Přidat odpověď
plán je základ. Vědět CO chci, event JAK to chci (čili pokud to ještě nevíte, tak se poradit s tím projektantem/architektem, jak už tu zaznělo). Nebát se jít až "na dřeň", tedy do úplného základu, vše staré a nevyhovující pryč, všechno přijednom a ne se teď crcat s příčkama, pak zjistit že měly přijít pryč i ty štuky, stropy, staré radiátory, okna, hnusné popraskané podlahy atd. Každý kompromis či odložení ve stavebních pracech je ústupkem dobré kvalitě celého finálního díla. Nakašulírovat na povrchu nestačí. A pokud je to bydlení přímo pro vás a ne no-name lidi, tak si opravdu předem rozmyslet co konkrétně tam chcete mít - jaké kusy nábytku, jak velké atd. To pomůže i s tím "stavebním" rozhodováním, byť by se mohlo zdát, že to počká až "pak".
Mít rozpočítané místo na dveře, průchody, a úložné prostory (tohle jsem podcenila třeba v ložnici, měla jsem si ještě dveře o 10cm posunout (směrem od rohu), aby se mi po jejich otevření směrem do ložnice vešla na celou zeď "za dveřmi" vestavná skříň, takhle jsem si musela nechat udělat skříň mělčí do které toho tolik neuložím.... A počítat tak +2cm kvůli omítce, soklům, zárubním a tak. V dětských pokojích jsme na to mysleli, a udělali jsme zeď mezi nimi do "Z" - jako že v jednom je půlka zdi odskočená na hloubku skříně, a v druhém zas ta druhá půlka zdi. Aby měl každý plnohodnotnou hlubokou skříň, a ne nějaké ušmrdlané mělké skříňky.
Zásuvky - to už tu taky padlo, kvůli tomu je třeba mít už tak nějak rozvrženo co kde bude za nábytek/vybavení, aby byly zásuvky vhodně při ruce, nebo naopak v koupelně zase dostatečně daleko od umyvadla/vany/zdroje vody.
Na vybavení mít nějakou rámcovou představu o stylu (strohý, klasický, zdobný, materiály, barevnost) a z toho vycházet, abyste plusmínus sladili dveře, podlahu, nábytek apod. Jako aby nebyly dveře bílé plastové s obloučkovým prolisem, a vedle toho ultramoderní designové křeslo na zátěžovém koberci, vedle starý plastový květináč co bylo "škoda" vyhodit a tak. Zachovávat některé věci je fajn, ale tak nějak v kontextu, aby to nebylo jak "sebrané spisy" každý pes jiná ves.
Předchozí