|
|
Králíci II. |
|
Autor: Farah , 23.9.2004 | |
|
KRÁLÍK NA VÍNĚ PODLE TOSKÁNSKÝCH MNICHŮ
1 celý králík bez hlavy
500 g uzeného masa (nejlépe bůčku)
celer
mrkev
petržel
1 velká cibule
1 palička česneku
2 lžíce másla
ocet
rajčatový protlak
4 kostky bujónu
2 1 červeného stolního vína
2 kelímky zakysané smetany
0,25 l smetany ke šlehání
1 balíček zelených oliv bez pecky včetně nálevu
1 lžíce granulovaného česneku
1 lžička tymiánu
1 lžička oregana
bobkový list
nové koření
sůl
Vezmeme velký hluboký pekáč, dno pokryjeme kořenovou zeleninou smíchanou s cibulí a prolisovaným česnekem, přidáme máslo. Zeleninu poklademe tenkými plátky uzeného bůčku, na něj položíme porce králíka, posypeme zbytkem zeleniny a opět poklademe plátky bůčku. Posypeme tymiánem a oreganem, do gázy zabalíme nové koření a bobkový list, přidáme do pekáče, rozdrobíme kostku bujónu a mírně posolíme. Vsypeme zelené olivy i s nálevem, celý pekáč zalijeme červeným vínem, aby bylo vše ponořené. Přikryjeme pokličkou a dáme dusit do předehřáté trouby. Po čase ztlumíme a přivedeme k varu. Dusíme asi 25 minut, pak odklopíme pokličku a za prudkého varu odpařujeme tekutinu dalších 15 minut. Porce králíka pak vyjmeme a odložíme na talíř. Zbylý obsah pekáče i s uzeným bokem dusíme ještě asi 20 minut, aby se vydusilo co nejvíce tekutiny. Pozor na připálení! Po vydušení vyjmeme z trouby, uzené maso přeložíme na talíř k porcím králíka. Odstraníme gázu s bobkovým listem a novým kořením. K zelenině přidáme granulovaný česnek a rajčatový protlak. Vše rozmixujeme a směs přemístíme do kastrolu. Znovu uvedeme k varu, podle potřeby osolíme a přidáme sladkou i zakysanou smetanu. Nyní by již omáčka měla být pikantní a nakyslá. V případě potřeby přidáme trochu octa nebo citrónové šťávy, do teplé omáčky vložíme králíka i uzené maso a necháme mírně prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovou zavařeninou.
|
|
Zobrazeno doposud 869 x.
|
|