Slámu používám hned jak zasiju. Mezi řádky hodím silnější vrstvu, řekněme tak 3-5 cm, na vyseté řádky jen tak popráším, aby byla vidět i půda - teda na mrkev třeba ne, ta je taková jemná a asi by nechtěla vylézt. Jakmile rostlinky vyklíčí, tak podle potřeby přidám slámu a přihrnu ji až k řádku, aby půda nebyla vůbec vidět. Používám to úplně na všechno - na hrášek, saláty, fazolky, kopr, kedlubny a tak dál, i na cibuli (teda, když je vlhký rok a blíží se sklizeň, tak slámu shrábnu, aby trošku zasychala). Pod rajčata, cukety a takový velký věci jí mám klidně i 10-15 cm. Kolem salátů třeba jen 3 cm, když po nich jdou slimáci, tak jí odhrábnu.
Dělám to už asi 6 let. Nejdřív jsem se bála, že slámu bude brát vítr, je to u nás trochu větrná hůrka, ale ani moc ne, prostě výhody převažují. Zem zůstává hezky kyprá, a těch žížal!