Náklady se dají řešit nejen paušálem, ale i normálně vypsat například ty barvy na malování, materiál na opravy, nové dveřní zámky... Pronajímám půlku rodinného domu, do nákladů započítávám i věci jako nový bojler nebo lednici do pronajímaného bytu.
Jako přílohu k daňovému přiznání dávám vytištěnou účetní knihu (excelovou tabulku), kde mám vypsané položky a jejich ceny a součet. Paragony a záruční listy na finančák nenosím, nechtějí ani kopie, ale mají nárok si ty doklady vyžádat (zatím to po mně nikdy nechtěli).
Je dobré si spočítat, co se vyplatí více, jestli paušál, nebo náklady. Pozor, ty náklady musejí být v rozumné míře, třeba tři bojlery by mi asi neprošly

Zároveň s daňovým přiznáním za pronájem si dělám i daňové přiznání za příjmy z hlavního pracovního poměru.
Přiznání podávám sama. Vyplnit ho je, co existují ty stažitelné formuláře, hračka. A ještě "vychytávka": každý daňový poplatník má na svém finančáku svého správce daně. Na finančácích jsou i metodici. Sice nejsou povinni poradit, ale když se tam člověk staví v úředních hodinách a zatváří se, že neví, co s tím, jsou ochotni navést správným směrem.