"Tak nevím, debatu jsem pročetla a jsem z toho trochu rozpačitá.
Vyrostla jsem v rodině, kde se prostě oplácelo a bylo mi to vštípeno jako správný zvyk.
Vyrostla jsem ve společnosti, kde člověk velké kulatiny(50, 60) slaví i s kolegy v práci a víceméně není možné o neudělat, bylo by to jako nepozdravit nebo nepoděkovat.
Navíc oslavy dělám pro dceru, rok co rok k nám přišlo 6-8 dětí, dceru oplátkou pozvaly tak dvě, a dcera byla smutná, že ji ty ostatní teda asi nemají rády, když ji nepozvaly.
A přiznám se, že navštěvovat cizí oslavy a sám nikdy nepozvat, mě osobně přijde trochu vypočítavé a to "nerada pořádám oslavy" mi zní jen jako výmluva."
Susu: tak mě bylo vštípeno, že mám být slušná a tak (si myslím) slušná jsem. Vždy poděkuji, ale oplácím, co oplatit chci. Pokud se někomu zdá, že neoplácím dostatečně, ať se na mě taky vykašle. Ve společnosti, kde se slaví kulatiny jsem taky vyrostla, ale já je prostě neslavím. Neslavím vůbec a dobře se to o mě ví. Já zase, zejména v letní sezóně, zvu přátele a rodinu na grilovačky. To mě baví, to si užívám a jsem ráda, když lidi přijdou. Oni vědí, že mě to baví a nemusí mi nic dokazovat oplátkami. Třeba je příprava takových akcí nebaví, tak proč by se měli nutit?
Oslavu pro dceru taky pořádám. Mě jako dítěti rodiče udělali oslavu rodinnou a tím to haslo. Myslela jsem si, že to tak taky budu s dcerou dělat, ale už ve školce přišlo první pozvání... Takže oslavy dělám, protože se to dceři líbí a nás to nezrujnuje. Dcera má ve škole jen 7 spolužeček a všechny spolu kamarádí, takže ty zveme všechny. Všechny ovšem rozhodně nezvou mou dceru, protože jejich rodiče prostě oslavu nepořádají. Mě to přijde v pořádku a opět opakuji, proč by se měli do něčeho nutit? Jako vypočítavost to nevidím. Moje dcera je šťastná, když děti pozvání přijmou a její oslavu si užijí. A že je to tak v pořádku, to zase vštěpuji já jí.
A na závěr bych ráda pronesla, že moje: NERADA POŘÁDÁM OSLAVY, není žádná výmluva. Tak to prostě je a nikdo to nezmění. Bavím se s lidmi, s kterými se bavit chci, stýkám se s lidmi, s kterými se stýkat chci a nikdo a nic mě nedonutí dělat oslavy z donucení, nebo proto, že se to někomu zdá být slušné