Přidat odpověď
eriko, ano, Mníšek je Lážov z Káji Maříka. Jen Lážov je přejmenovaný, ostatní místa mají reálná jména - Skalka, Malá Svatá Hora, Rochoty...
Je tam naučná stezka po stopách Káji Maříka, ale ta se teda točí jen po Mníšku a těsném okolí. V knížkách je spousta dalších míst, která v naučné stezce zahrnuta nejsou.
Památník tam podle mě není, nevím o tom, ale je fakt, že teď už tam tolik nejezdím, třeba bylo něco vybudováno nově.
Jméno Káji Maříka je i komerčně používané, jemnuje se tam třeba podle něj hospoda, která patří Rosákovi.
Je to krásný kraj, celkem to tam znám, jezdila jsem tam s oddílem skoro 20 let :) Kluci z našeho oddílu staví kříže na brdských rozcestích. Přestěhovali jsme se navíc před rokem z Prahy na Zápraží a na Brdy to teď mám o dost blíž, tak tam jezdíme každou chvíli zas s dětmi. Určitě si tam výlet udělej, je to tam fakt krásné! Skalecký areál je jedno z míst s tak dobrou atmosférou - podobnou, jakou má třeba Panenský Týnec, že se nedivím, že Kája Mařík(resp. jeho "duchovní matka"), ji tak miloval.
Předchozí