Přidat odpověď
Já bych řekla, že očkování mají velmi výrazně nižší šanci covid chytit (ale ne nulovou, bohužel), než lidé neočkovaní a ti, kteří neprodělali covid. Těch, co chytili covid víc než dva týdny po plném očkování je v ČR tuším asi kolem 1400 lidí (údaj někdy ke konci dubna), dvě dávky mělo víc 2 týdny před zveřejněním tohoto údaje asi 750 tisíc lidí). V hodně proočkované populaci bude menší šance, že se potká nakažený s "naivním". Takže hodně očkovaných je výhra pro všechny, i pro ty, co nemohou, nebo nechtějí být očkovaní.
Na druhou stranu, může mi někdo vysvětlit ten i zde několikrát opakovaný argument, že očkovaný může nekoho nakazit, pokud bude bezpříznakový? Existuje dost velké riziko bezpříznakového průběhu i u neočkovaných, navíc nemoc může člověk šířit už před vypuknutím příznaků, takže riziko že nekoho nakazím, když nebudu mít priznaky nebo předtím než budu mít priznaky je mnohem větší, když ti neočkovaní k tomu mají bonus vyšší riziko, že sebe a pak někoho dalšího nakazí. Navíc všichni mohou být infekční již před objevením příznaků, tudíž jistotu nemá nikdo, jen ten očkovaný má mnohonásobně menší šanci, že sebe a někoho nakazí. Může mi ten argument nekdo vysvětlit?
Předchozí