| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Již jsem sem přispívala v 12/2014, tak něco málo doplním.
Osobně se stále domnívám, že tato škola je vhodná pro děti bystřejší a pokud někdo (jak zde padlo v diskusi výše) své dítě cíleně "drtí" na přijímačky (v 5 letech...), tak se dočká i kýženého přijetí, ale časem to dítě těm přirozeně chytrým žákům (pardon za politicky nekorektní výraz) prostě nestačí, takže z něj buď tito ambiciozní rodiče vychovají očividného (v kolektivu neoblíbeného) šprta nebo, pokud jde navíc o dítě neprůbojné, klienta pedagogicko-psychologické poradny.

O této FZŠ s RVJ jsem v minulosti měla jen informace "známá mojí známé má kolegyni jejíž dítě tam chodí" a nikdo o té škole nemluvil pěkně-buď prý ty děti musely docházet (ze zdravotních důvodů) do té psych. poradny a nebo jsem později zjistila že se vyjadřují rodiče jejichž děti tam neuspěly v přijímacím řízení (tudíž se nabízí to vysvětlení o "kyselých hroznech"). Proto jsem se v této diskusi snažila nastínit některé skutečnosti "z praxe" tam.

Stálou záhadou je mi příjem (resp. tedy výběr) těch nových žáků do 3. třídy - proč BEZ přijímaček (jen na základě vysvědčení z jiné ZŠ - tak většina dětí má v 1. a 2. tř. samé jedničky..). Pozastavuji se nad tím, poněvadž ty nové děti vesměs nestíhají učivo (všechny kromě jedné, konkrétně v naší třídě). Takže brzdí ty původní děti, které si navíc musely tu příležitost chodit do Drtinky VYBOJOVAT v tvrdé konkurenci v těch 5 letech! Je to skulinka pro ty, co se prve nedostali a pak se tam dostanou v podstatě bez jakkéhokoli snažení (zjevně si toho potom tolik neváží a jsou drzé). Protože jsem k tomu nikde neobjevila konkrétní informací, vychází to tak že je přijmou prostě v pořadí, jak je maminky dojdou zapsat (nebo jak tedy?) - tak se pak nemůžeme divit, jaké jsou potom brzdy. To mi hodně vadí. Také je možné, že to nevhodné chování nově příchozích vyplývá z toho, že je včleňují do již zaběhlého kolektivu a snaží se prosadit jakyýmkoli způsobem.
Proč vůbec tyto děti ve 3. třídě "odkudkoli" tak neprůkazným postupem nabírají - zřejmě to řediteli ukládá nějaký předpis???

Co mě ale prioritně zajímá, je ten nový způsob přijímaček v letošním roce 2016 - pokud jsem dobře pochopila, tak je to snad jen v JEDEN den a bez rodičů?
Pokud tomu tak je, tak mě jaksi mě děsí ta neprůkaznost, ryzí subjektivnost vůči předchozí praxi, kdy jsme při tom ústním zkoušení směli sedět vzadu v lavici a sami sledovat reakce svého dítěte na kladené otázky a tak prostě vidíte (pokud jste dostatečně kritičtí) zda dítě ví či neví a pak to jaksi nemůžete rozporovat. Navíc ta druhá učitelka tam dle mého mohla být nejen kvůli tomu (jak uvádí pí Klára v 01/2015) z důvodu že se ptá na jinou problematiku, ale prostě jako úřední svědek celého toho procesu (protože sitace "1 učitelka, 1 dítě a 2 rodiče" by jinak sváděla k domněnce že se "se rodiče s paní učitelkou tak nějak dohodli"). Co se týče písemné část přijímaček - tam je to myslím bez debat - prostě buď to dítě vyplní dobře nebo špatně a podle toho nasbírá body.

Dále mě zaujala věta (na webu to mají v sekci Zápis do 1. ročníku: "Ze zákona jsou do první třídy přijímány přednostně děti ze spádového obvodu školy daného vyhláškou hl. m. Prahy a teprve potom děti mimo spádový obvod dle zápisu." = takže ditě bydlíci hned u školy (Smíchov) dostane VÍCE bodů, než dítě z jiné čtvrti (např. Košíře, Hlubočepy) v rámci Prahy 5? A např. dítě z bezprostředního okolí Prahy (satelity) - to se tedy SMÍ hlásit - splňuje "mimo spádový obvod" - nebo je vůbec základní podmínka, že musí mít v papírech bydliště na území Prahy (a co když někdo ze satelitu, ale hlásí se z pražské MŠ)? Přece situace v Praze je taková, že půl ulice je např. Smíchov a druhá část je už Malá Strana.
Nezjištovali jste někdo, prosím?

Co se týče výše v diskusi několikrát zmíněné "proslavenosti" Drtinky (dříve Nikose Belojannise) jakožto jazykovky v Praze i za minulého režimu, tak promiňte ale žiji v Praze celý život a ani na gymnáziu ani na státní VŠ jsem nikdy o této ZŠ neslyšela, v části Prahy kde jsem se pohybovala byla výběrová Jazyková ZŠ v ul. Omská, takže ta "proslavenost" záleží zjevně jen od lokality. Na webu školy jsem se navíc dočetla, že "1. třídu s výukou angličtiny" otevřeli v šk.r. 2005/2006 (!!!) http://www.zsdrtinova.cz/zapis-do-1-rocniku - takže z toho dedukuji, že DO uvedeného roku šlo o běžnou jazykovou ZŠ s výukou jazyka až od 3. třídy - ne??

Moc by mě potěšilo, pokud by zde do diskuse přispěl někdo další s konkrétními fakty z poslední doby.

Co mě v poslední době neudělalo radost jsou zvěsti o proběhlé šikaně v nižším ročníku, hoch ze zajištěné rodiny si údajně podrobil spolužáka (žádal po něm peníze a úsluhy, delší dobu). Na to, že místo výuky mívají přednášky proti šikaně mě tato info nemile překvapila (člověk je rád, že nejde o jeho dítě!!) a hlavně místo aby se prý rodiče styděli za své dítě, tak se to celé jaksi zamluvilo s dosti nejasným výsledkem a bez potrestání aktéra). Takové věci se však dozvíte od okolosedících rodičů např. během "Zpívání na schodech" (což byla letos - prosinec 2015 - tedy strhující monstrakce, je to vlastně také rozloučení těch odcházejících ročníků se školou) a pak si říkáte, jak jste naivní, když si myslíte, jak to mají v tomto směru vyřešené.... Takže se aso občas i pohybujete v džungli a nejen v tom květinkovém prostředí viz. zdejší příspěvek pí Aleny (z 06/2015) která zmínila "tridou prirozene nadanych deti s urcitymi schopnostmi a dovednostmi."

Můj částečně negativní pohled (zklamání) na tuto školu vrhá i neoficiální Facebooková stránka žáků "Přiznáni ZŠ RVJ Drtinova" (jedná se o hromadný web nikoli 1 konkrétní třídy a některé jméno+příjm. najdete i ve Školním parlamentu; opravdu se tam řeší věci z této FZŠ-učitelé apod. a není to tedy web sousedního učiliště v téže ulici) která je PLNÁ nechutností, vulgarit, sexuálních narážek apod. - pak totiž pochopíte, že na tu škole chodí úplně stejná INDIVIDUA a puboši, jako kamkoli jinam - ale pochopitelně si všichni (nejen zde) myslí, že tam takové děti nejsou a rozhodně se proboha nejedná o jejich děti, víte jak to bývá.... viz. https://www.facebook.com/PriznaniZsRvjDrtinova/

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.