevidím žádné "kašlání na Tebe", a už vůbec ne to, že jsi "přestala mít mámu". Takhle se na to dívat, mi přijde fakt přemrštěné a nespravedlivé.
Pokud máš konkrétní návrh třeba ohledně náštěv (třeba aby jezdili častěji nebo na déle apod.), tak to můžeš nadhodit a ona může zvážit, zda je to reálné. Ale nemontovala bych do toho takové výčitky jako uvádíš
!