Přidat odpověď
Tady něco o chuti klanoprašky:
"Tato bylina pěti chutí, jak zní přesný překlad, obsahuje skutečně všechny základní chutě. Přestože převažuje kyselá chuť, slupka a dužina obsahují také sladké aroma, v zrníčkách je ostrost a hořkost a všechny její součásti jsou navíc lehce slané. Zmíněná chuťová různorodost odpovídá pěti živlům – dřevu, ohni, zemi, kovu a vodě, které zase mají odpovídající protějšky v lidském těle.
Kyselé stahuje a stabilizuje, ochraňuje tělesné tekutiny, působí na játra, žlučník a ovlivňuje zrakový orgán a svalovinu. V přírodě – dřevo.
Hořké odstraňuje horkost a vlhkost, ochlazuje krev a srdce, působí na srdce a tenké střevo, jazyk a cévy. V přírodě – oheň.
Sladké tonizuje a harmonizuje, působí na slezinu a žaludek, ústa a pojivovou tkáň. V přírodě – země.
Ostré zlepšuje prokrvení, čistí zanesené cévy, ovlivňuje dýchací cesty hlavně plíce, tlusté střevo a čistí kůži. V přírodě – kov.
Slané uvolňuje ztuhlost, odvodňuje, působí na ledviny, močový měchýř, sluchový orgán a kosti. V přírodě – voda.
Schizandra nebo klanopraška čínská je výrazným adaptogenem, což vyjadřuje vlastnosti jimiž je vybavena jedna rostlina ze 4000!"
Slyšela jsem, že plody kl. jsou výborné jako koření.
Předchozí