| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Žijeme v Kalifornii, děti jsou jiné - nebojí se mluvit s dospělými a vyřídit si běžné záležitosti (třeba si objednat v restauraci, zeptat se na cestu) - ale není to délkou mateřské dovolené, nýbrž tím, jak se k nim dospělí chovají.
Co mě totálně v Česku drtí je ignorace dětí - třeba na zámku v Telči měli v jedné místnosti na polštářku jeden střevíček. Dcera byla nadšená, že tam určitě byla Popelka, tak se šla průvodce na střevíček zeptat a přesto, že ho několikrát velmi slušně požádala (neskákala mu do řeči, nebyla drzá, jen chtěla vědět při odchodu z místnosti, kdy tam průvodce stál s klíčem a neměl nic na práci, proč je tam ten střevíček), tak on hleděl přes její hlavu a ignoroval jí. Střevíček nikdy nevysvětlil, takže dodnes nevíme, proč tam byl.
Podobně třeba v Koněpruských jeskyní - dotazy dětí zůstaly nezodpovězeny, jejich samotná existence ignorována.

Nicméně rodičovská.... přijde mi, že v Česku je to hop nebo trop. Do tří let doma s matkou a pak šup na osm, deset hodin do školky. Chybí mi ten přechod, možnost chodit do školky třeba jen dva dny v týdnu na dopoledne. Moje děti chodily od dvou let 2x týdně na tři hodiny, ve čtyřech šly 5x týdně na tři hodiny, v pěti nastoupily do nultého ročníku školy (5x týdně 3,5 hodiny), v šesti do první třídy s rozvrhem 8:15 - 14:40, středy jsou do 13:15).... V těch čtyřech letech ve školce bylo už hodně věcí podobných tomu, co se dělo pak v nultém ročníku (včetně třeba systému výuky čtení a psaní - kterých je v angličtině několik, ale školka si našla podle čeho jede místní školní okrsek a používala ten jejich systém) a nultý ročník zase přemosťoval školku a první třídu... takže opět přechod pozvolný - třeba ve školce měli dopolední zaměstnání rozdělené na čtyři stoly a děti si vybraly kde začnou, ale musely obejít všechny stanice. V nultém ročníku měli čtyři stoly a pevné skupiny a pohybovala se ta skupina (tj. nemohli si vybrat kde začnou a jak dlouho tam stráví). V první třídě už si museli hlídat individuálně, aby stihli obejít všechny stanice.
Myslím si, že na českém systému je nejhorší ta nepružnost a pak ty prudké změny - dostat dítě do školky před třetím rokem věku moc nehrozí - a přitom jsou děti, které školku ocení i dřív (dcera si jí v podstatě vynutila ve dvou letech, chtěla chodit se starším sourozencem - ale byly to ty 2x 3 hodiny týdně, ne odkládárna na celý den), jiné děti potřebují víc času doma (moje starší).
Ten systém se v ČR mění a (snad?) trochu zpružněl a vím, že některé školy nabízejí předškolákům přípravky, ale pořád je to imho málo....

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.