Přidat odpověď
Skopírujem odkaz od Jezinky. Odkedy som skúsila túto tortu, tak sa musím strašne ovládať, aby som piekla aj niečo iné. Síce to úplne nesplňuje zadanie (nie je tam žiadna vymazlená náplň, ale len marmeláda), ale na bežnejšie príležitosti, než je narodeninová oslava bohato stačí.
Takže Jezina Bezinka:
Recept je z knihy Je libo kousek dortu? od Evy Brucknerové. Trochu jsem si upravila poměry, napíšu originál i mou úpravu
250 g třtinového cukru (v orig. 370 g)
250 g hladké mouky
50 g kakaa (v orig. 100 g)
2 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
2 vejce
250 ml podmáslí
200 ml uvařené kávy (2 lžičky instantní kávy na hrnek vody)
125 ml slunečnicového oleje
2 lžičky vanilkového extraktu (nedávám ho, tak nevím, jestli je to s ním lepší nebo ne)
Smíchat všechny sypké přísady, dobře je promísit metlou, přidat vejce, kávu, podmáslí, olej a vanilkový extrakt, promíchat ručně a pak 2 minuty šlehat na střední rychlost. Vznikne hladké řídké těsto. Těsto nalít do dortové formy o průměru cca 22-24 cm, péci při 170°C.
Těsto je hodně řídké, trvá docela dlouho, než se propeče. Kdyby se začínal zvrchu připalovat, přikrýt alobalem.
Dort prořezávám a promazávám rozehřátou marmeládou, hezky se pak vpije do těsta. Navrch dávám čokoládovou polevu. (100 gramová tabulka hořké čokolády, nalámat kostičky do 100 ml rozehřáté smetany ke šlehání, míchat dokud se nerozpustí)
Předchozí