Monty,
a napadlo tě někdy, že ti "nekompatibilní" chlapi, co měli ten odlišný názor na partnerství, a proto se s nima nedalo žít, by třeba klidně byli pro soužití celkem fajn, kdyby ty ses v tom vztahu chovala jinak? Že ten jejich postoj k partnerství a z toho vyplývající chování byl nejen nějakým jejich "předem hotovým názorem", ale i reakcí na to, co mezi vámi bylo, jak jsi se k nim (a k sobě) chovala, jak se cítili, co prožívali atd.?
Případně - napadlo tě někdy, že těch padesát kompatibilních chlapů, co nemaj zájem, ten zájem nemaj z toho důvodu, jak se chováš, co říkáš, jak reaguješ atd.? Čili opět, že jejich (ne)zájem není nic předem daného a během první minuty vytvořeného?
Já neříkám, že to tak je a nechci tě nijak ranit. Ani tím nemyslím, že bys měla zaprodat svoje vlastní já a snažit se panáčkovat na zadních a podbízet se. Ale podle mě zájem o určitého člověka a vůle žít s ním v partnerství a budovat vztah nejsou přece dopředu daný, ale vytvářejí se postupně a závisí hodně na tom, jak se ten druhej člověk chová, jaký má postoje k sobě a k okolí, jak reaguje, co je pro něj důležitý, jaký má očekávání atd.
Na mě chlapi v mých nezadaných dobách moc neletěli, ale nikdy by mě nenapadlo si říkat, že nemám to štěstí. Fakt ne. Já jsem třeba přemýšlela, co dělám blbě a proč ten Dotyčný s velkým D mě nechce (když se přece k sobě TAK hodíme
). Řekla bych, že časem mi to došlo (ačkoli už to bylo bezpředmětný
), a rozhodně to nespočívalo v nedostatku přizpůsobování a přetvařování. A s panem Dvoudomým jsem si konec konců rozhodně nebyla od počátku jistá, že je to kompatibilní partner s perspektivou na vybudování rodiny a krásný vztah do smrti smrťoucí. To prostě tak postupně vyplývá ze vzájemné interakce.
Prostě kompatibilita je z velký části věc vývoje, ne počáteční hodnota. A přitažlivost, zájem, vůle se snažit, to taky není žádná počáteční hodnota, ale výsledek interakce DVOU lidí.
(Čímž ti nechci dát najevo, že to máš ZA TO
, ale vysvětlit ti, jak na to třeba koukám já, a nemýlím-li se, tak třeba i Žluťásek, Kudla a jiní prudiči
)