Přidat odpověď
Bedrun, já také doufám. Myslím, že většina muslimů jsou normální lidi jako my a zaslouží si normálně žít.
Ale - rýpnu si - jak se to slučuje s tím, cos říkala předtím, že islám je lepší než demokracie nebo rovnocenný, že kdo má islám, nepotřebuje demokracii (jestli cituju nepřesně, omlouvám se, ale v tomto duchu jsem to pochopila)?
Myslím, že systémy bychom měli posuzovat ne podle úmyslů, ale podle výsledků a schopnosti zaručit maximální spravedlnost. Mám pocit, jako bys měla na mysli nějaký ideální islám, který je jistě super, ale je otázka, zda by to mohlo v praxi fungovat? Komunismus jako myšlenka je také docela pěkná věc, akorát holt ti lidi to kazí ;-))
Osobně za ideální považuju sekulární stát, který poskytuje úplnou náboženskou (i ateistickou) svobodu s tím, že není možné ve jménu víry - jakékoli - páchat nějaká zvěrstva. V takovém systému mohou vedle sebe klidně koexistovat křesťani, muslimové, ateisti... dokud se budou chovat slušně a neporušovat zákony, tak si můžou dělat, co se jim zachce.
Což si myslím, že víceméně v euroamerické civilizaci je (to víceméně je proto, že nejsme dokonalí a tudíž nikdy nebude dokonalý ani systém, ale myslím, že normální muslim, který chce normálně žít, vychovávat děti a žít podle islámu, tak s tím v Evropě nebo v Americe v zásadě nemá problém). A pokud to někdo pojímá tak, že je potřeba vést svatou válku tím, že budu páchat atentáty, tak by se od něho měli sami tito muslimové odvrátit, protože škodí i jim).
Předchozí